Υγεία
Tέρμα στους χάρτινους φακέλους ασθενών
Ένας ηλεκτρονικός φάκελος θα δημιουργείται από την ημέρα της γέννησής μας και θα μας ακολουθεί μέχρι την ημέρα του θανάτου μας. Θα περιλαμβάνει όλο το ιατρικό μας ιστορικό και σε αυτό θα μπορούμε να παρέμβουμε, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε πληροφορίες μόνο εμείς ή όποιο άλλο εξουσιοδοτημένο από εμάς άτομο, όπως για παράδειγμα ο προσωπικός μας γιατρός.
Το νομοσχέδιο για την «ηλεκτρονική υγεία» άρχισε χθες να μελετάται από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία και ενημερώθηκε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι βοήθησαν στην ετοιμασία του, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπει ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος στη ζωή των Κυπρίων ασθενών.
Για την εισαγωγή του θεσμού του ηλεκτρονικού φακέλου και σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένας νέος ημικρατικός οργανισμός ο οποίος μεταξύ άλλων θα έχει και την ευθύνη για την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ξεκαθάρισε ότι η προώθηση του νομοσχεδίου δεν σχετίζεται με την προώθηση και εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας αφού ο ΟΑΥ διαθέτει το δικό του λογισμικό και ως εκ τούτου το Σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.
Κάποιοι προβληματισμοί τέθηκαν προς συζήτηση από τους φορείς που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες υγείας, ωστόσο δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και η Επιτροπή Υγείας αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε επόμενη συνεδρίασή της στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου.
Ο φάκελος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα καθίσταται προσβάσιμος μόνο με την εξουσιοδότηση του νόμιμου κατόχου του (με κωδικό) και θα περιλαμβάνει το «βασικό σύνολο δεδομένων υγείας», που σημαίνει το σύνολο δεδομένων υγείας του πολίτη που καταχωρείται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και αποθηκεύεται ηλεκτρονικά στην τράπεζα δεδομένων», καθώς και άλλα στοιχεία τα οποία ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να καταχωρίσει.
Με τον όρο δεδομένα υγείας εννοείται «το σύνολο των αποθηκευμένων βιοϊατρικών δεδομένων κάθε μορφής διαγνώσεων, εκτιμήσεων, βιοσημάτων, αποτελεσμάτων εργαστηριακών, απεικονιστικών, άλλων διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, ιατρικών συνταγών και πληροφοριών κάθε είδους σχετικά με την κατάσταση και την εξέλιξη της υγείας κάθε πολίτη από τη γέννηση έως τον θάνατο».
Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προνοεί πως ο πολίτης έχει το δικαίωμα να μη διαθέτει ηλεκτρονικό φάκελο, ενώ έχει και το δικαίωμα να «κλειδώνει» κάποιες πληροφορίες που αυτός επιλέγει προκειμένου να τις αποκρύψει από συγκεκριμένους παρόχους υγείας, ανάλογα με την επιθυμία του.
Πρόσβαση μέσω της «Αριάδνης»
Κάτοχος ηλεκτρονικού φακέλου θα είναι «ο κάθε πολίτης ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο κατόχων ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και δεν έχει εξαιρεθεί από το μητρώο λόγω δηλωμένης ένστασής του να μετέχει σε αυτό». Η πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα «γίνεται μέσω της διαδικτυακής πύλης κυβερνητική διαδικτυακή δίοδος ασφαλείας «Αριάδνη» ή/και άλλων πιστοποιημένων εφαρμογών βάσει του περί εφαρμογής κανονισμού σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά νόμου».
Στα πρώτα στάδια εφαρμογής του νομοσχεδίου ο «κάθε πολίτης της Δημοκρατίας και τα ανήλικα τέκνα αυτού εγγράφονται είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη είτε ηλεκτρονικά στην κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο ασφαλείας «Αριάδνη» ή και άλλων πιστοποιημένων εφαρμογών για να αποκτήσουν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας».
Στη συνέχεια, «με τη γέννηση κάθε τέκνου στη Δημοκρατία θα δημιουργείται αυτόματα ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στην ενιαία τράπεζα ηλεκτρονικών φακέλων υγείας» και δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα υγείας που θα βρίσκονται στον ηλεκτρονικό φάκελο θα έχει ο πολίτης που είναι κάτοχος του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο πάροχος υπηρεσιών υγείας στον οποίο απευθύνεται ο πολίτης, ο νενομισμένος αντιπρόσωπος του κατόχου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας».
ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ
– Το βασικό σύνολο δεδομένων υγείας του πολίτη και τα δεδομένα υγείας που καταχωρεί ο ίδιος ο πολίτης ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του.
– Λεπτομερή στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν την ταυτότητα του ασθενούς και του παρόχου και ιατρική πληροφόρηση αναφορικά με τη θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής, το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό του, τον βαθμό που αυτό είναι γνωστό, τη διάγνωση της παρούσας ιατρικής κατάστασής του και της θεραπευτικής αγωγής που παρέχεται.
Τα δικαιώματατων κατόχων
– Έχουν πρόσβαση και λαμβάνουν ηλεκτρονικά πληροφορίες αναφορικά με τα δεδομένα υγείας τους από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους.
– Θα μπορούν επίσης να ορίζουν τα επίπεδα εξουσιοδότησης για τους παρόχους διευκρινίζοντας σε ποιον θα παρέχεται μερική ή καθολική εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.
– Παραχωρείται επίσης στους πολίτες το δικαίωμα να κλειδώνουν ορισμένα δεδομένα υγείας τα οποία θα καθίστανται μη προσβάσιμα στον πάροχο υπηρεσιών υγείας.
– Θα μπορούν επίσης να καταχωρούν, εάν το θεωρούν απαραίτητο, δεδομένα υγείας που δεν περιλαμβάνονται στο βασικό σύνολο δεδομένων υγείας αλλά και να διορθώνουν και να διαγράφουν υφιστάμενες πληροφορίες μη ιατρικού περιεχομένου τις οποίες δεν έχουν καταχωρίσει οι ίδιοι.
Ιδρύεται Εθνική Αρχή
Το νομοσχέδιο προνοεί την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας η οποία θα αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και θα έχει όλες τις ιδιότητες νομικού προσώπου ενώ «θα διοικείται και θα ενεργεί μέσω επταμελούς διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους της Αρχής και θα ασκεί καθήκοντα, εξουσίες και αρμοδιότητές της».
Προνοείται επίσης η δημιουργία του θεσμού του «Επιτρόπου Εποπτείας Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας» ο οποίος θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα έχει την αρμοδιότητα «να παρέχει πληροφόρηση, συμβουλές και βοήθεια στον πολίτη αναφορικά με τα δικαιώματά του που πηγάζουν από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας».
Τέλος, προνοείται η δημιουργία της «Ενιαίας Τράπεζας Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας». Η τράπεζα αυτή θα έχει την ευθύνη για την «καταγραφή, συντήρηση και αποθήκευση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και θα εφαρμόζει την αρχή της ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία στα πλαίσια κάθε αλλαγής ή εισαγωγής ή αναγνωσιμότητας δεδομένων υγείας από τους χρήστες θα διασφαλίζει την ιδιωτικότητα, εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα των δεδομένων υγείας».
Η ίδρυση και λειτουργία ενός νέου ημικρατικού οργανισμού αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις. Οι οποιεσδήποτε εξάλλου διαφωνίες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνέχισης της μελέτης του νομοσχεδίου από την Επιτροπή.
Πηγή: philenws.com