Οικονομία
Θαλάσσιο και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο Κύπρου στην Λάρνακα
Σε πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2024, θα λειτουργήσει το Θαλάσσιο και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο Κύπρου, που θα δημιουργηθεί στη Λάρνακα και ο Δήμος της πόλης προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, «το τελικό πλάνο για τη δημιουργία του μεγάλου ερευνητικού, τεχνολογικού και επιχειρηματικού Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου από τον Δημοτικό Μηχανικό Ανδρέα Καρακατσάνη, συντονιστή του προγράμματος Maritec-X, στα πλαίσια του οποίου υλοποιείται το έργο».
Πρόσθεσε ότι «το Ινστιτούτο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ως αυτόνομος και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός μέχρι τα τέλη του 2024».
Όπως είπε, ο Δήμος φιλοδοξεί ότι θα αποκομίσει τεράστια οφέλη από το έργο, το οποίο πήρε την έγκριση του Δήμου για εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε περαιτέρω πως “τον περασμένο Μάρτιο το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι θα ξεκινήσει σύντομα η υλοποίηση του».
Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, «οι μόνιμες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου θα δημιουργηθούν στην περιοχή Μακένζι, σε τεμάχιο που έχει παραχωρήσει ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και βρίσκεται κοντά στο μικρό κυκλικό κόμβο που οδηγεί στα κέντρα αναψυχής. Το αρχικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων έχει υπολογιστεί στις 35 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ σύμφωνα με το πλάνο, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες έχουν ήδη συσταθεί».
Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχει μεγάλη περιοχή για επέκταση των χώρων και έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα».
Τα οφέλη από τη δημιουργία του Ινστιτούτου, τόνισε, άρχισαν να είναι ορατά, αφού αρκετές οντότητες εξέφρασαν ενδιαφέρον για να εγκατασταθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόσθεσε πως “το τεμάχιο είναι δίπλα στη θάλασσα και έτσι η περιοχή κρίθηκε ως ιδανική με γεωγραφικούς όρους, αφού μεταξύ άλλων παρέχει εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της πόλης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι «βασικοί πυλώνες του Ινστιτούτου θα είναι ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Καινοτομίας Προϊόντων και τα Τεχνολογικά Εργαστήρια. Ως νομική οντότητα, το Ινστιτούτο έχει εγγραφεί με βάση τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μη κερδοσκοπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με καθεστώς αντίστοιχο δημόσιου οργανισμού».
Το Ινστιτούτο σημείωσε «θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο 25 μελών στο οποίο συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι του δημόσιου τομέα, οκτώ ακαδημαϊκοί, πέντε εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων, οκτώ εκπρόσωποι του βιομηχανικού τομέα και ένας εκτελεστικός διευθυντής. Με βάση την οργανωτική δομή, υφιστάμενοι του Εκτελεστικού Διευθυντή θα είναι τρεις επικεφαλής των τομέων της πρακτικής καθημερινής λειτουργίας, της έρευνας και της καινοτομίας».
Ο Ανδρέας Βύρας είπε επίσης ότι «με βάση το πλάνο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 θα καθοριστούν οι προδιαγραφές των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ την 1η Οκτωβρίου 2019 αναμένεται η έναρξη των δραστηριοτήτων RTDI (Research, Technology, Development, Innovation), δηλαδή των εργασιών Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας οι οποίες θα ξεκινήσουν σε προσωρινό χώρο».
Μέχρι το τέλος του 2019, σημείωσε «θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και δύο χρόνια αργότερα, μέχρι το τέλος του 2021 θα ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις. Γύρω στα τέλη του 2024, οι συντελεστές εκτιμούν ότι το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας & Τεχνολογίας θα λειτουργεί ως αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός».