Γενικά
ΒΙΝΤΕΟ: Άσκηση για αντιμετώπιση αεροπορικού δυστυχήματος στη Λάρνακα
Πηγή: alphanews.live
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας η άσκηση Έρευνας – Διάσωσης με την επωνυμία «Τεύκρος 01/2022» με κύριο στόχο την εκπαίδευση προσωπικού, την εξοικείωση του στο ιδιαίτερο περιβάλλον των αλυκών και τη δοκιμή εξειδικευμένου εξοπλισμού για αντιμετώπιση περιστατικών εντός των αλυκών. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε αεροπορικό ατύχημα σε αλυκή, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτήθηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΤΕΥΚΡΟΣ».
Σε γραπτή ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αναφέρεται ότι «το σενάριο αφορούσε σε πολιτικό επιβατηγό αεροσκάφος, το οποίο κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, παρουσίασε βλάβη στα υδραυλικά του συστήματος προσγείωσης. Ο κυβερνήτης πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να ολισθήσει εκτός του διαύλου προσγείωσης καταλήγοντας στην αλυκή που βρίσκεται εκτός του αεροδρομίου».
Για αντιμετώπιση του περιστατικού, «το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε με βάση τις πρόνοιες του ΕΕΣ “ΤΕΥΚΡΟΣ” όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Αναλυτικά στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σταθμού Αεροδρομίου Λάρνακας και της ΕΜΑΚ, του ΓΕΕΦ με ομάδες έρευνας της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού και του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, μέσα και προσωπικό της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου Λάρνακας Hermes Airports, οι Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας του αεροδρομίου Λάρνακας, ομάδες έρευνας της ΠΕΔΠΑ Λάρνακας και του Τμήματος Δασών, προσωπικό της Ομάδας Ναυαγοσωστών του Αεροδρομίου Λάρνακας, καθώς και η ομάδα χειρισμού του Συστήματος Παράκτιας Παρατήρησης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΚΣΕΔ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κύριος σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού και η εξοικείωση του στο ιδιαίτερο περιβάλλον των αλυκών, καθώς και η δοκιμή του εξειδικευμένου εξοπλισμού για αντιμετώπιση περιστατικών εντός αυτών».
Σημειώνεται ότι «τον επιχειρησιακό έλεγχο και συντονισμό των Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας (ΚΣΕΔ) ενώ η προετοιμασία και σχεδιασμός της άσκησης έγινε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς».