Πολιτιστικά
Το λευκαρίτικο κέντημα συναντά τη μουσική και τους νέους
Πηγή: philenews.com
Σε μια όμορφη τελετή με κλασική μουσική και μπαλέτο στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου παρέδωσε ψες στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων τις περίτεχνες ζώνες με λευκαρίτικα κεντήματα που θα διανθίσουν τα επίσημα ενδύματα των κοριτσιών της ΣΟΝΚ.
Η κ. Πηλείδου συνεχάρη το Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας «για την τόσο σημαντική συνεργασία τους να οργανώσουν από κοινού την παράσταση του Μπαλέτου ‘‘Κοιμωμένη Καλλονή’’, στην οποία θα είναι και η πρώτη φορά που οι νέες της Συμφωνικής Ορχήστρας θα εμφανιστούν με αυτά τα υπέροχα κομψοτεχνήματα που φτιάχτηκαν ειδικά για αυτές».
Η υπουργός τόνισε ότι το λευκαρίτικο κέντημα, η κορωνίδα μας, είναι εδώ και χρόνια στην παγκόσμια λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. «Είμαστε υπερήφανοι που το διατηρήσαμε 600 και πλέον χρόνια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η προσπάθειά μας ενισχύεται από ανθρώπους που εμπνέονται από την παράδοσή μας και αφήνουν το αποτύπωμά τους σε νέες δημιουργίες». Μία από αυτούς, είπε η κ. Πηλείδου, είναι η Μύρνα Δημητρίου Παττίχη που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την αναβίωση του θησαυρού μας.
«Η εισήγησή της προς την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας να φιλοτεχνηθούν χειροποίητες λευκαρίτικες ζώνες για να στολίσουν τις ενδυμασίες των νεαρών μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, είναι μια πρωτοβουλία για ενδυνάμωση των προσπαθειών που κάνουμε όλοι. Συμφωνώ πως οι νεαρές μουσικοί μπορούν να εξελιχθούν στις καλύτερες πρέσβειρες του λευκαρίτικου κεντήματος. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία και την ευχαριστώ, όπως επίσης θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και στη σχεδιάστρια μόδας Κίκα Ιωαννίδου, η οποία σε συνεργασία με την κα Παττίχη, σχεδίασε και υλοποίησε τις ενδυμασίες των νεαρών μουσικών με ομάδα από αριστοτέχνισσες κεντήτριες λευκαρίτικου κεντήματος».
Στην ομιλία της η υπουργός ευχαρίστησε επίσης ονομαστικά στις 11 κεντήτριες και τους υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι είναι δυνατόν να στηρίξει το επάγγελμα τους, ούτως ώστε να ενταχθούν και νέα άτομα στην παραγωγική διαδικασία. «Ευχαριστούμε, λοιπόν, τις κεντήτριες Ελένη Ανεμόμυλου, Βέρα Αθανασίου, Κατερίνα Ευθυμίου, Ελένη Κυριάκου, Μαρούλλα Κωνστανίνου, Κατερίνα Λάμπρου, Καίτη Ονησιφόρου, Μαρίνα Ραουνά, Χρύσω Στατιώτου, Ευδοκία Σταυρή και Μαργαρίτα Χαραλάμπους. Κεντήσατε με αγάπη και αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα. Πλουμίσατε όλο το λινό ύφασμα με ποταμούς, μαργαρίτες και κοφτές».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μέρος της τελικής πρόβας για τις παραστάσεις του μπαλέτου «Κοιμωμένη Καλλονή» από το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου που θα παρουσιαστεί στις 17, 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΟΝΚ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΛΕΥΚΑΡΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η ιδέα της δημιουργίας των χειροποίητων ζωνών με λευκαρίτικα κεντήματα, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2021 στη διάρκεια της περιόδου της καραντίνας: Ήταν μια ιδέα της Μύρνας Δημητρίου Παττίχη, η οποία ασχολείται τα τελευταία 12 χρόνια με την αναβίωση και ανάδειξη των παραδοσιακών κεντημάτων της Κύπρου σε μια σύγχρονη εκδοχή τους. «Τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας, τα παιδιά της ΣΟΝΚ δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν ζωντανά τα μαθήματά τους, ενώ ούτε και οι κεντήτριες είχαν δουλειά. Σκέφτηκα λοιπόν ότι, στα πλαίσια της καμπάνιας για την αναβίωση του λευκαρίτικου κεντήματος, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις κεντήτριες οι ζώνες με λευκαρίτικα μοτίβα τις οποίες θα φορούν τα κορίτσια της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, το πιο φρέσκο και ταλαντούχο δυναμικό του τόπου μας. Έτσι, τα παιδιά της ΣΟΝΚ θα προβάλλουν, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε συναυλίες στο εξωτερικό, το λευκαρίτικο κέντημα το οποίο είναι μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ», λέει η κ. Παττίχη. Παράλληλα, όπως τονίζει, τα παιδιά της ΣΟΝΚ που αποτελούν ένα σπουδαίο κομμάτι της μουσικής κοινότητας θα αγαπήσουν και θα εκτιμήσουν το παραδοσιακό κέντημα του τόπου τους. Σε ό,τι αφορά της 11 κεντήτριες, η κ. Παττίχη σχολιάζει ότι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και δούλεψαν εντατικά δημιουργώντας δύσκολα και περίτεχνα μοτίβα πάνω στο λινό ύφασμα της ζώνης. Η σχεδιάστρια Κίκα Ιωαννίδου κλήθηκε να δημιουργήσει όμορφα ενδύματα που ταιριάζουν με την αισθητική της ζώνης.
ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΚΕΝΤΗΤΡΙΕΣ
Την υλοποίηση του προγράμματος με τις λευκαρίτικες κεντητές ζώνες και το οικονομικό κόστος ανέλαβε η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, ως μέρος της προσπάθειας για προβολή και ανάδειξη του Λευκαρίτικου κεντήματος. Η Μαρία Αναξαγόρα, διευθύντρια της Υπηρεσίας, μας ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση στηρίχθηκαν οικονομικά οι κεντήτριες, όχι μόνο των Λευκάρων αλλά και άλλων περιοχών, στη διάρκεια της πανδημίας. Οι ζώνες δωρήθηκαν στο Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και θα αποτελούν περιουσία της ΣΟΝΚ.
Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας προωθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου δυο αριστοτέχνισσες κεντήτριες εκπαιδεύουν δέκα νέες γυναίκες στις τεχνικές του Λευκαρίτικου. «Με τον νέο χρόνο θα οργανώσουμε και θα υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με την ΑνΑΔ, το Πρόγραμμα Κατάρτισης για ανέργους σε παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται, αρχικά στην κεντητική, υφαντική και κεραμική», σημείωσε η κ. Αναξαγόρα.