Δελτία Τύπου
Τ.Ι.Μ.Ε Private Institute.: Φέρνει το καινοτόμο πρόγραμμα ΑΒΑ για αυτιστικά παιδιά
Πρώιμη εντατική παρέμβαση για παιδιά με αυτισμό – ΑΒΑ
Η πρώιμη εντατική παρέμβαση στα παιδιά με αυτισμό είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που έχει παρουσιάσει θεαματικά αποτελεσματικά σε παιδιά με αυτισμό. Τι είναι η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied Behaviour Analysis).
Το ΑΒΑ αποτελεί μια ευρέως διαδομένη παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό, κατά βάση πρώιμη αφού ξεκινά πριν από την σχολική ηλικία και εντατική με πολλές ώρες την εβδομάδα (8-10 ώρες). Βασίζεται στις βασικές αρχές του συμπεριφορισμού σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της μάθησης η όποια επιταχύνεται μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.
Πρόκειται για ένα δομημένο πρόγραμμα συμπεριφοράς το οποίο διδάσκει βασικές δεξιότητες λόγου, αυτοεξυπηρέτησης, λεκτικές και μη λεκτικές δεξιότητες μίμησης και την ενασχόλησης με παιχνίδια.
Η βασική αρχή της προσέγγισης είναι η επιβράβευσης της επιθυμητής συμπεριφοράς και η τροποποίησης της αρνητικής συμπεριφοράς.
Περισσότερες πληροφορίες στο 24400767
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα ΑΒΑ
Το πρόγραμμα ΑΒΑ υλοποιήθηκε από τον Δρ. Άιβαρ Λόβας (Dr. Ivar Lovaas), στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) των ΗΠΑ. Αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό, κατά βάση, πρώιμη (ξεκινά πριν την σχολική ηλικία) και εντατική (έως και σαράντα ώρες εβδομαδιαίως).
Η ονομασία του προγράμματος προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Applied Behavioural Analysis που μεταφράζεται στα ελληνικά ως Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, προφέρεται δε Άμπα ή Έι Μπι Έι.
Κατά πολλούς μελετητές, το ABA του Lovaas αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα παρέμβασης στον αυτισμό. Γνωστό και ως Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον Lovaas το 1970, ο οποίος εφάρμοσε στις Η.Π.Α. το “Young Autistic Project” (μτφ. Πρόγραμμα Νεαρών Αυτιστικών). Επρόκειτο για ένα δομημένο πρόγραμμα συμπεριφοράς, που εφαρμόστηκε αρχικά σε μια ομάδα ιδρυματοποιημένων παιδιών με αυτισμό, με βασικό στόχο να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των συμπεριφοριστικών μεθόδων στην αντιμετώπιση του αυτισμού.(1) Εν συνεχεία, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε μικρότερα παιδιά, σε κατ’ οίκον παρέμβαση και με την ενεργό συμμετοχή των γονέων.