Aστυνομικά νέα
Το email στον ΔΗΣΥ συζητά η PEGA
Πηγή: philenews.com
Ηλεκτρονικό μήνυμα που φανερώνει σχέση μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και εταιρείας του κλάδου των λογισμικών παρακολούθησης, τέθηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής PEGA.
Το προσχέδιο πορίσματος που ετοίμασε η PEGA στις 9 του περασμένου Νοεμβρίου (2022) για το ερευνητικό της έργο σε σχέση με τη χρήση λογισμικών υποκλοπών στην Ευρώπη, όπως και το σχετικό κείμενο συστάσεων προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή την περίοδο τυγχάνουν επεξεργασίας από τα μέλη της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην PEGA είχαν χρονοδιαγράμματα για να καταθέσουν εισηγήσεις για τροπολογίες σε αυτά τα δυο κείμενα (εξέπνευσαν στις 25/1 και 9/2, αντίστοιχα).
Ανάμεσα σ΄ αυτές τις εισηγήσεις για προσθήκες, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο «Φ», περιλαμβάνεται και η υπόθεση με e-mail που είχε σταλεί από πλευράς Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη της Ws Wispear, στην ιδιαιτέρα του πρόεδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα έφερε ημερομηνία 13/11/2019. Στάλθηκε, δηλαδή, δυο μέρες πριν λάβει διαστάσεις στην Κύπρο η υπόθεση του μαύρου βαν, ιδιοκτησίας της WS WiSpear. Υπάλληλος του Ταλ Ντίλιαν απευθυνόμενη στην ιδιαιτέρα του κ. Νεοφύτου, ζήτησε παροχή βοήθειας για υλοποίηση συμφωνίας της WS Wispear με υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του μαύρου βαν φερόταν να κέρδισε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας για αγορά συστήματος. Η WS Wispear ζητούσε από την υπάλληλο του ΔΗΣΥ, να μεσολαβήσει προκειμένου να έρθει σε επαφή λειτουργός του ολλανδικού Υπουργείου Άμυνας με την κυπριακή υπηρεσία Εμπορίου (υπουργείο Ενέργειας).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο «χαστούκι» από PEGA προς κυπριακές Αρχές για υποκλοπές
Όπως συνάγεται από το περιεχόμενο του e-mail ο κ. Ντίλιαν ήθελε γι΄ αυτό τον σκοπό να συναντηθεί προσωπικά με τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου του αρμόδιου Υπουργείου, που τότε ήταν η κ. Νέλλη Κουλία. Η τελευταία, βάσει έρευνας που είχαμε κάνει και δημοσιεύσαμε στις 4/10/2022, αλλά και e-mail τα οποία στάλθηκαν μετέπειτα, δεν συναντήθηκε με τον κ. Ντίλιαν. Η κ. Κουλία φέρεται να προώθησε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε από την WS Wispear σε αρμόδιο λειτουργό του τμήματός της που έχει την ευθύνη για την έκδοση αδειών εξαγωγών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η υπάλληλος της WS Wispear, στο e-mail της προς την ιδιαιτέρα του Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνει σε παρένθεση ότι ο Ντίλιαν είναι συνεργάτης του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Ντίλιαν και Άβνι απασχόλησαν τις έρευνες των αστυνομικών αρχών για το θέμα του μαύρου βαν και του εξοπλισμού του μέσω του οποίου ήταν δυνατή η εισβολή και ο έλεγχος σε κινητά τηλέφωνα, εντός συγκεκριμένης εμβέλειας. Οι δυο τους διασυνδέθηκαν μετέπειτα με το λογισμικό Predator και το σχετικό σκάνδαλο που απασχόλησε την Ελλάδα. Ειδικότερα οι σχέσεις μεταξύ κ. Άβνι και Αβέρωφ Νεοφύτου, είχαν τεθεί στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης τον Νοέμβριο του 2019. Τότε ο κ. Νεοφύτου είχε δηλώσει πως είχε γνωριμία και συνάντηση με τον Άβνι υπό την ιδιότητα του τελευταίου ως πρόεδρου της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο.
Την εισήγηση για προσθήκη του επίμαχου e-mail στο πόρισμα της PEGA έκανε η Ολλανδή ευρωβουλευτής των φιλελευθέρων Σόφι ι’ντ Βελντ . Στην τελευταία έχει ανατεθεί και η σύνταξη του υπό αναφορά πορίσματος. Η κ. Σ. ι’ντ Βελντ εισηγείται να προστεθούν οι αναφορές από το e-mail που αφορούν στην εξαγωγή προϊόντος της WS Wispear στην Ολλανδία και στον ρόλο του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Μια άλλη προσθήκη που εισηγείται να γίνει στο πόρισμα, σχετίζεται με το δημοσίευμα του «Φ» στις 21/11/2022 με τίτλο «Πρωτοπόρος στις εξαγωγές λογισμικών η Κύπρος (έγγραφα)». Μεταξύ άλλων, αφορά εξαγωγές λογισμικών της εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας UTX, προς ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.