CoronaVirus
Τρέμουν για αυστηρότερα μέτρα οι επιχειρηματίες
Η διατήρηση σε ψηλά – ανησυχητικά επίπεδα του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, παρά την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων τις προηγούμενες μέρες, σε συνδυασμό με τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στις επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζόμενους.
Οι ανεπίσημες πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά και την επιδημιολογική ομάδα συγκλίνουν πλέον στο συμπέρασμα ότι έχει απομακρυθνεί σημαντικά το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν οι προθέσεις των αρμοδίων για μερική χαλάρωση των μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να λειτουργήσει κατά το δυνατό ομαλά η αγορά, ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτογρανιάς και να διευκολυθνούν μερικώς οι οικογενειακές συνευρέσεις.
Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει οριστική απόφαση ως προς τα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, η δημόσια έκφραση ανησυχίας από τον υπουργό Υγείας και τους πλείστους επιδημιολόγους δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για άρση έστω κάποιων περιοριστικών μέτρων. Αντίθετα, αυτό που φαίνεται ως πιο πιθανό, στην καλύτερη περίπτωση, είναι να διατηρηθούν σε ισχύ τα σημερινά περιοριστικά μέτρα, τα οποία θεωρούνται επώδυνα και για το λιανικό εμπόριο (ιδιαίτερα την επισιτιστική-ψυχαγωγική βιομηχανία) αλλά και για τους πολίτες. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ελπίζουν πλέον μόνο σε μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση της κατάστασης προς το καλύτερο, τις επόμενες 2-3 μέρες, κάτι όμως που μοιάζει απίθανο.
Οι πληροφορίες του «Φ» από ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι, όπως έχουν διαμορφωθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε απόφαση για διατήρηση των σημερινών μέτρων, τουλάχιστον για μερικές μέρες ακόμα, δηλαδή κατά κύριο λόγο καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και σε κλείσιμο των χώρων εστίασης μετά τις 7 μ.μ., όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό για εκατοντάδες ή χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου και πολλαπλάσιους εργαζόμενους.
Από την άλλη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα μέτρα να γίνουν ακόμα αυστηρότερα, καθώς ο υπουργός Υγείας και οι συνεργάτες του ανησυχούν ότι τα μέτρα που ισχύουν σήμερα δεν απέδωσαν ακόμα και ίσως είναι ριψοκίνδυνο να αφεθούν, ως έχουν, για μία-δύο εβδομάδες ακόμα. Αυτό που ανησυχεί την κυβερνητική πλευρά είναι η καταγραφή αρκετών κρουσμάτων με πιθανότερη πηγή μόλυνσης τους χώρους εστίασης, αλλά και καταστήματα, ενώ δεν είναι αμελητέο το ποσοστό μετάδοσης του ιού σε μεγάλα γραφεία, με πολυπληθές προσωπικό και μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Αυτό που φαίνεται να τρομάζει τους επιχειρηματίες δεν είναι μόνο η πιθανότητα να κάνει το «μεγάλο» βήμα η κυβέρνηση για αυστηρότερα μέτρα που θα προσομοιάζουν με το γενικό lockdown του Μαρτίου, αλλά και ο κίνδυνος τα νέα μέτρα να ληφθούν και να εφαρμοστούν αιφνιδιαστικά, κάτι που οι εργοδότες θεωρούν ότι θα προκαλέσει επιπρόσθετες επιπλοκές, γι’ αυτό και ζητούν σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων να δοθεί κάποια πίστωση χρόνου προσαρμογής και προετοιμασίας στην αγορά, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες για αναζωογόνηση της αγοράς, έστω για 10-15 μέρες πριν τα Χριστούγεννα έχουν υποχωρήσει και η αγορά απλώς φοβάται τα χειρότερα. Καλή πάντως ήταν η κίνηση στα καταστήματα, ιδιαίτερα στα mall και τα αυτόνομα μεγαλοκαταστήματα και υπεραγορές τροφίμων, το Σαββατοκύριακο, κάτι που ευχαρίστησε μεν τους επιχειρηματίες, προβλημάτισε δε το Υπουργείο Υγείας, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ο συνωστισμός ήταν μεγάλος και η τήρηση των μέτρων προβληματική.