ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Ξεκίνησαν οι κυματοθραύστες στο παραλιακό μέτωπο των Περβολιών (φώτο)
Πηγή: dialogos.com.cy
Ενώ οι ακτές της επαρχίας Λάρνακας συνεχίζουν να χάνουν έδαφος από τη διάβρωση, τουλάχιστον σήμερα μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι το πρόβλημα βαίνει προς οριστική επίλυση.
Αυτό θα γίνει μέσα από τις εργασίες κατασκευής συνολικά 16 καινούργιων κυματοθραυστών στις θαλάσσιες περιοχές Περβολιών και Ορόκλινης, που είναι τα δύο μέτωπα που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα έχοντας χάσει δεκάδες μέτρα παραλίας τα τελευταία χρόνια.
Οι εργασίες στο μέτωπο των Περβολιών και στον κόλπο της Λάρνακας ξεκίνησαν από το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζονται με προοπτική, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2024 να έχουν ολοκληρωθεί. Με αυτά τα έργα θα μπορεί να γίνεται λόγος για πλήρη αντιδιαβρωτική ασπίδα στις επιρρεπείς περιοχές της επαρχίας Λάρνακας.
Από την αρχή του περασμένου φθινοπώρου υλοποιούνται δύο ξεχωριστά συμβόλαια. Το μεγαλύτερο αφορά στην κατασκευή εννέα παράλληλων κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Περβολιών της επαρχίας Λάρνακας. Η περιοχή οριοθετείται δυτικά από το ακρωτήριο Πετούντα και ανατολικά από το ακρωτήριο Κίτι.
Το έργο αφορά συγκεκριμένα στην κατασκευή εννέα ίσαλων κυματοθραυστών -η στάθμη της στέψης των είναι +0,25 μέτρα από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ)- από φυσικούς ογκόλιθους. Οι κυματοθραύστες είναι παράλληλοι προς την ακτή σε απόσταση 230-280 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή και σε βάθος -3,5 μέτρων περίπου από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.). Το μήκος του κάθε κυματοθραύστη είναι 150 μέτρα περίπου στη στάθμη στέψεως. Τα διάκενα μεταξύ τους είναι 60 μέτρα περίπου στη στάθμη στέψεως.
Το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε 30 μήνες με κόστος €6.247.500,00 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α, οπότε εάν δεν προκύψουν καθυστερήσεις, οι κυματοθραύστες θα είναι έτοιμοι περί τα μέσα του 2024.
Οι εννέα καινούργιοι κυματοθραύστες στην ακτή Περβολιών συμπληρώνουν τον αριθμό 15 που είχε προτείνει η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε από το 2003, αλλά η υλοποίησή της έρχεται 18 χρόνια μετά, διάστημα κατά το οποίο η διάβρωση της ακτής πήρε δραματικές διαστάσεις. Οι πρώτοι 6 κυματοθραύστες ολοκληρώθηκαν το 2018.
Η ίδια μελέτη προβλέπει αντιδιαβρωτική προστασία της ακτής και στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης, έργο το οποίο επίσης ξεκίνησε το φθινόπωρο.
Συγκεκριμένα, στον κόλπο Ορόκλινης θα κατασκευαστούν επτά ίσαλοι κυματοθραύστες, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ακτογραμή, οι οποίοι θα παράσχουν προστασία σε 1,2 χλμ παραλιακού μετώπου. Παράλληλα, προβλέπεται η κατεδάφιση του υφιστάμενου προβόλου μπροστά από το ξενοδοχείο LeBay και η ανύψωση των τριών υφιστάμενων κυματοθραυστών στα ανατολικά.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή απέναντι από τον Αστυνομικό Σταθμό Ορόκλινης και περιλαμβάνει την κατασκευή επτά παράλληλων κυματοθραυστών, την κατεδάφιση του υφιστάμενου προβόλου πίσω από το ξενοδοχείο Lebay Beach και την ανύψωση των τριών υφιστάμενων κυματοθραυστών στα ανατολικά.
Οι κυματοθραύστες βρίσκονται σε απόσταση 100-200 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή και σε βάθος -3,7 μέτρων περίπου από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.). Η στάθμη στέψης τους είναι +0,40 μέτρα από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.) και το μήκος τους κυμαίνεται από 100 μέτρα έως 200 μέτρα περίπου.
Στο πλαίσιο του συμβολαίου θα κατεδαφιστεί ο υφιστάμενος πρόβολος πίσω από το ξενοδοχείο Lebay Beach και θα ανυψωθούν οι τρεις υφιστάμενοι κυματοθραύστες στα ανατολικά, έτσι ώστε η στάθμη στέψης τους να είναι +0,40 μέτρα από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.).
Αυτό το συμβόλαιο προβλέπει χρονοδιάγραμμα 24 μηνών, οπότε η ολοκλήρωση τοποθετείται χρονικά περί τις αρχές του φθινοπώρου του 2023, έναντι κόστους €3.377.000,00 συν Φ.Π.Α.
Συνολικά, η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου προβλέπει τη δημιουργία 15 κυματοθραυστών στον κόλπο των Περβολιών και 14 κυματοθραυστών στον κόλπο της Λάρνακας.
Το πρόβλημα της διάβρωσης επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την ακτογραμμή της επαρχίας Λάρνακας ξεκινώντας από το Ζύγι και φτάνοντας μέχρι την Πύλα, με τα Περβόλια και την Ορόκλινη ν’ αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση.