Οικονομία
Θύελλα αντιδράσεων από νέες τραπεζικές χρεώσεις (Βίντεο)
Πηγή: omegalive.com
Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώνει η απόφαση των δυο μεγαλύτερων τραπεζών, Κύπρου και Ελληνικής, να επιβάλουν με το νέο έτος νέες αυξήσεις τελών και χρεώσεων, που δεν περιορίζονται στην κατηγορία των νομικών οντοτήτων, δηλαδή στις επιχειρήσεις, αλλά και στους απλούς καταθέτες.
Στις κατηγορίες λογαριασμών, και σύμφωνα με τους αναλυτικούς καταλόγους που απέστειλαν στους πελάτες τους, η Ελληνική Τράπεζα από τις 3 Ιανουαρίου αναθεωρεί στα 2,90 ευρώ μηνιαίως τα έξοδα τήρησης τρεχούμενων λογαριασμών, και στα 5 ευρώ ανά τριμηνία τα έξοδα τήρησης λογαριασμών ταμιευτηρίου.
Αντίστοιχα η Τράπεζα Κύπρου, από τις 15 Φεβρουαρίου, για τους τρεχούμενους 12 ευρώ ανά τριμηνία, και για τους ταμιευτηρίο 5 ανά τριμηνία.
Εξοδα τήρησης λογαριασμών — ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Από 3/1/2022
-Τρεχούμενοι λογαριασμοί: 2,90 ευρώ κάθε μήνα
–Λογαριασμού ταμιευτηρίου: 5,00 ευρώ ανά τριμηνία
Εξοδα τήρησης λογαριασμών — Τράπεζα Κύπρου
Από 15/2/2022
-Τρεχούμενοι λογαριασμοί: 12,00 ευρώ ανά τριμηνία
-Λογαριασμοί ταμιευτηρίου: 5,00 ευρώ ανά τριμηνία
Είναι η τρίτη αύξηση από το 2018 που ανακοινώνεται. Παραβιάζουν τα διατάγματα του υπουργείου οικονομικών που καθορίζουν το σύνολο των χρεώσεων στα 36 ευρώ το χρόνο και δεν κάνει κανένας τίποτε.Ούτε η Κεντρική Τράπεζα που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή. Είμαστε εξοργισμένοι, όχι αγανακτισμένοι, διότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο υπουργός οικονομικών μέχρι τώρα δεν έκαναν τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.
Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει τις αυξήσεις των χρεώσεων ο σύνδεσμος προστασίας δανειοληπτών.
Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών τραπεζών — Προκλητικές αυξήσεις
Οι χρεώσεις αυτές επιβαρύνουν όλους τους Δανειολήπτες, η πλειοψηφία των οποίων έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων ή ζει με τις κρατικές χορηγίες λόγω της πανδημίας σημειώνει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών τραπεζών.
Ετοιμάζει, δε, καταγγελία στην επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού για σύμπραξη, όπως ισχυρίζεται, επιχειρήσεων με σκοπό τον καθορισμό τιμών αγοράς ή πώλησης.
Και οι δύο σύνδεσμοι, ρίχνουν την μπάλα σε υπουργείο οικονομικών και κεντρική τράπεζα, με την ΣΕΚ από την πλευρά της να ανακοινώνει ανάληψη πρωτοβουλίας για παρέμβαση προς τον διοικητή, την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, και την ΟΕΒ από την άλλη να στέλνει το μήνυμα πως πρέπει να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα των τραπεζών.
Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασε η Χριστίνα Μαύρου: