Breaking News

Εκπαίδευση

Υπ. Υγείας: Στόχος τα παιδιά να μεγαλώνουν με ασφάλεια μακριά από περιβαλλοντικούς κινδύνους

Στόχος είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται σε ασφαλές περιβάλλον μακριά από περιβαλλοντικούς κινδύνους, που μπορούν να του προκαλέσουν προβλήματα είτε ως παιδί είτε και στην ενήλικο ζωή του, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε χαιρετισμό του, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας με θέμα «Αξιοποίηση της Τεχνολογίας υπό την προϋπόθεση της Προφύλαξης της Υγείας των Παιδιών – Αντιμετώπιση της Κατάχρησης και του Εθισμού» που μετέφερε εκ μέρους του η  Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «η σχέση που συνδέει το περιβάλλον με την υγεία είναι στενή και πολύπλοκη, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε θέμα που αφορά στην έκθεση των παιδιών στη μη Ιονίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία».

Η ανησυχία για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν οι περιβαλλοντικές αλλαγές στην υγεία του πληθυσμού, σημείωσε, έχει σήμερα αναθερμανθεί ιδιαίτερα, τόσο στους κύκλους της επιστημονικής κοινότητας όσο και μεταξύ της κοινής γνώμης και των οργανωμένων φορέων.

Αυτές οι νέες αρνητικές πραγματικότητες σε σχέση με τις επιπτώσεις της μη λελογισμένης χρήσης της τεχνολογίας, συνέχισε, έχουν οδηγήσει σε ανανεωμένο ενδιαφέρον για πιο βαθιά διερεύνηση των δυνητικών απειλών, απότοκο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και άλλων.

Είπε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για το ηλεκτρομαγνητικό νέφος και άλλα αρνητικά περιβαλλοντικά φαινόμενα δεν αποτελούν πλέον υπόθεση, αλλά επιστημονικά συμπεράσματα που καταδεικνύουν το επιβλαβές αποτέλεσμα στη σωματική πνευματική και ψυχική υγεία από την έκθεση του σύγχρονου ανθρώπου σε ένα αλλοιωμένο φυσικό περιβάλλον.

Κατ’ επέκταση, ανέφερε, η περαιτέρω γνώση και μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος στο παιδί κρίνεται από το Υπουργείο Υγείας ως πρωτευούσης σημασίας για την ανάπτυξη και την τροχοδρόμηση πολιτικών προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, με πολυδιάστατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είπε ο Υπουργός, η μη ιονίζουσα ακτινοβολία κατατάσσεται από το 2011 στους πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο. Βασιζόμενοι λοιπόν στην αρχή της προφύλαξης, συνέχισε, η πρόληψη αποτελεί τη μόνη επιλογή για προστασία των παιδιών και τη μείωση της έκθεσής τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

«Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2004 για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» ήταν αποτέλεσμα της αναγνώρισης της ανάγκης για λήψη δράσεων που θα προωθούσαν την προστασία του εμβρύου και του παιδιού από περιβαλλοντικούς κινδύνους, καθώς και την προαγωγή υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος με την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε ανθυγιεινούς παράγοντες», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημασία της Επιτροπής, παρέχει έμπρακτη υποστήριξη προς τις δράσεις της, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη των μελών της Επιτροπής στο στοχοθέτηση και την διαμόρφωση πολιτικών και ενεργειών που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της προστασίας της υγείας των παιδιών.

«Στη βάση της Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της Κοινής Διακήρυξης των Ιατρικών Συλλόγων Κύπρου και Αυστρίας και της Επιτροπής ‘Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού’, καθώς και άλλων σχετικών Αποφάσεων που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η προσπάθειά μας είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο την αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και των συνεπειών της», ανέφερε.

To Υπουργείο Υγείας, συμπλήρωσε, προωθεί αίτημα για θεσμοθέτηση της Επιτροπής, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες της για εξασφάλιση χορηγιών από ευρωπαϊκά κονδύλια και την ανάπτυξη της έρευνας σε θέματα και δράσεις που την αφορούν.

Σε δική της παρέμβαση, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι το Γραφείο της αποφάσισε να συμβάλει ενεργά στην Εκστρατεία Ενημέρωσης  για την προφύλαξη και μείωση της έκθεσης των παιδιών στη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία.

Κατά την άποψη μας, σημείωσε, επιβάλλεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ανάγκη δραστικής μείωσης της χρήσης και της έκθεσης των παιδιών και των εμβρύων στην Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία, στη βάση της Αρχής της Προφύλαξης – ιδιαίτερα στο σπίτι και το σχολείο όπου τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία περνούν τουλάχιστον το 60-90% χρόνου τους.

Ανέφερε ότι τα παιδιά, ξεκινώντας από το στάδιο της κύησης μέχρι την εφηβεία,  εκτίθενται καθημερινά σε Μη Ιονίζουσα Ηλεκτρομαγνητική  Ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ασύρματες συσκευές καθημερινής χρήσης και συνδέονται με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και σημεία πρόσβασης Wi-Fi όπως τα κινητά τηλέφωνα, tablets και άλλες ασύρματες συσκευές.

Σημείωσε ότι η Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία  ραδιοσυχνοτήτων (30kHz-300 GHz) που περιλαμβάνει και τις εκπομπές ασύρματων συσκευών, σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2011), έχει ταξινομηθεί ως  «πιθανώς»  καρκινογόνος κατηγορίας 2Β για τον άνθρωπο. Μελέτες των τελευταίων χρόνων δείχνουν αυξημένη επικινδυνότητα υποδεικνύοντας  την ανάγκη επαναξιολόγησης.

Πέραν όμως από αυτόν τον κίνδυνο, συνέχισε, η συνεχής/πολλαπλή και μακρόχρονη έκθεση στην ακτινοβολία αυτή,  σύμφωνα με νεότερες έρευνες, είναι πιθανόν να προκαλέσει και άλλες σοβαρές βιολογικές επιδράσεις όπως π.χ. στην ανάπτυξη/λειτουργία του εγκεφάλου, του αναπαραγωγικού και άλλων συστημάτων του εμβρύου και του παιδιού, να προκαλέσει καταστροφή των νευρικών κυττάρων και του DΝΑ,  διάσπαση της προσοχής, διαταραχές στη μάθηση και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Επιστημονικοί Οργανισμοί, Ιατρικοί σύλλογοι, επιστημονικές Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (διακήρυξη 1815) κ.ά., συμπλήρωσε, προειδοποιούν για την άμεση ανάγκη μείωσης της έκθεσης, ιδίως των παιδιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »