Uncategorized
Την αρχή για μια νέα αρχή έκανε το ΑΚΕΛ-Πάει στις διπλές εκλογές με νέο αίμα και νέο brand
Πηγή: reporter.com.cy
Σε μια βεράντα στην παλιά Λευκωσία, περίπου τη στιγμή που έδυε ο ήλιος, στο ΑΚΕΛ έκαναν το πρώτο άνοιγμα για να ανατείλει μια νέα αρχή. Κάλεσαν όλους αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκαν στις Προεδρικές κι άλλα άτομα που ανήκουν στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι τους ζήτησαν να συνεργαστούν και πάλι. Αυτή τη φορά πιο μόνιμα, «με το βλέμμα στο μέλλον».
Η κοινωνική συμμαχία που προσπαθεί το ΑΚΕΛ να στήσει δεν έχει λάβει ακόμη ξεκάθαρη μορφή. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο ΓΓ του κόμματος τόνισε, «δεν έχουμε στο μυαλό μας προπαρασκευασμένες λύσεις. Μέσα από τον διάλογο που ήδη ξεκίνησε συνθέτουμε απόψεις και διαμορφώνουμε το μοντέλο λειτουργίας αυτής της δομής». Ωστόσο το ΑΚΕΛ έχει στο μυαλό του τι θέλει να κάνει με αυτούς τους ανθρώπους: Να δημιουργήσει μια πολιτική πλατφόρμα, που θα αξιοποιεί τη δυναμική που ανέπτυξε η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, στοχεύοντας στη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης, όπως το έθεσε ο Στέφανος Στεφάνου.
Το κόμμα της Αριστεράς φαίνεται να ποντάρει σε αυτές τις προοδευτικές, όπως τις αποκαλεί δυνάμεις, για να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί, χωρίς απαραίτητα να τις απορροφήσει, καθώς επενδύει στο διαφορετικό που φέρνουν στο τραπέζι. Όπως επέλεξε να παρουσιάσει ένα νέο λογότυπο, το οποίο παρέμεινε κόκκινο αλλά αφαιρέθηκε το σφυρί και προστέθηκαν οι λεπτές γραμμές και μια νότα κίτρινου, επιλέγει το ίδιο να παραμείνει κόκκινο, προσθέτοντας όμως πιο σύγχρονες πολιτικές γραμμές στο αφήγημά του, με την προσθήκη ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεται κοινό πολιτικό όραμα αλλά όχι απαραιτήτως κοινή ιδεολογική αφετηρία.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου αυτή δεν είναι μια νέα προσέγγιση, αλλά επαναλαμβανόμενο μοτίβο του DNA και της ιστορίας του ΑΚΕΛ, το οποίο του επέτρεψε να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική από όση αναλογούσε στο κομματικό του ακροατήριο. «Η εκλογική μας ιστορία είναι μια ιστορία συμμαχιών και συνεργασίας με δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και ακόμα πιο πέρα», είπε, προσθέτοντας πως έτσι διαμορφώθηκε ο ανοικτός χαρακτήρας του κόμματος προς την κοινωνία και μαζικοποιήθηκε. Μάλιστα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε πως ο Μαρξισμός, όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο για ένα ανοικτό προς την κοινωνία κόμμα των εργαζομένων, αλλά αντίθετα το επιβάλλει, καθώς κόμμα χωρίς ισχυρά κοινωνικά ερείσματα δεν μπορεί να κερδίσει συνειδήσεις.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στο Καταστατικό Συνέδριο του Νοεμβρίου, το ΑΚΕΛ επιθυμεί μια πολύ μεγαλύτερη αλλαγή, που να υπερβαίνει το rebranding της δημόσιας εικόνας του και το πάντρεμα των μαρξιστικών του καταβολών με την ενδεχομένως υπαρξιακά επιβαλλόμενη ανάγκη για ανοίγματα δεξιότερα στον πολιτικό χάρτη. Φαίνεται να έχει κατανοήσει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του. Για απάλειψη των συστημάτων που παραπέμπουν σε σοβιέτ και αντικατάστασή τους από πιο μοντέρνες δομές συμμετοχικότητας, που βασίζονται στην άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία.
Εφαρμόζοντας αυτή τη στρατηγική εκσυγχρονισμού επιζητά και το νέο αίμα, που θα του δώσει την ώθηση που αναζητεί, σε μια εποχή που οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και επιδιώκουν να βρουν πολιτικές διεξόδους στο καινούριο και το λιγότερο συστημικό. Ο Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για ετερογενείς δυνάμεις, που όμως αποτελούν φυσικούς συνομιλητές του ΑΚΕΛ, με τους οποίους μπορεί να συναντηθεί στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας. «Η βάση, κατά τη δική μας εκτίμηση, υπάρχει. Είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη, το οποίο υπήρξε αποτέλεσμα πολιτικών ζυμώσεων ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και δυνάμεων πέραν του χώρου της Αριστεράς», είπε. Και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φαίνεται να συμφωνεί μαζί του. «Η πολυμορφία μας γίνεται πλούτος σε μια αέναη τελολογική προσέγγιση, ανοίγει ορίζοντες και ενώνει γύρω από θεματικές και υποθέσεις», ανέφερε στη δική του ομιλία. «Δυνατοί, αγέρωχοι και ασυμβίβαστοι, περήφανοι για τον δρόμο που όλοι μαζί χαράξαμε, τραβάμε μπροστά», τόνισε.
Ο κ. Μαυρογιάννης απευθυνόταν σε μερικούς από τους πιο στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι, ανάμεσα στα στελέχη του ΑΚΕΛ, επέλεξαν να βρίσκονται εκεί. Υπήρχαν, επίσης, κι άλλες προσωπικότητες, από διάφορους πολιτικούς και επαγγελματικούς χώρους, που επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Μεταξύ άλλων, στον χώρο θεάθηκαν ο πρώην υποψήφιος του ΑΚΕΛ Στάυρος Μαλάς, τα στελέχη του επιτελείου Μαυρογιάννη Πανίκος Παπανικολάου, Λεόντιος Φιλοθέου και Μέλανη Στέλιου, ο επίσης υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές Μάριος Ηλιάδης, οι πρώην Υπουργοί Δημήτρης Ηλιάδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο πρώην εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ελεγκτικό Συμβούλιο Λάζαρος Λαζάρου, η επιχειρηματίας Βαρβάρα Πετροπούλου, οι πρώην βουλευτές Ανδρέας Πιτσιλλίδης και Άννα Θεολόγου, οι ηθοποιοί Πόπη Αβραάμ και Βαλεντίνα Σοφοκλέους, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Πανίκος Ξιούρουππας και αρκετοί άλλοι που τοποθετούνται κατά κύριο λόγο στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το ΑΚΕΛ έκανε την αρχή για τη νέα αρχή του. Όπως προανήγγειλε ο Στέφανος Στεφάνου θα ακολουθήσουν πολλά. Αλλά το πρώτο σημείο του ορίζοντα που κυνηγά το κόμμα, με συμμάχους, όπως ελπίζει, τη νέα πολιτική πλατφόρμα που δημιουργείται, είναι το επόμενο ραντεβού με την κάλπη. Δεν δοκίμασε, άλλωστε, να το κρύψει ούτε ο ΓΓ του: «Σε όσους παραμένουν καχύποπτοι ως προς τα κίνητρα ή την κατάληξη αυτής της προσπάθειας, απαντώ ευθέως και χωρίς να μασώ τα λόγια μου: Η προσπάθεια αυτή δεν δρομολογείται σε πολιτικό κενό. Υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας: η διπλή εκλογική αναμέτρηση το 2024 και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, όπου θα μετρηθεί επί του εδάφους η αλληλεπίδραση του ΑΚΕΛ με τις μεμονωμένες προσωπικότητες ή τα οργανωμένα σύνολα», τόνισε.