Γενικά
Βροχή αιτημάτων για κυρτώματα-Τα κριτήρια, οι προδιαγραφές και τα περί ζημιών
Πηγή: reporter.com.cy
Κυρτώματα σε κάθε γειτονιά και κάθε δρόμο θέλουν να βλέπουν κάποιοι πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται ασυνείδητοι οδηγοί, ενώ άλλοι ζητούν να… ξεριζωθούν από τους δρόμους τα κυρτώματα, αφού όπως καταγγέλλουν, προκαλούν προβλήματα στα οχήματά τους.
Στη μέση, βρίσκεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων το οποίο δέχεται σωρεία παραπόνων από τους μεν, ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι και τα παιδιά και από τους δε, ότι τα κυρτώματα που χτίστηκαν δεν είναι κατάλληλα και πρέπει να επιδιορθωθούν.
Σίγουρα, σε διάφορα σημεία ανά το παγκύπριο, υπάρχουν κυρτώματα που δεν πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται από το νόμο, ωστόσο όπως εξήγησε αρμόδιο άτομο στον REPORTER, αυτά δεν έχουν χτιστεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αλλά από τους δήμους, που έχουν επίσης ευθύνη για την κατασκευή τους.
Είκοσι αιτήματα το μήνα για κυρτώματα
Με βάση στοιχεία που κατέχει το Τμήμα Δημοσίων Έργων, τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου 2011 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, κατατέθηκαν συνολικά από πολίτες, οργανωμένα σύνολα, δήμους, την Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ή Τμήματα, 2310 αιτήματα για κατασκευή κυρτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κατατίθενται κατά μέσο όρο, είκοσι αιτήματα κάθε μήνα.
Από τα αιτήματα αυτά, έχουν απορριφθεί τα 1592 και εγκριθεί τα 718, που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 31%.
«Για όλα τα αιτήματα για την κατασκευή κυρτωμάτων οδοστρώματος γίνεται επιτόπια επίσκεψη και στη συνέχεια εξετάζονται από την Αρμόδια Διατμηματική Επιτροπή (Τεχνική Επιτροπή του Κεντρικού Φορέα για την Επίλυση Κυκλοφοριακών Προβλημάτων), την οποία απαρτίζουν εκπρόσωποι του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ο Αρχηγός Αστυνομίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και της Ένωσης Δήμων, ενώ ανάλογα με το θέμα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Επαρχιακών Διοικήσεων και Τοπικών Αρχών», εξήγησε η αρμόδια πηγή.
«Θα θρηνήσουμε θύματα και σας καθιστώ υπεύθυνους»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιστολές με αιτήματα για την δημιουργία κυρτωμάτων οι αιτητές παραθέτουν πολύ συχνά τις φράσεις «έχουν γίνει πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα» ή «θα θρηνήσουμε θύματα και σας καθιστώ υπεύθυνους», επιχειρώντας επίκληση στο συναίσθημα, ώστε να εγκριθούν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.
Για να δοθεί ωστόσο η έγκριση για το χτίσιμο ενός κυρτώματος, υπάρχουν κριτήρια, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία εξετάζονται από την Τεχνική Επιτροπή του Κεντρικού Φορέα, για την επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων.
Τα κριτήρια είναι:
-Το ανώτατο όριο ταχύτητας του δρόμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα (μειώνεται στην περιοχή των κυρτωμάτων στα 30 χλμ/ώρα).
-Στο δρόμο παρατηρούνται σε σημαντικό ποσοστό ταχύτητες οχημάτων αρκετά ψηλότερες του ορίου ταχύτητας καθώς και σημαντική διασταύρωση του δρόμου από πεζούς.
-Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη διακίνηση, χρήση και διασταύρωση του δρόμου από ευπαθείς κατηγορίες πεζών, όπως παιδιά, ηλικιωμένους κ.ά. και ιδιαίτερα όταν γειτνιάζουν σχολεία, πάρκα εκκλησίες.
Εναλλακτικά, μπορούν να ισχύουν τα ακόλουθα:
-Ο δρόμος να είναι τοπικής σημασίας και να παρατηρούνται διαμπερείς διακινήσεις οχημάτων που αποτελούν κίνδυνο ή οχληρία για τους κατοίκους,
-Ο δρόμος παρουσιάζει ιστορικό σχετικών σοβαρών δυστυχημάτων.
Πάντως, όταν κάποια αιτήματα πολιτών απορρίπτονται, συνεχίζουν να επιμένουν, καταθέτοντας συνεχώς νέα, μέχρι να εγκριθούν.
Οι προδιαγραφές για ορθά κυρτώματα
Την ίδια ώρα, πέραν των κριτηρίων για να δοθεί άδεια, ώστε να χτιστεί ένα κύρτωμα σε κάποιο σημείο ενός δρόμου, υπάρχουν και κάποιες προδιαγραφές, οι οποίες θα το διέπουν.
Ουσιαστικά, η κατασκευή των κυρτωμάτων, των υπερυψωμένων πλατό ως επίσης και υπερυψωμένων διαβάσεων πεζών, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα τυπικά σχέδια και πρότυπα του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Τα πρότυπα αυτά καθορίζουν μεταξύ άλλων, το ύψος, την κλίση, το σχήμα του κυρτώματος, όπως και την απαραίτητη σήμανση/σηματοδότηση που πρέπει να τοποθετηθεί και να χαραχθεί.
«Η κατασκευή των μέτρων αυτών, προωθείται από το Τμήμα ή Αρχή (Επαρχιακά Γραφεία Τμήματος Δημοσίων Έργων, Επαρχιακές Διοικήσεις, Δήμοι) στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο δρόμος, όπου θα κατασκευαστούν τα κυρτώματα.
Να σημειώσουμε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων το Φεβρουάριο 2020, διοργάνωσε ημερίδα στην οποία είχαν καλεστεί και παρευρεθεί όλες οι Αρμόδιες Αρχές που κατασκευάζουν μέτρα ύφεσης της κυκλοφορίας. Στην ημερίδα είχαν παρουσιαστεί εκ νέου τα πρότυπα για την κατασκευή των μέτρων αυτών, είχε παρουσιαστεί τρόπος ελέγχου των κυρτωμάτων και των υπερυψωμένων πλατό και είχαν συζητηθεί οι συνήθεις κατασκευαστικές αστοχίες. Κατόπιν σχετικών οδηγιών από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων είχε ζητηθεί από όλες τις Αρμόδιες Αρχές όπως προβούν σε επιτόπιους ελέγχους όλων των κυρτωμάτων και πλατό και όπου απαιτείται να προωθήσουν διαδικασίες για συντήρηση/ανακατασκευή τους», σημείωσε η ίδια πηγή.
«Δεν προκαλούνται ζημιές στα οχήματα»
Θέλησε παράλληλα να απαντήσει και στην άλλη ομάδα πολιτών, η οποία κατηγορεί τα κυρτώματα για τις ζημίες που προκαλούνται, όπως υποστηρίζουν στα οχήματά τους.
«Τα κυρτώματα και τα υπερυψωμένα πλατό, όταν είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τα πρότυπα του Τμήματος Δημοσίων Έργων και οι οδηγοί τηρούν το όριο ταχύτητας (30χ.α.ω.) δεν προκαλούνται ζημιές».
Βέβαια, υπάρχουν και κυρτώματα τα οποία είναι εκτός προδιαγραφών, ωστόσο αυτά, τις πλείστες φορές είναι αυτά που χτίζονται από κοινοτικές αρχές και όχι από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, άρα η ευθύνη για επιδιόρθωσή τους ανήκει στον εκάστοτε δήμο.
Τα κυρτώματα, δεν είναι η ασθένεια του οδικού δικτύου, αλλά το σύμπτωμα. Ασθένεια, είναι η μη τήρηση από πολλούς, του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Δηλαδή εάν κάποιος οδηγεί αλόγιστα και περνά πάνω από τα κυρτώματα με υψηλές ταχύτητες, τότε είναι φυσικό επακόλουθο να προκαλούνται ζημιές στο αυτοκίνητό του.
Τα υπέρ και τα κατά της χρήσης κυρτωμάτων
Πάντως, υπάρχουν αρκετά θετικά, αλλά και αρκετά αρνητικά από τη χρήση κυρτωμάτων στους δρόμους.
Από τις σημαντικότερες επιτυχίες των κυρτωμάτων, είναι ότι μείωσε την ταχύτητα των οχημάτων, στο οδικό δίκτυο των πόλεων, που είναι από τις σοβαρότερες αιτίες πρόκλησης οδικών συγκρούσεων.
«Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, τα κυρτώματα μειώνουν το αριθμό των οδικών συγκρούσεων στα τμήματα δρόμου που έχουν κατασκευαστεί.
Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν εξάλλου, πως η κατασκευή κυρτωμάτων είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που έχει συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στις κοινότητες τους».
Όσον αφορά τα αρνητικά από τη χρήση τους, τα κυριότερα είναι δύο. Το ένα είναι πως πρόκειται για ένα σκληρό μέτρο στο οδικό δίκτυο, το οποίο αναγκάζει την μεγαλύτερη πλειοψηφία των οδηγών να μειώσει ταχύτητα, τόσο των οδηγών που τηρούν το όριο ταχύτητας όσο και τους οδηγούς που δεν το τηρούν. Το δεύτερο είναι ότι ουσιαστικά τιμωρεί όλους τους οδηγούς για μια μερίδα οδηγών, που δεν τηρούν ΚΟΚ και κυρίως τα όρια ταχύτητας.
Τα γκρίζα σημεία των κυρτωμάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την τοποθέτηση κυρτωμάτων σε πολλούς δρόμους, πιέζει πολλές φορές και η Αστυνομία, η οποία τα θεωρεί «sleeping officers». Οι πολίτες όταν κινούνται σε δρόμους με κυρτώματα, κρατούν χαμηλές ταχύτητες και ως εκ τούτου μειώνονται οι πιθανότητες για πρόκληση σοβαρών οδικών συγκρούσεων.
Παρόλα αυτά, προκαλούν άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα με τον σπόνδυλο ή τον αυχένα τους, αφού την ώρα που ανεβοκατεβαίνουν από ένα κύρτωμα, το σώμα ταρακουνιέται και υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθεί το πρόβλημά τους.
Επίσης, βάσει ερευνών που έγιναν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι σε σημεία που υπήρχαν κυρτώματα, αυξανόταν η ρύπανση του αέρα. Αυτό συνέβαινε γιατί τα οχήματα έπρεπε να σταματήσουν πριν περάσουν το κύρτωμα και στη συνέχεια να επανεκκινήσουν. Ως εκ τούτου, υπήρξαν αντιδράσεις για το κατά πόσον ήταν ένα μέτρο που έλυνε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα δημιουργούσε.
Καταληκτικά, με βάσει τις εκτιμήσεις των ειδικών, το χτίσιμο κυρτωμάτων ενδέχεται να μειωθεί όταν τοποθετηθούν οι κάμερες ασφαλείας. Oι κάμερες θα δημιουργήσουν στους πολίτες ένα κλίμα ανησυχίας, ότι μπορούν να καταγγελθούν και ως εκ τούτου οι ταχύτητες θα μειωθούν αισθητά στο οδικό δίκτυο των πόλεων.