Εκπαίδευση
Υγειονομικό πλάνο για τις Παγκύπριες
Το σχέδιο δράσης για τις Παγκύπριες Εξετάσεις όσον αφορά την υγειονομική τους πτυχή απασχολεί το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιθυμεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία αλλά και τη συμμετοχή όλων των μαθητών στη διαδικασία, εν μέσω πανδημίας. Αυτός είναι και λόγος που ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, θα συναντηθεί άμεσα με τη συμβουλευτική επιτροπή των γιατρών (αυτήν που είχε συσταθεί πέρσι στο πρώτο κύμα της πανδημίας για συμβουλές και εισηγήσεις προς το υπουργείο Παιδείας), ούτως ώστε να τεθούν επί τάπητος συγκεκριμένα ζητήματα.
Το πρώτο αφορά στη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων και στη θεσμοθέτηση διαδικασιών επί διαφόρων σεναρίων που ενδέχεται να προκύψουν. Για παράδειγμα, τι γίνεται εάν κάποιος μαθητής είναι κρούσμα COVID-19 την περίοδο των εξετάσεων και τι γίνεται με την εξέταση των μαθητών, οι οποίοι θα δηλωθούν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού. Στόχος του υπουργού είναι να υπάρξουν εγκαίρως οι απαραίτητοι σχεδιασμοί καθώς οι εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Σημειώνεται ότι κατά την περσινή περίοδο των εξετάσεων καταγράφηκε ένα κρούσμα, κάτι το οποίο δεν δυσκόλεψε τη διαδικασία. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα φέτος δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος, κάτι που οδηγεί το υπουργείο σε έγκαιρο προγραμματισμό.
Το δεύτερο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ γιατρών και Πρόδρομου Προδρόμου είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πώς μπορούν αυτά να αναπροσαρμοστούν στη βάση και των εισηγήσεων που κατέθεσε επ’ αυτών η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή υπό τον δρα Κωνσταντίνο Τσιούτη. Το τρίτο θέμα αφορά στη συζήτηση που γίνεται γύρω από τα ρινικά τεστ στα σχολεία και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο της δειγματοληψίας σε δημοτικά σχολεία, στους μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με την επιτροπή των γιατρών θα συμμετάσχει και ο δρ Τσιούτης, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Παιδείας, καθώς πρόσφατα ανέλαβε πρωτοβουλία για επαφές με τους εκπαιδευτικούς φορείς για τα θέματα λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, τόσο για την τρέχουσα σχολική χρονιά, όσο και για την επόμενη.
Εξάλλου, ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί έντονα το υπουργείο Παιδείας είναι το κλείσιμο και το άνοιγμα σχολείων αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφονται κατά καιρούς. Ένα θέμα το οποίο απασχόλησε έντονα το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο υπήρχαν εισηγήσεις αλλά και αποφάσεις για κλείσιμο ή μη άνοιγμα σχολείων. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί και για αυτό άποψη από τους γιατρούς σε σχέση με τον δείκτη θετικότητας και πως πρέπει να λαμβάνονται ακόμα και σε τοπικό επίπεδο (συγκεκριμένα σχολεία, πόλεις κ.λπ.) αποφάσεις, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.