Παράλληλα, καλεί τους μαθητές να μην μένουν θεατές μπροστά σε εκφοβιστικές συμπεριφορές.
Σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εκστρατείας ενάντια στον εκφοβισμό, σημειώνει ότι ο εκφοβισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Είναι αποτέλεσμα τόσο των σχέσεων εντός της κοινωνίας όσο και του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου λειτουργίας του. Ένα σύστημα εξετασιοκεντρικό, που μας ωθεί στην βαθμοθηρία και στον ατομικισμό, ως την μοναδική διέξοδο για την επιβίωσή μας. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, αυτό το φαινόμενο μεγαλώνει περισσότερο, όχι μόνο γιατί αυξάνονται και οι ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και γιατί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ανιδιοτέλεια.
Στην προσπάθεια και στον αγώνα ενάντια στον εκφοβισμό «πρέπει να ενωθούμε όλοι, μαθητές, γονείς, καθηγητές αλλά και η πολιτεία», σημειώνει η οργάνωση.
Αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση και καλεί τους μαθητές «να μην μένουν θεατές μπροστά σε εκφοβιστικές συμπεριφορές, γιατί πολύ απλά ενθαρρύνουμε τους θύτες να επαναλαμβάνουν αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε τους συμμαθητές μας που είναι θύματα εκφοβισμού, αναφέροντάς το σε κάποιον ενήλικα, καθηγητή ή γονιό».
Μόνο αν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, στη δομή και το περιεχόμενό του, θα είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα δώσει οριστική λύση, όχι μόνο στην εξάλειψη του εκφοβισμού, αλλά και σε κάθε μορφή βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που αναπτύσσεται, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου, προσθέτει η ΠΣΕΜ.
Στόχος είναι η κοινωνία, αλλά και το σχολείο, να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να εργαστεί με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή.