Κοινωνία

Συστράτευση στη Λάρνακα για διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης

Η Λάρνακα και η επαρχία συστρατεύονται και διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 γιατί το αξίζει και έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν στον πολιτιστικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό τομέα, ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των ενεργειών που έγιναν μέχρι σήμερα αλλά και αυτών που θα γίνουν μελλοντικά στην προσπάθεια διεκδίκησης της υποψηφιότητας της «Λάρνακα 2030», ο κ. Βύρας είπε πως «σ’ αυτή την προσπάθεια είναι σύσσωμη η επαρχία της Λάρνακας, από τον επιχειρηματικό κόσμο, τους καλλιτέχνες, τις γειτονιές, τους συνοικισμούς και γενικά όλου του οικοδομήματος της πόλης και επαρχίας».

Σ αυτή τη προσπάθεια, τόνισε, «θα συνομιλήσουμε με τους Λαρνακείς, με ανθρώπους που αποτελούν την κοινωνία της πόλης και θα ζητήσουμε την άποψη του καλλιτεχνικού κόσμου ούτως ώστε να γίνει κατορθωτό να παράγει περισσότερο πολιτισμό αλλά και να προβάλει όλα αυτά που γίνονται σήμερα».

Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι «αυτό το ταξίδι πως θα μας κάνει όλους καλύτερους και  πιο σοφούς αλλά θα αφήσουμε και κάτι για τις μελλοντικές γενιές, τόσο στην πολιτιστική δημιουργία, όσο και στις υποδομές και γενικά στον τρόπο με τον οποίο ως Λάρνακα, αντικρύζουμε τον πολιτισμό μας».

Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι «με τον τρόπο που εργαζόμαστε η πόλη μας η Λάρνακα, θα έχει μια πολύ καλή υποψηφιότητα και με πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Λάρνακα 2030» Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε πως «στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, ενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι Δήμοι της επαρχίας, δηλαδή Αραδίππου, Αθηένου, Λευκάρων, Λιβαδιών και Δρομολαξιάς-Μενεού, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες για συμμετοχή και των Κοινοτήτων. Ταυτόχρονα θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας, η οποία έχει πάρα πολλά να προσφέρει».

Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός ιδρύθηκε πριν από οκτώ περίπου μήνες με τη συνεισφορά του Δήμου Λάρνακας, ο οποίος έχει εγκρίνει προϋπολογισμό ύψους 600 χιλιάδων ευρώ. «Η πόλη και επαρχία έχει εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά να αναδείξει, ήρθε επιτέλους η ώρα της Λάρνακας στην οποία θα γίνουν πολλές αναπτύξεις», είπε και σημείωσε πως «η προσπάθεια θα είναι δυνατή γιατί πιστεύουμε ότι η Λάρνακα και η επαρχία της το αξίζουν».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Σπύρος Πίσυνος ανέφερε ότι η υποψηφιότητα της Λάρνακας για κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου «παρέχει μια σημαντική προοπτική για παράλληλη ανάπτυξη στην πόλη και την επαρχία, σε πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, σημείωσε, «είναι στόχος και κίνητρο για να φέρουμε τον πολιτισμό μέσα στην καρδιά της πόλης, των γειτονιών, των κοινοτήτων και στο κατώφλι των πολιτών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν άμεσα και δημιουργικά με διάφορες δράσεις και ταυτόχρονα να εμπνεύσουμε και να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση συλλογικής υπερηφάνειας για τον τόπο τους».

Κοινό τους όραμα, συνέχισε, «είναι η πόλη και η επαρχία Λάρνακας να γίνουν μια μεγάλη σκηνή για την Ευρώπη, μια σκηνή γεμάτη δημιουργικότητα, διαφορετικότητα και θετική ενέργεια». Μια σκηνή, είπε, «η οποία θα αγκαλιάζει και θα ενεργοποιεί όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, διασυνδέοντας το με το δυναμικό της Κύπρου, της υπόλοιπης Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη αναφέρθηκε στα έξι στοιχεία που υπάρχουν στο λογότυπο της «Λάρνακα 2030» που όπως είπε «παντρεύονται» με ένα αρμονικό και συνάμα δυναμικό τρόπο, διαφορετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Λάρνακα και προσδιορίζουν τόσο την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της όσο και τη μοναδικότητά της, από ιστορική, πολιτισμική, θρησκευτική σκοπιά αλλά και από το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον”.

Εξήγησε ότι στο λογότυπο αντικατοπτρίζονται οι 6 πυλώνες της Λάρνακας 2030, ως μιας Πολυπολιτισμικής, Δημιουργικής, Οικογενειακής, Ανθρώπινης, Βιώσιμης Πόλης και μιας πόλης με περιέργεια και ταλέντο. Η Χοιροκοιτία αντικατοπτρίζει το Λάρνακα-ανθρώπινη πόλη, οι Φοινικούδες Λάρνακα-οικογενειακή πόλη, το τζαμί με τον Αγιο Λάζαρο Λάρνακα-διαπολιτισμική πόλη, οι Καμάρες Λάρνακα-πόλη με περιέργεια και ταλέντο, το λευκαρίτικο κέντημα Λάρνακα-δημιουργική πόλη και επαρχία και η αλυκή με το φλαμίνγκο και τη θάλασσα Λάρνακα–βιώσιμη πόλη».

Η κα. Διαπούλη παρουσίασε τις δράσεις, που θα γίνουν εντός του έτους αρχίζοντας από τον Σεπτέμβρη και συνεχίζοντας μέχρι τον Νοέμβριο με εκδηλώσεις που τιτλοφορούνται Visual Rythms, Drumming up Art & Hope, Πριγκιπίσσης Ζεχρά, Care Festival – Cyprus Art & Educational Festival και Larnaka Bio Design Festival, τα οποία θα διεξαχθούν σε διάφορους χώρους της πόλης όπως στη Πλατεία Ζουχουρί, στον τουρκομαχαλά, στο Δημοτικό Θέατρο και στην αλυκή.

Ανέφερε επίσης ότι «συνεχίζονται συστηματικά οι συναντήσεις με τους καλλιτέχνες και ομάδες εργασίας, για συνδιαμόρφωση του προγράμματος, ενώ θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις της ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με τον τρόπο ένταξης Τ/κ καλλιτεχνών στο πρόγραμμα μέσα από ειδικές δράσεις».

Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση έδωσαν το παρών τους και οι Δήμαρχοι Αραδίππου, Αθηένου, Λευκάρων και Δρομολαξιάς – Μενεού, οι οποίοι ανέφεραν ότι συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια επειδή πιστεύουν ότι η Λάρνακα και η επαρχία έχουν πάρα πολλά να αναδείξουν και να προσφέρουν στον πολιτισμό.

Σχετικά νέα

X
Translate »