Εκπαίδευση
Τεχνική Σχολή της Λάρνακας: Μαθητές δημιουργούν ευρηματικές κατασκευές
Έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται περήφανοι, οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών στη Τεχνική Σχολή της Λάρνακας, στο συνοικισμό των Αγίων Αναργύρων. Στέλνοντας, με ένα αξιοθαύμαστο τρόπο, αισιόδοξα μηνύματα για μια αυριανή γενιά πολιτών που αν της δοθούν σωστές προϋποθέσεις και ορθά κίνητρα, μπορεί για μικρά και γιατί όχι και για μεγάλα θαύματα που θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο.
Για τρίτη συνεχή χρονιά η Τεχνική Σχολή Λάρνακας καταφέρνει να διακριθεί στο διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Εκπαίδευση, που διοργανώνει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τους καθηγητές της Τεχνικής Σχολής, Χρήστο Παππά και Ελένη Σιαμέλη, κατά τα τρία τελευταία χρόνια μαθητές του σχολείου βραβεύτηκαν γιατί εφηύραν το «σύγχρονο σουπερμάρκετ», «τη μηχανή που τσακίζει ελιές», καθώς επίσης, για την εφεύρεση του «σύγχρονου μπαρ», η οποία διατηρεί το ποτό του χρήση παγωμένο ανεξάρτητα του χρόνου που θα κάνει για να το καταναλώσει. Και φέτος η Σχολή βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για την κατασκευή του έξυπνου κράνους για μοτοσυκλετιστές.
Στα επιτεύγματα όμως της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας είναι και η κατασκευή ενός ηλιακού οχήματος σε πραγματικές διαστάσεις που αναμένει και αυτό τη σειρά του, για να πάρει το δρόμο της διάκρισης στο διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Σύμφωνα με τους δυο καθηγητές Χρήστο Παππά και Ελένη Σιαμέλη, που προΐστανται της δραστηριότητας του σχολείου μέσα από το πρόγραμμα τεχνολογίας και καινοτομίας, το βραβείο του «έξυπνου μπαρ» που έλαβε η Τεχνική Σχολή Λάρνακας στο διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας αφορά ένα μηχανισμό – ψυγειάκι, που επιτρέπει στον κάτοχο του να απολαμβάνει το ποτό του σε θερμοκρασία ψύξης καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για να το καταναλώσει. Το «έξυπνο σουπερμάρκετ», που επίσης εξασφάλισε βραβείο στο διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στον καταναλωτή να παραγγέλνει και να πληρώνει από το σπίτι του προϊόντα, τα οποία όταν φτάνει στην υπεραγορά θα παραλαμβάνει από ειδικά ράφια, χωρίς να χρειαστεί να εισέλθει εντός του καταστήματος. Ενώ, ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος εξοικονομεί χρήματα.
Όσον αφορά «τη μηχανή που τσακίζει ελιές», πρόκειται για μια συσκευή που αφού βάλεις μέσα στον προκαθορισμένο αποθηκευτικό της χώρο, ελιές, αρχίζει και τις τσακίζει με τη βοήθεια ενός έξυπνου και ευαίσθητου εμβόλου. Και όταν τις τσακίσει, ειδοποιεί τον χειριστή ώστε να τοποθετήσει μέσα άλλες ελιές.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι με τη βοήθεια των καθηγητών τους, μαθητές της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας κατάφεραν να κατασκευάσουν και ένα ηλιακό αυτοκίνητο, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί και αυτό για σκοπούς βράβευσης στο διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Όσο αφορά το έξυπνο κράνος, πρόκειται για μια συσκευή που ενώνεται με τον εγκέφαλο της μοτοσυκλέτας, ώστε για να ξεκινήσει, θα πρέπει να το φορά ο οδηγός. Επίσης, εάν το βγάλει κατά τη διαδρομή, η μοτοσυκλέτα αφού αρχικά προειδοποιήσει τον αναβάτη, στη συνέχεια τίθεται εκτός λειτουργίας. Ακόμη, στον μηχανισμό υπάρχει αισθητήρας κραδασμών ο οποίος μπορεί να ειδοποιήσει οικείους του μοτοσυκλετιστή σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος με τη μοτοσυκλέτα.
Ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον
Για τους καθηγητές Χρήστο Παππά και Ελένη Σιαμέλη, οι σπουδαίες κατασκευές και οι βραβεύσεις που έφεραν στη Τεχνική Σχολή Λάρνακας οι μαθητές, δεν ήταν ούτε το μόνο κίνητρο για την προσπάθεια αυτή, αλλά ούτε και το μόνο όφελος. Ο κ. Παππάς δήλωσε στον «Φ» ότι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν οι μαθητές για να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή η κάθε κατασκευή, χάρισαν στα παιδιά συναισθήματα και εμπειρίες που θα τα συνοδεύουν μια ζωή και θα τους χρησιμέψουν και σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Η κ. Σιαμέλη, πρόσθεσε με τη σειρά της, ότι παραδείγματα μέσα από τα σχολεία, όπως αυτό της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, στέλνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου κάτω από τις σωστές συνθήκες και καθοδήγηση έχουν τις δυνατότητες για σπουδαία πράγματα. Όπως αυτά που πέτυχαν να κατασκευάσουν, αλλά και αυτά που σίγουρα μπορούν να κατασκευάσουν. Ενδεικτικό ίσως και αυτό της σημερινής νοοτροπίας στον τόπο μας, καμιά εταιρεία, κανένας επίδοξος και οραματιστής επενδυτής, δεν επέδειξε πραγματικό ενδιαφέρον και να αναστήσει επιχειρηματικά μια από τις ερασιτεχνικές κατασκευές των μαθητών της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας. Όπως προφανώς συμβαίνει και με κατασκευές άλλων Τεχνικών Σχολών.