CoronaVirus

Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων: Σήμερα αναμένονται 25 αφίξεις αεροσκαφών

Το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα ελέγχει από το πρωί τα αεροσκάφη που φτάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ούτως ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος στη Δημοκρατία, ατόμων που δεν έχουν μαζί τους το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό ότι δεν είναι φορείς του κορωνοϊού.

Στην παρακολούθηση και στο συντονισμό των ενεργειών διαφόρων υπηρεσιών συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, της Hermes Airports, της Αρχής Λιμένων και των διαχειριστών των λιμανιών, της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και το Τμήμα Δημοσίων Εργων.

Σε δηλώσεις του ο Σταύρος Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων ανέφερε ότι «η σημερινή ενέργεια, που είναι πρωτοβουλία του Υπουργού Γιάννη Καρούσου, στοχεύει στη μελέτη των σχεδίων που εκπόνησαν οι διάφορες Υπηρεσίες, ούτως ώστε επιβεβαιωθεί ότι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Κύπρου δεν εισέρχονται άτομα που ενδεχομένως να μεταφέρουν τον κορωνοϊό. Ακόμα σήμερα παρακολουθούνται οι πτήσεις που φτάνουν στα αεροδρόμια της Κύπρου και να βεβαιωθούμε ότι οι επιβάτες που θα αποβιβαστούν κατέχουν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό.

Σήμερα αναμένονται 25 αφίξεις αεροσκαφών, 17 στο αεροδρόμιο Λάρνακας και 8 στο αεροδρόμιο Πάφου, ορισμένες από αυτές έχουν ενδιάμεσο σταθμό, κάποιες μεταφέρουν φοιτητές και εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν πτήσεις που φτάνουν χωρίς επιβάτες, προκειμένου να μεταφέρουν ξένους υπηκόους που επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους.

Αφού ανέφερε ότι χθες βράδυ δημιουργήθηκαν προβλήματα με την άφιξη φοιτητών από τη Βρετανία που δεν είχαν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό, σημείωσε πως «σήμερα θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ούτως ώστε να προσφερθεί περισσότερη προστασία στον κυπριακό λαό».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήρθαν σε επαφή με επιβάτες αεροσκαφών, χωρίς να φέρουν προστατευτική μάσκα και γάντια, ο κ. Μιχαήλ είπε πως «το θέμα της υγιεινής προστασίας στα αεροδρόμια εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με τον διαχειριστή των αεροδρομίων. Το Υπουργείο Μεταφορών δεν έχει οποιαδήποτε εξουσία να δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες για την προστασία ή τα μέτρα υγιεινής που θα πάρει είτε το προσωπικό του αεροδρομίου είτε οποιοσδήποτε εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με επιβάτες».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει προηγούμενο από την χθεσινοβραδινή ενέργεια της κυβέρνησης να επιτρέψει την αποβίβαση επιβατών, κυρίως φοιτητών που δεν κατείχαν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό, ο Σταύρος Μιχαήλ υπενθύμισε ότι «στο διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται ρητά ότι για την είσοδο στην Κύπρο οποιουδήποτε, πρέπει να υπάρχει το σχετικό πιστοποιητικό για να υποδεικνύεται στην αεροπορική εταιρεία».

Ανέφερε επίσης ότι «με βάση τη νόταμ που εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας κανένας επιβάτης δεν θα έπρεπε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος από τη χώρα αναχώρησης, χωρίς το πιστοποιητικό. Η παρέκκλιση από τις οδηγίες έγινε από τις συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες επέτρεψαν την επιβίβαση σε αεροσκάφη ατόμων χωρίς το ιατρικό πιστοποιητικό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση στα αεροδρόμια με την άφιξη τους στην Κύπρο».

Οσον αφορά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν εκδίδουν το ιατρικό πιστοποιητικό, όπως γίνεται στη Βρετανία, είπε πως «αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα εξετάσει σήμερα η Υπουργική Επιτροπή, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για να βοηθηθούν αυτά τα άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Σχετικά νέα

X
Translate »