CoronaVirus

Θρανία, αντισηπτικά, έλεγχοι: Σε αναβρασμό οι Εφορείες

Πηγή: philenews.com

Πυρετωδώς εργάζονται τα τελευταία 24ωρα στις Σχολικές Εφορείες ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Οι Σχολικές Εφορείες, πέρα από τα πάγια καθήκοντα που έχουν κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, φέτος έχουν επιφορτιστεί με αυξημένες υποχρεώσεις τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας. Προμήθεια αντισηπτικών διαλυμάτων σε κάθε σχολείο όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, οργάνωση και τρέξιμο διαδικασιών για τα νέα θρανία που θα μπουν στις σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και ο καθιερωμένος έλεγχος των εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων, είναι μερικά από τα καθήκοντα και τις ευθύνες που έχουν πέσει στους ώμους των Σχολικών Εφορειών.

Ήδη, την περασμένη Τρίτη προκηρύχθηκαν οι προσφορές που αφορούν στα ενωμένα θρανία στα οποία με την επιπλέον προσθήκη επιφάνειας θα εξυπηρετηθούν τρεις μαθητές (ανά δύο θρανία), ενώ σήμερα αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για τα μονά θρανία, τα οποία εντός των επόμενων μηνών θα προστεθούν σε διάφορες τάξεις για την περαιτέρω αραίωση των μαθητών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών Ντίνο Έλληνα, θα εξασφαλιστούν 31.800 ενωμένα θρανία εκ των οποίων τα 13.800 θα αφορούν τη Μέση Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες 18.000 τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης. Όσον αφορά στο κόστος υπολογίζεται γύρω στις €300.000.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Έλληνας, τα χρονοδιαγράμματα είναι πραγματικά πιεστικά και οι υποχρεώσεις αλλά και οι ανησυχίες αυξημένες. Ωστόσο οι Σχολικές Εφορείες είναι σε εγρήγορση. Αναφορικά με τα αντισηπτικά υπολογίζεται ότι πριν από τις 30 του μήνα θα βρίσκονται στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μονά, ή ενωμένα θρανία με τρεις μαθητές

Στο μεταξύ, όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν κατά τη φετινή σχολική χρονιά, ακόμη βρίσκονται ενώπιον των ειδικών του υπουργείου Υγείας, στο οποίο τα έστειλε το υπουργείο Παιδείας όταν τα ετοίμασε για την τελική έγκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις πιο σημαντικές τους διαφοροποιήσεις είναι η απόσταση. Συγκεκριμένα, στο προηγούμενο πρωτόκολλο ίσχυε απόσταση ενός μέτρου από θρανίο σε θρανίο σε αντίθεση με το καινούργιο που προνοεί απόσταση ενός μέτρου από μαθητή σε μαθητή. Αυτό, όπως μας λέχθηκε από πηγή του υπουργείου Παιδείας, ήταν καθοριστικό στην απόφαση επιστροφής όλων των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, χθες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέο διάταγμα σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία. Την καθιστά υποχρεωτική για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζομένους στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και στους εκπαιδευτικούς και εργαζομένους στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ καθιστά ακόμα υποχρεωτική και τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου για τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζομένους στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καθώς και τις δημόσιες και ιδιωτικές σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ρίχνουν στο τραπέζι παράταση στην έναρξη των σχολείων

Η έντονη κριτική προς το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στον βαθμό ετοιμότητάς του ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς συνεχίστηκε και χθες με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους, να τονίζει πως το υπουργείο πρέπει να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο καθυστέρησης του ανοίγματος των σχολείων για τους μαθητές. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, «το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να είναι ανέτοιμο λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Εδώ ψάχνουν να κατασκευάσουν τώρα χιλιάδες θρανία για να κάτσουν οι μαθητές, δεν έγινε ακόμη πρόβλεψη για δημιουργία τμημάτων με λιγότερο αριθμών μαθητών. Συνεπώς θα πρέπει το υπουργείο να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της καθυστέρησης της έναρξης των μαθημάτων».

Σχετικά νέα

X
Translate »