Breaking News

Όμορφα της Πόλης

Τρεις μαθήτριες της Αμερικανικής Ακαδημίας πρωτοτυπούν – Φτιάχνουν στυλό από αποτσίγαρα

Πηγή: protagonistes.com.cy

Η Ελενη Αποστολου, η Στεφανή Συμεωνιδη και η Δαναη Λαρκου, 15 χρόνων φοιτούν στην  πρώτη Λυκείου  της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας και μας συστήνουν την πρωτοποριακή εταιρεία τους, Cipen, όπου μετατρέπουν τα αποτσίγαρα σε στυλό.

Καταρχάς ν’ αναφέρουμε ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε με τη συμμετοχή των κοριτσιών στο Junior Achievement, τον μεγαλύτερο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό στον κόσμο, αφιερωμένο στην εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την ετοιμότητα στην εργασία και τον οικονομικό αλφαβητισμό μέσω βιωματικών, πρακτικών προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές εφαρμόζουν αυτά τα μαθήματα και μαθαίνουν την αξία της συνεισφοράς στις κοινότητές τους, δημιουργώντας τις δικές τους εταιρείες. Το Junior Achievement Cyprus είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide και η JA Cyprus συνεργάζεται με την JA Europe, το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Λειτουργικό Κέντρο της JA Worldwide.

Μιλώντας στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ τα κορίτσια εξηγούν ότι  εμπνεύστηκαν από το περιβάλλον. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά και που ταυτόχρονα είναι  φιλικό  προς το περιβάλλον, με όραμα μια αλλαγή για το νησί μας προς το καλύτερο», επισημαίνοντας πως παρατηρούν πολλά αποτσίγαρα παντού, σε πάρκα, δρόμους «τα οποία καταστρέφουν πολλά τοπία του νησιού  γι’ αυτό και κάναμε μια έρευνα ούτως ώστε να μελετήσουμε τι ακριβώς προκαλούν τα αποτσίγαρα στο έδαφος. Ανακαλύψαμε ότι τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα πετιούνται στο πάτωμα κάθε χρόνο όπου εκπλέουν βαρέα μέταλλα και νικοτίνη  πρώτου μετατραπούν σε μικροαστική ρύπανση», αναφέρουν.

Μετά από την έρευνα τα τρία κορίτσια τονίζουν ότι συνειδητοποίησαν πως είναι αίτια και για πυρκαγιές «για αυτό σαν εταιρεία έχουμε στόχο να τοποθετήσουμε όσους πιο πολλούς κάδους συλλογής αποτσίγαρων έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός γοπών στο έδαφος». Όπως αναφέρουν, ήδη συνεργάστηκαν με δυο μεγάλες εταιρείες στην Λευκωσία «όπου θα τους προμηθεύσουμε με τους κάδους μας για να συλλέγουν τα αποτσίγαρα τους και στη συνέχεια να μας τα στέλνουν για  ανακύκλωση. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με την “Let’s make Cyprus green again” όπου θα τοποθετήσουμε τους ειδικούς αυτούς κάδους σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μας, της Λάρνακας. Μετά από τη συλλογή τους, από τους κάδους ή και ακόμα από εστιατόρια/καφενεία, τα μετατρέπουμε σε κάτι χρήσιμο που κάθε πολίτης χρησιμοποιεί, και αυτό είναι στυλό, εξηγώντας πως «μετατρέπουμε τις γόπες σε στάχτη και μετά την ανακατεύουμε με φυτικές ουσίες φιλικές προς το περιβάλλον έτσι ώστε να έχουν σύσταση μελανιού. Προσφέρουμε επίσης και βαζάκια με το μελάνι μας και έτσι μειώνουμε και την πλαστική ρύπανση», σημειώνουν.

Όπως εξηγούν η ιδέα της συγκεκριμένης μετατροπής είναι εντελώς δική τους. «Έχουμε καταβάλει πολλές ώρες για δοκιμές ώσπου να βρούμε τη σωστή φόρμουλα για το μελάνι μας. Καταλήξαμε στο μελάνι για στύλο επειδή ποιος δεν χρησιμοποιεί στύλο; Θέλαμε το προϊόν μας εκτός από καινοτόμο να είναι και μια απλή εναλλακτική για κάτι που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητα μας», τονίζουν, υποστηρίζοντας πως δούλευαν την ιδέα τους για περίπου 3 μήνες πρώτου την τελειοποιήσουν. «Βρήκαμε πολλές δυσκολίες με την Πανδημία αλλά δεν μας σταμάτησε τίποτα αντιθέτως μας έδωσε πολύτιμα μαθήματα που θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον».

Τέλος, τα τρία κορίτσια δηλώνουν πως στόχος της εταιρείας τους είναι πολλά περισσότερα από το κέρδος. «Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για την μικροαστική ρύπανση που προκαλούν τα αποτσίγαρα στο έδαφος και να την μειώσουμε μέσω της εταιρίας μας. Επίσης θέλουμε ν’ αναπτύξουμε το μελάνι μας και σε αλλά χρώματα εκτός από μαύρο και μπλε». Επιθυμία τους είναι να μεγαλώσουν την εταιρεία τους, κάνοντάς τη γνωστή και στο εξωτερικό «και γιατί όχι να βάλουμε τους κάδους μας σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Σαν τρεις έφηβες θέλουμε να προστατέψουμε το Περιβάλλον και γνωρίζουμε πολύ καλά πως χωρίς ν’ αναζητούμε την αλλαγή δεν πρόκειται να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Στην Cipen, προτεραιότητα μας είναι να εξελισσόμαστε καθημερινά δημιουργώντας μια Κύπρο όπου η ανακύκλωση των αποτσίγαρων είναι καθημερινότητα», καταλήγουν.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα στύλο μέσω Instagram,  Facebook και μέσω της ιστοσελίδας τους.

Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 99127512.

Σχετικά νέα

X
Translate »