Εκπαίδευση
ΤΕΠΑΚ: Έρχεται Λάρνακα με μεταπτυχιακά προγράμματα
Πηγή: politis.com.cy
Συνεχίζει τον σχεδιασμό του για περαιτέρω ανάπτυξη το ΤΕΠΑΚ, με συνεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Μετά την πρόσφατη απόφαση για ίδρυση νέας Σχολής και Τμημάτων στην Πάφο, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τον Δήμο Λάρνακας, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για να λειτουργήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα στη Λάρνακα, παράλληλα με τη λειτουργία και τη διδασκαλία τους στη Λεμεσό.
Μεταπτυχιακά στη Λάρνακα
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό του 2020-2021, ανέφερε ότι «υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για εξεύρεση τρόπου παράλληλης προσφοράς μεταπτυχιακών προγραμμάτων που ήδη προσφέρονται στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, ερευνητική και άλλης μορφής συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο αριστείας CMMI, προσφορά σεμιναρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και έναρξη συζήτησης για μελλοντική δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών και ερευνητικών και ακαδημαϊκών οντοτήτων του ΤΕΠΑΚ στην πόλη της Λάρνακας».
Πέρα από τους σχεδιασμούς για τη Λάρνακα, ο Πρύτανης Ζαφείρης αναφέρθηκε στην ίδρυση νέων Σχολών και ακαδημαϊκών Τμημάτων. Θα δημιουργηθεί νέο Τμήμα Ναυτιλίας και εμπλουτίζονται με νέα προπτυχιακά προγράμματα οι υφιστάμενές του Σχολές στη Λεμεσό. Σε προχωρημένο στάδιο, συνέχισε, βρίσκονται οι διαδικασίες για προσφορά δυο νέων προπτυχιακών προγραμμάτων: του Σχεδιασμού Προϊόντων από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης. Ενώ θα δημιουργηθεί, όπως είναι γνωστό, και η Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, που θα εδρεύει στην Πάφο.
Θέλει το Δασικό Κολέγιο
Επιπλέον, εξέφρασε το ενδιαφέρον και την πρόθεση του Πανεπιστημίου για εκμετάλλευση των χώρων του Δασικού Κολεγίου στον Πρόδρομο. Επίσης, δήλωσε ότι, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και με άλλους φορείς, το ΤΕΠΑΚ διερευνά τρόπους για εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και περαιτέρω συνεργασία με τις κοινότητες του Τροόδους.
Σε σχέση με τις συνεργασίες του ΤΕΠΑΚ σε διεθνή επίπεδο, ο Πρύτανης με ιδιαίτερη περηφάνια εξίταρε τον ρόλο του ΤΕΠΑΚ στην κοινοπραξία οκτώ Πανεπιστημίων, για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου (EUt+). Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «από ένα Πανεπιστήμιο των 3.000 φοιτητών, γινόμαστε πλέον ένα Πανεπιστήμιο των 100.000 φοιτητών.