Εκπαίδευση

Συνεχίζεται ο πόλεμος για τις εξετάσεις τετραμήνων

Πηγή: philenews.com

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η έκτακτη συνεδρία της επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων, με τους διάφορους φορείς να συμφωνούν ότι διαφωνούν. Κι αυτό διότι, σε όλα τα κεφάλαια που άνοιξαν γύρω από το θέμα, υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές αλλά και βουλευτές υπεραμύνθηκαν των θέσεων τους, διατυπώνοντας διαφορετικές απόψεις. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, επεσήμανε ότι ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων τελεί υπό αξιολόγηση, δηλώνοντας ότι αποτελεί νομοθεσία, την οποία ψήφισε η Βουλή, εξ ου κι έμεινε ως «ο νόμος Λεωνίδου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στις τροποποιήσεις που έγιναν από τον συγκεκριμένο βουλευτή. «Είναι νομοθεσία του 2017 με σημαντική σφραγίδα της Βουλής. Δεν είναι γινάτι του υπουργού», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, απαντώντας κυρίως σε σχόλια του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος πολλές φορές ήταν έντονος έναντι του υπουργού, κάνοντας λόγο ακόμη και για «παιδαγωγικό έγκλημα», εννοώντας τις εν λόγω εξετάσεις, «θυματοποιώντας χιλιάδες μαθητές και καρατομώντας τα όνειρά τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ Πρόδρομου Προδρόμου και Χρίστου Χριστοφίδη καταγράφηκε αρκετές φορές ένταση, με τον βουλευτή να εξαπολύει πυρά για τις εξετάσεις και τις ενέργειες του υπουργείου, και με τον υπουργό να σημειώνει ότι ο κ. Χριστοφίδης προσπαθούσε να μην τον αφήσει να απαντήσει σε ερωτήματα που ο ίδιος του υπέβαλε.

 

Ένα από τα σημεία στα οποία οι απόψεις διίστανται είναι και το θέμα των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι στιγμής καθώς επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από πλευράς γονέων και μαθητών και οι οποίες σε σημαντικό βαθμό στηρίζονται και στα ενδεικτικά που έδωσαν ήδη μερικά σχολεία με τους βαθμούς του πρώτου τετραμήνου, τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας διατύπωσε αντίθετη άποψη.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι στις 11 Φεβρουαρίου σε σχολείο που επέδωσε τα ενδεικτικά με τους βαθμούς, υπήρχαν μαθητές που έκλαιγαν. Καλοί μαθητές, όπως λέχθηκε, δεν κατάφεραν να αποδώσουν στις εξετάσεις, ενώ έγινε λόγος και για μαθητή που πέρσι ήταν σημαιοφόρος σχολείου με βαθμούς άριστους και τώρα έγραψε ακόμα και δεκάρια. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Διονυσίου, ανέφερε ότι όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα που άπτονται των εξετάσεων, πρέπει να επιλυθούν άμεσα για να μην καταγραφούν ξανά στο δεύτερο τετράμηνο. «Ο θεσμός έχει προβλήματα. Και το λέμε εμείς, που ήμασταν υπέρμαχοι του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των οργανωμένων γονέων.

Από πλευράς του ο υπουργός Παιδείας διέψευσε ότι φέτος τα αποτελέσματα στις εξετάσεις ήταν πολύ χειρότερα, λέγοντας ότι σε δείγμα περίπου 15% των σχολείων, που μπόρεσε το υπουργείο να έχει στοιχεία «δεν επαληθεύεται αυτή η φήμη που έχει κυκλοφορήσει». Εξέφρασε τη λύπη του, γιατί όπως σημείωσε «από τις 3 Φεβρουαρίου και προτού καν διορθωθούν εξετάσεις και προτού κάποιος να έχει ακόμα τη δυνατότητα να ξέρει, είχε διαδοθεί μια πληροφορία ότι δήθεν τα αποτελέσματα είναι πιο χαμηλά». «Προφανώς», είπε, «κάποιοι προσπαθούν διαρκώς να πολεμήσουν το σχολείο, να μην αφήσουν να έχουμε απρόσκοπτες διαδικασίες, να δημιουργούν αντιπαλότητες και αχρείαστες συζητήσεις επί συζητήσεων».

Ενώπιον της επιτροπής Παιδείας, ο κ. Προδρόμου ισχυρίστηκε ότι για την Α’ Λυκείου, φαίνεται ότι στα Νέα Ελληνικά ο μέσος όρος τώρα είναι γύρω στο 12, ελαφρά πιο πάνω από πέρσι, ενώ καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα στα Αρχαία Ελληνικά. Παραδέχθηκε ότι τα Μαθηματικά κατεύθυνσης στο ποσοστό του 15% της εικόνας που υπάρχει τώρα είναι χαμηλότερα, με τον μέσο όρο γύρω στο 6 σε σχέση με το περσινό 7 και κάτι.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή τα αποτελέσματα, βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις βαθμολογίες των Νέων Ελληνικών που κάθε χρόνο προβληματίζουν στο πλαίσιο των Παγκύπριων Εξετάσεων. Και αυτό, για να το συνδυάσει με τον θεσμό των τετράμηνων εξετάσεων και να υπεραμυνθεί της χρησιμότητάς του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι χρόνια τώρα διαπιστώνεται ότι περίπου το 20% των μαθητών φτάνει 18 χρονών, τελειώνει το σχολείο και γράφει στη γλώσσα μας, από 0 έως 5 μονάδες στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Συνδυάζοντας αυτό με τις εξετάσεις τετραμήνου, είπε ότι τώρα με δύο τμηματικές αξιολογήσεις υπάρχει χρόνος για βελτίωση του όποιου αποτελέσματος. Κι αυτό διότι, ο μαθητής και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τον βαθμό του πρώτου τετραμήνου και έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν και να καλύψουν αδυναμίες στην πορεία. Όπως είπε, ειδικά για έναν μαθητή Α’ Λυκείου, δεν χρειάζεται να περάσουν τρία χρόνια και η κακή εικόνα να διαφανεί στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι στο υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη ξεκινήσει επιστημονικές αξιολογήσεις, μία εκ των οποίων αφορά συγκεκριμένα το μάθημα της Χημείας.

«Το θέμα δεν είναι πότε και ποιες εξετάσεις κάνουμε. Και αν δεν γίνονταν εξετάσεις καθόλου ενδεχομένως τα κενά αυτά θα υπήρχαν στους νέους ανθρώπους. Άρα λοιπόν, αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει -και θα χρειαστούμε και τη συμβολή της Επιτροπής και των πολιτικών δυνάμεων- είναι ενδεχομένως να αναδιοργανώσουμε κάποιες από τις σπουδές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο», είπε επίσης ο υπουργός Παιδείας.

 

 

Βλέπουν προβλήματα όλοι οι εμπλεκόμενοι

Η ΟΕΛΜΕΚ σε σημείωμά της στην επιτροπή Παιδείας αναφέρεται σε σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν από τις εξετάσεις, κάνοντας λόγο και για συρρίκνωση και απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου αλλά και για δημιουργία ενός εξαιρετικά πιεστικού σχολικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει το πρόβλημα με τα πλαίσια μάθησης στα Φιλολογικά μαθήματα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί για το δεύτερο τετράμηνο, ενώ για τα προβλήματα του θεσμού των εξετάσεων και γενικά της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία και λόγω της πανδημίας μίλησε και ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ τόνισε πως το πρόβλημα είναι θεσμικό, σημειώνοντας πως μετρώντας τις μέρες για το δεύτερο τετράμηνο, είναι μόνο 56. Μάλιστα, χαρακτήρισε το σύστημα αποτυχημένο, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως τις προηγούμενες χρονιές. Τόνισε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί η παραπαιδεία και οι ανάγκες για φροντιστήρια, ενώ οι μαθητές πλέον δεν έχουν ελεύθερο χρόνο, για να ασχοληθούν με τα ενδιαφέροντά τους.

Η πλειοψηφία των βουλευτών έκανε λόγο για στρεβλώσεις και προβλήματα στον θεσμό των εξετάσεων, τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ζητώντας αξιολόγηση του θεσμού, των στόχων του και των αποτελεσμάτων των μαθημάτων.

Σχετικά νέα

X
Translate »