Οικονομία
Τράπεζα Κύπρου: Κλείνει 5 καταστήματα στην επαρχία Λάρνακας
Πηγή: philenews.com
Σε φουλ ρυθμούς προχωρά το πλάνο της Τράπεζας Κύπρου για συρρίκνωση του δικτύου της, με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο e-banking και να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, με το κλείσιμο 15 καταστημάτων και 15 ATMs.
Από τις 4 Ιουλίου 2022 θα μείνουν σε λειτουργία 60 καταστήματα παγκύπρια, από 75 που υπάρχουν σήμερα και 86 που ήταν το 2019. Ήδη, οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου ενημερώνονται μέσω μηνυμάτων ότι οι λογαριασμοί τους μετακινούνται σε άλλο κατάστημα, στην περίπτωση που το κατάστημα που συνεργάζονται θα κλείσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε ο «Φ», 7 καταστήματα θα κλείσουν στην επαρχία Λευκωσίας, 5 στην επαρχία Λάρνακας / Αμμοχώστου, 3 στη Λεμεσό /Πάφο. Αναλυτικά, τα καταστήματα που ετοιμάζεται να κλείσει η Τράπεζα Κύπρου μέχρι τις 4 Ιουλίου ανά επαρχία είναι:
Λευκωσία: Ακάκι, Αρεδιού, Αστρομερίτης, Αγία Βαρβάρα, Δάλι, Λυκαβηττός, Δευτερά
Λάρνακα/Αμμόχωστος: Μοσφιλωτή, Αγγλισίδες, Δερύνεια, Μακαρίου – Παραλίμνι, Λιοπέτρι
Λεμεσός/ Πάφος: Μισιαούλη & Καβάζογλου, Πισσούρι, Αποστόλου Παύλου
Μείωση 39% στα καταστήματα
Σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα Κύπρου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων και μεγάλο μέρος των συναλλαγών γίνεται πλέον σε εναλλακτικά κανάλια, με στόχο τη διευκόλυνση του πελάτη, ο οποίος μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του από την άνεση του σπιτιού του ή από το κινητό του τηλέφωνο, όπου και εάν βρίσκεται. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε μείωση 39% στις συναλλαγές μέσω καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου. Όπως δείχνουν και οι αριθμοί, σημειώνει η Τράπεζα Κύπρου, «οι συναλλαγές που γίνονται στα καταστήματα που αποφασίστηκε να κλείσουν ολοένα και μειώνονται, καθώς οι πελάτες μας έχουν εξοικειωθεί με τα εναλλακτικά μέσα». Συγκεκριμένα, το 2019 έγιναν στα καταστήματα 724 χιλ συναλλαγές, ενώ το 2021 έγιναν μόλις 440 χιλ συναλλαγές, καταγράφοντας μείωση 39%.
92,5% ψηφιακά
Η υιοθέτηση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών από τους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τέλη Απριλίου 2022, το 92,5% του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός Τράπεζας Κύπρου, πραγματοποιήθηκαν μέσω των ψηφιακών καναλιών. Στα τέλη Απριλίου 2022, οι ενεργοί χρήστες της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά και οι ενεργοί χρήστες QuickPay αυξήθηκαν κατά 22.3% και 40% αντίστοιχα, κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Ο υψηλότερος αριθμός χρηστών QuickPay μέχρι στιγμής καταγράφηκε τον Απρίλιο 2022, με 138 χιλιάδες ενεργούς χρήστες.
Συνεχής αναβάθμιση
Η Τράπεζα Κύπρου προσπαθεί να αναβαθμίζεται συνεχώς. Πολύ σύντομα, αναφέρουν πηγές από την τράπεζα, θα μπορεί ο πελάτης να φωτογραφίζει την επιταγή του και μέσω 1bank να γίνεται αυτόματη κατάθεση, χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσει ATM ή να επισκεφθεί κατάστημα. Επίσης, θα δίδεται σύντομα δυνατότητα για διαχείριση πάγιων καταθέσεων (γραμμάτια) μέσω Mobile APP.
Φεύγει το ΑΤΜ, έρχεται το cash back
Επίσης, όπως γράψαμε την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα Κύπρου στηρίζει το cash back, μια υπηρεσία που θα υποβοηθείται από τους παρόχους υπηρεσιών χρήσης καρτών. Πηγές της τράπεζας σημειώνουν στον «Φ» πως «οι πελάτες θα μπορούν με τη χρεωστική τους κάρτα να λαμβάνουν μετρητά (cashback) κατά την επίσκεψή τους σε εμπορικά καταστήματα που θα προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν για ATM. Δηλαδή, την ώρα που βρίσκονται στο μπακάλικο/φούρνο/φρουταρία της γειτονιάς για τα ψώνια τους, στο πρατήριο βενζίνης, ακόμα και στην τοπική ταβέρνα, θα μπορούν να ζητήσουν μετρητά/ cashback κατά την ώρα της πληρωμής του λογαριασμού τους. Με αυτό τον τρόπο, ο πελάτης θα μπορεί άμεσα να εξασφαλίσει μετρητά, χωρίς χρέωση, μέσω της χρεωστικής του κάρτας. Έτσι, δεν θα υπάρχει εξάρτηση από ATM, ούτε θα απαιτείται φυσική παρουσία σε κατάστημα για πρόσβαση σε μετρητά».
Kόστος συντήρησης ΑΤΜ
Τα τελευταία χρόνια (2019 – 2022) η Τράπεζα Κύπρου έχει κλείσει 5 ΑΤΜς. Σήμερα υπάρχουν 156, το 2019 ήταν 161 και τον Ιούλιο θα κλείσουν άλλα 15. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στον «Φ», το χρονιαίο κόστος που έχει η τράπεζα για μια μηχανή (το οποίο πληρώνει σε συνεργάτες) περιλαμβάνει το κόστος του χώρου, το κόστος συντήρησης και το κόστος ανατροφοδότησης. Κατά μέσο όρο μιλάμε για 30 χιλ. ευρώ κάθε χρόνο για κάθε ATM, δηλαδή 2,5 χιλ. τον μήνα. Στο κόστος δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος προσωπικού ή και έξοδα επιδιόρθωσης της μηχανής.
64 καταστήματα και 179 ATMs στην Ελληνική
Στα σχέδια της Ελληνικής Τράπεζας δεν περιλαμβάνεται το κλείσιμο άλλων καταστημάτων πριν το τέλος του χρόνου. Η Ελληνική έχει σε λειτουργία 64 καταστήματα, που είναι κατανεμημένα ανά επαρχία ως εξής: Λευκωσία 23, Λεμεσός 16, Λάρνακα 11, επαρχία Αμμοχώστου 5, Πάφος 9. Όσον αφορά τα ΑΤΜs της Ελληνικής, υπάρχουν συνολικά 179 σε όλη την Κύπρο. Πολύ σημαντική και αυξητική είναι και για την Ελληνική η διείσδυση των πελατών της στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Η τράπεζα προτίθεται και αυτή να αξιοποιήσει δυναμικά το επόμενο διάστημα για τους πελάτες της το cash back, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από μεγάλο αριθμό καταστημάτων, φούρνων, υπεραγορών και άλλων σημείων πώλησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: