ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Το Σχέδιο που αλλάζει τη Λάρνακα
Πηγή: philenews.com
Με όαση θα μοιάζει η περιοχή των διυλιστηρίων Λάρνακας σε σχέση με το τι επικρατούσε τα τελευταία χρόνια, όπως τουλάχιστον προκύπτει εκ πρώτης όψεως από το Σχέδιο Περιοχής που εκπονήθηκε. Ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε στον «Φ», πως αν και ακόμη το σχέδιο βρίσκεται υπό μελέτη, φαίνεται πως κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επί χρόνια υποβαθμισμένης περιοχής.
Η περιοχή θα τα έχει κυριολεκτικά όλα. Από οικιστική ανάπτυξη, εμπορική δραστηριότητα, πάρκα, πεζοδρόμους, εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, χώρους δραστηριότητας για πεζούς και γενικά για τους πολίτες. Προβλέπεται επίσης ορθολογική σύνδεση του χώρου του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας και των προβλεπόμενων νέων χρήσεων και λειτουργιών που θα φιλοξενηθούν σε αυτόν, με τις δραστηριότητες και χώρους που θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Σχεδίου.
Η περιοχή του Σχεδίου καλύπτει έκταση 4.209 τετρ. χιλιομέτρων (420,92 εκτάρια), δηλαδή το 3,46% της συνολικής έκτασης της περιοχής που βρίσκεται εντός των ορίων του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας, και περιλαμβάνει τμήματα των διοικητικών περιοχών του Δήμου Λάρνακας (ενορίες Σωτήρος, Χρυσοπολίτισσας) και του Δήμου Λειβαδιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φεύγουν τα διυλιστήρια, αλλάζουν οι ζώνες (χάρτες)
Ανάμεσα σε άλλα, το Σχέδιο Περιοχής καταγράφονται και τα εξής:
-Το παραλιακό μέτωπο, αφού αποκατασταθεί και προστατευθεί από τη διάβρωση, θα μπορεί να λειτουργήσει ως ένας διευρυμένος, εύκολα προσβάσιμος δημόσιος χώρος (παραλιακή προκυμαία) παράλληλα και με τη φιλοξενία διαφόρων δραστηριοτήτων αναψυχής/ ψυχαγωγίας.
-Κάποια/ες από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα ήταν δυνατό να διατηρηθούν, αποτελώντας τον σύνδεσμο του παρόντος/ μέλλοντος της περιοχής με τη βιομηχανική κληρονομιά/ παρελθόν της.
-Κρίσιμης σημασίας είναι η δημιουργία δημόσιων χώρων σε επαφή με τη θάλασσα, ανοικτών, προσβάσιμων σε όλες τις κατηγορίες πληθυσμού και με επαρκή δικτύωση με το ανατολικό θαλάσσιο μέτωπο, το κέντρο της πόλης και τις συνοικίες στα βόρεια, νότια και δυτικά, με έμφαση στον πεζό και το ποδήλατο.
-Πέραν των ποιοτικών, για κοινή χρήση δημόσιων χώρων, ο μετασχηματισμός της περιοχής θα πρέπει, στη βάση των αρχών της αειφορίας, να αυξήσει τους περιβαλλοντικούς δείκτες ώστε να αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική πολεοδομική ανάπτυξη στην Κύπρο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες δυνατότητες:
-Βιώσιμη κινητικότητα – αύξηση στους πεζούς και τους ποδηλάτες, αύξηση επιφανειών πρασίνου και υδατοπερατών/ μαλακών δαπέδων, διάταξη πρασίνου και κτιριακών όγκων με βελτιστοποίηση του ηλιασμού/ σκιασμού/ αερισμού του δημόσιου χώρου, παρέμβαση στην ακτογραμμή για προστασία και αποκατάσταση του χερσαίου χώρου, εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πριμοδότηση υλικών και κατασκευαστικών τεχνικών με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, κ.λπ.
-Η περιοχή έχει τη δυνατότητα ενθάρρυνσης της κίνησης με τα πόδια και το ποδήλατο, παρέχοντας προς τούτο τις κατάλληλες υποδομές.
-Δυνατότητα φιλοξενίας ποικίλων χρήσεων και δη σχετικών με πολιτισμό, εκπαίδευση και καινοτομία, τουρισμό συναφή με τη φύση και τον αθλητισμό.
-Η μεταμόρφωση του παραλιακού μετώπου και της ευρύτερης περιοχής του Σχεδίου από ένα «υποβαθμισμένο», ασύμβατο με τον περίγυρο και την υπόλοιπη πόλη, τοπίο, σε ένα σύγχρονο αστικό παραθαλάσσιο τοπίο, πρότυπο αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης, με το οποίο θα ανακτάται και θα διευρύνεται η οπτική και λειτουργική σχέση της περιοχής με τη θάλασσα.
-Η προστασία και σωστή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων προς όφελος του σημερινού και μελλοντικού πληθυσμού της περιοχής, σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
-Η διασφάλιση ισόρροπης ποικιλίας συμβατών χρήσεων, όπου αυτό είναι επιθυμητό, και η αποφυγή γειτνίασης συγκρουόμενων χρήσεων για σκοπούς ανέσεων και ασφάλειας.
-Η διασφάλιση απαραίτητων υποδομών (οδικών δικτύων και κοινής ωφέλειας) καθώς και υπηρεσιών για υποστήριξη της σκοπούμενης ανάπτυξης.
-Η σταδιακή αναβάθμιση των ανέσεων, της ποιότητας ζωής και του επιπέδου εξυπηρέτησης του συνόλου του πληθυσμού και των επισκεπτών, και η υιοθέτηση μέτρων και κινήτρων που θα συμβάλουν στην ταχύτερη δυνατή επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, κυρίως αυτών που προέρχονται από τη συνύπαρξη ασυμβίβαστων χρήσεων (με την απομάκρυνση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων).
-Με τις προοπτικές που διανοίγει η απομάκρυνση των επικίνδυνων και οχληρών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η περιοχή αποκτά μεγάλη σημασία για την παραπέρα εξέλιξη της πόλης. Προορίζεται να καταστεί το σύγχρονο επιχειρηματικό και πολυλειτουργικό κέντρο της Λάρνακας, που θα ενισχύει και συμπληρώνει το Αστικό Κέντρο και θα προσδίδει την αίγλη και δυναμική που δικαιούται ως παραθαλάσσια πόλη και βασική πύλη εισόδου στο νησί.
Παραλιακή Ζώνη Ειδικών Αναπτύξεων
Στην παραλιακή περιοχή θα επιτρέπονται, πέραν της οικιστικής, και χρήσεις συναφείς με τον Τουρισμό, Γραφεία, Εμπόριο, Αναψυχή και Πολιτισμό. Η περιοχή εφάπτεται με το σημείο εισόδου στην πόλη από τη θάλασσα (Λιμάνι/ Μαρίνα) και θα αποτελεί ένα χώρο εκτόνωσης της ενδοχώρας, προσπελάσιμο στο ευρύτερο κοινό. Σε συνδυασμό με τα προγραμματιζόμενα έργα ακτοπροστασίας στο παραλιακό μέτωπο, προτείνεται η δημιουργία παραλιακής προκυμαίας μετά από την κατασκευή επίχωσης, η οποία θα εκτείνεται σε όλο το μήκος του μετώπου αυτού.
Θα υπάρχουν ζώνες τουρισμού και Οικογειτονιών, ζώνη αθλητισμού και ψυχαγωγίας, Οικιστικές Περιοχές και Οικογειτονιές, Άξονες και Κέντρα Εμπορικής Δραστηριότητας, Περιοχή Εξειδικευμένων Αναπτύξεων κ.α.
Υπεραγορές και εμπορικά κέντρα
Πέραν της επιθυμητής οικιστικής χρήσης, ως επιθυμητές κεντρικές λειτουργίες και χρήσεις αναφέρονται τα υπερκαταστήματα (όπως μεγάλες υπεραγορές, πολυκαταστήματα, οργανωμένα εμπορικά κέντρα και εμπορικές αναπτύξεις σύνθετου τύπου), μεγάλες γραφειακές αναπτύξεις (τα Κεντρικά Γραφεία μεγάλων οργανισμών, υπηρεσιών, τραπεζών, υπεράκτιων εταιρειών κ.λπ.), μεγάλες αναπτύξεις αναψυχής και ψυχαγωγίας (κινηματογράφοι, οργανωμένα ψυχαγωγικά κέντρα), πολιτιστικές διευκολύνσεις (μουσεία, θέατρα, βιβλιοθήκες, χώροι εκθέσεων, πολιτιστικά κέντρα), αναπτύξεις σχετικές με την Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία, καθώς και τον Τουρισμό
Πλατεία Διυλιστηρίων
Ο ελεύθερος χώρος που προτείνεται να δημιουργηθεί στο ανατολικό τμήμα του χώρου των πρώην Διυλιστηρίων έχει έντονα συμβολικό χαρακτήρα αλλά και σημαντικό λειτουργικό προορισμό ως χώρος αναφοράς και σύνδεσης κινήσεων και δραστηριοτήτων. Ο χώρος αυτός προτείνεται όπως αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα και διαμορφωθεί ως μια μεγάλη αστική πλατεία, ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό, η οποία να μπορεί να φιλοξενήσει δραστηριότητες και εκδηλώσεις διεθνούς βεληνεκούς και να αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης και σημείο αναφοράς. Η πλατεία θα πρέπει να υλοποιηθεί βάσει σύγχρονου σχεδιασμού και πρωτοπόρων τεχνολογικών εφαρμογών.
Γενική στρατηγική
Η γενική πολεοδομική στρατηγική του Σχεδίου είναι η αναβάθμιση και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και μετατροπή της σε έναν οργανωμένο πολυσύνθετο χώρο που θα αποτελείται λειτουργικά από επιμέρους περιοχές, θα συνιστά επίκεντρο εμπορικών, γραφειακών, τουριστικών χρήσεων και υπηρεσιών παράλληλα με λειτουργίες σχετικές με τον αθλητισμό, την αναψυχή και την έρευνα/ τεχνολογία, προσδίδοντας σε όλη την υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή τον δικό της συμβολισμό και σύγχρονο χαρακτήρα.