Aστυνομικά νέα
Τι είναι οι καταλύτες και γιατί τους κλέβουν
Πηγή: sigmalive.com
Συχνό είναι πλέον το φαινόμενο κλοπής καταλύτων αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα.
Μόλις χθες εντοπίστηκαν σε εγκαταλελειμμένο όχημα τέσσερις καταλύτες στην περιοχή της Πύλας με τον οδηγό του οχήματος να καταζητείται.
Φυσικά, αυτή η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κλοπών των συγκεκριμένων εξαρτημάτων από εγκαταλελειμμένα οχήματα, μάντρες αυτοκίνητων αλλά και από σταθμευμένα οχήματα.
Το βράδυ της Κυριακής συνελήφθη από τις Αρχές 34χρονος σχετικά με υπόθεση κλοπής καταλύτη από όχημα, ενώ για το ίδιο αδίκημα συνελήφθη τον Απρίλιο 29χρονος ο οποίος εντοπίστηκε σε περιφραγμένο χώρο στη Λάρνακα, όπου φυλάγονται εγκαταλελειμμένα οχήματα.
Τι είναι ο καταλύτης αυτοκινήτου;
Ο καταλυτικός μετατροπέας ή καταλύτης αυτοκινήτων είναι συσκευή ελέγχου εκπομπών που μετατρέπει τοξικά αέρια και ρύπους στα καυσαέρια σε λιγότερο τοξικούς ρύπους καταλύοντας μια οξειδοαναγωγική χημική αντίδραση.
Οι καταλυτικοί μετατροπείς χρησιμοποιούνται με μηχανές εσωτερικής καύσης που τροφοδοτούνται είτε από βενζίνη ή καύσιμο ντίζελ.
Γιατί τους κλέβουν;
Οι καταλύτες είναι εύκολο στόχος κλοπής λόγω της εξωτερικής τους θέσης και των πολύτιμων μετάλλων που περιέχουν. Συγκεκριμένα ένας καταλύτης περιλαμβάνει λευκόχρυσο, παλλάδιο, ρόδιο και χρυσό.
Οι δράστες προτιμούν την κλοπή καταλύτων από φορτηγά και οχήματα SUV, λόγω της σημαντικής τους απόστασης από το έδαφος.
Ο τρόπος δράσης τους γίνεται με διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κόβουν τους καταλύτες με αποτέλεσμα να προκαλούν επιπλέον ζημιές στα οχήματα.
Σημειώνεται ότι ένας καταλύτης στοιχίζει περίπου 900 ευρώ, ενώ για οχήματα νέας τεχνολογίας η τιμή μπορεί να ξεπεράσει τις 2000 ευρώ.
Η τοποθέτηση της Αστυνομίας
Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Λάρνακας Χάρης Χατζηγιασεμής μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι για το θέμα κλοπών από οχήματα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Αστυνομία διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις σε περιοχές όπου εντοπίζονται κρούσματα κλοπών καταλυτών. Πρόσθεσε ότι τον τελευταίο μήνα συνελήφθησαν πάνω από 10 άτομα.
Σημείωσε ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν αδειούχοι οι οποίοι αγοράζουν τους καταλύτες και στη συνέχεια τους εξάγουν στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος δίνει την σχετική άδεια στους αδειούχους, ενώ όπου υπάρχει παρανομία επιβάλλεται πρόστιμο.
Ο κ. Χατζηγιασεμής διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή των κατεχομένων στις υποθέσεις κλοπών.
Τέλος, ανέφερε ότι στόχος των δραστών είναι τα βενζινοκίνητα οχήματα και οι οδηγοί πρέπει να αποφύγουν να σταθμεύουν σε απόμερα μέρη. «Έχουν τα εργαλεία μαζί τους και μέσα σε 1-2 λεπτά αφαιρούν τον καταλύτη».
Δείτε το βίντεο: