Μια κατάσταση που κάθε άλλο τιμά την κοινωνία της Λάρνακας και προκαλεί τρομερό πονοκέφαλο στον δήμο της πόλης, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν όσοι εδώ και χρόνια συνηθίζουν να εγκαταλείπουν αδέσποτους γάτους στην περιοχή του τεμένους Ουμ Χαράμ στην Αλυκή της Λάρνακας.
Εντός του εγκαταλειμμένου κτηρίου του πρώην εστιατορίου δίπλα ακριβώς από το τέμενος, διαβιούν πέραν των 100 αδέσποτων γάτων, οι οποίοι συνθέτουν ένα πολύπλοκο πρόβλημα, στο οποίο προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να δώσει λύση ο Δήμος Λάρνακας. Λύση φυσικά στο μέτρο των δυνατοτήτων του, οικονομικών και τεχνικών, επισήμανε σε δηλώσεις του για το θέμα ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας.
Είχε κληθεί από τον «Φ» να σχολιάσει πληροφορίες ή και κατηγορίες ότι ο Δήμος Λάρνακας υποθάλπτει ή τουλάχιστον συγκαλύπτει μια επαναλαμβανόμενη κατά καιρούς «γενοκτονία» του πληθυσμού των γάτων στο τέμενος Ουμ Χαράμ, στο πλαίσιο μιας αρρωστημένης λογικής ότι αφού δεν μπορούν να δοθούν για υιοθεσία ή και να συντηρηθούν και προκαλούν πρόβλημα καθαριότητας στον χώρο του τεμένους, η εξόντωσή τους διά διαφόρων μεθόδων αποτελεί τη μόνη λύση.
Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες και κατηγορίες τις οποίες κατά καιρούς πληροφορήθηκε από διάφορες πηγές δεν προέρχονται από φιλοζωϊκές οργανώσεις, όπως κακώς διαδίδεται, αλλά από ένα και συγκεκριμένο άτομο, θέμα για το οποίο δεν σχολιάζει περαιτέρω. Αντίθετα, τόνισε, είναι σε όλους γνωστό ότι ένεκα του πολύ σοβαρού προβλήματος υπερπληθυσμού γάτων σε σχέση με τις δυνατότητες του τεμένους Ουμ Χαράμ και του οικολογικού βιότοπου της Αλυκής, ο δήμος υποχρεώθηκε να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, πέραν ακόμα και της ετήσιας κρατικής χορηγίας που λαμβάνει για τον σκοπό αυτό, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Με τον αριθμό των αδέσποτων γάτων, συνέχισε, να φτάνει πριν από έναν περίπου χρόνο τουλάχιστον τους 300-400 αν όχι περισσότερους, ο δήμος ενημερώθηκε από τα αρμόδια τμήματά του για τον κίνδυνο ανατροπής των ισορροπιών στον υγροβιότοπο Αλυκής, όπου ζουν και εκκολάπτονται πτηνά, φίδια, άλλα και ερπετά και άλλοι οργανισμοί. Ως εκ τούτου και ένεκα και του θέματος ευπρέπειας και καθαριότητας που υπάρχει, πρόσθεσε ο κ. Βύρας, μη έχοντας άλλη επιλογή, προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με ιδιώτη, για μεταφορά αριθμού όλων αυτών των γάτων, ή τουλάχιστον ενός σημαντικού αριθμού τους, σε καταφύγιο στο Αλεθρικό. Ήδη, συνέχισε ο δήμαρχος Λάρνακας, κατά διαστήματα μεταφέρθηκαν δεκάδες από αυτούς τους γάτους στο καταφύγιο και σύμφωνα με πληροφορίες, ένας αριθμός τους δόθηκε σε οικογένειες για υιοθεσία.
Το πρόγραμμα περισυλλογής κατά καιρούς γάτων από τον υγροβιότοπο Αλυκής και παράλληλα στείρωσης αρκετών από αυτούς, τόνισε ο κ. Βύρας, θα συνεχιστεί. Και μάλιστα ο δήμος προβληματίζεται για τρόπους που θα του επιτρέψουν να αυξήσει το διαθέσιμο κονδύλι που έχει γι’ αυτό τον σκοπό.
Οι κατηγορίες για θανατώσεις
Μιλώντας στον «Φ», η γυναίκα η οποία καταγγέλλει τον Δήμο Λάρνακας για εξολόθρευση των γάτων στην περιοχή Αλυκής, ισχυρίστηκε ότι τα συνεργεία του δήμου που ψεκάζουν τα κουνούπια, ψεκάζουν κατά διαστήματα και τους γάτους, σκοτώνοντάς τους. Υπέδειξε, επίσης, κάποιο άτομο ή άτομα, που κατά τους ισχυρισμούς της, σκοτώνουν συστηματικά με πέτρες στο κεφάλι, ή άλλες μεθόδους, γάτους στην περιοχή. Υποστήριξε ακόμη ότι πρόθεσή της είναι να δημιουργήσει καταφύγιο γάτων στο κτήριο του πρώην εστιατορίου παρά το τέμενος και έχει αποταθεί σχετικά στον έπαρχο Λάρνακας για να της δώσει άδεια.
Η γυναίκα σε καμιά περίπτωση στη συζήτησή μας δεν αποδέχθηκε την πιθανότητα να υπάρχουν προβλήματα από τον υπερπληθυσμό των γάτων, επιμένοντας αόριστα ότι άπαντες θέλουν την εξόντωσή τους.
Βρήκαν τροφή και ασφάλεια και πολλαπλασιάζονται
Εκμεταλλευόμενοι τον μεγάλο αριθμό φραγκοσυκιών και θάμνων παρά το τέμενος Ουμ Χαράμ και την ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή μικρότερα ζώα, αλλά και ταυτόχρονα καθώς βρίσκουν τροφή από διάφορα άτομα που τους μεταφέρουν εκεί, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βύρα, ο πληθυσμός των γάτων σε αυτή την περιοχή συνεχώς αυξάνεται. Και κοντά σε αυτή τη φυσική τους αύξηση, προστίθενται δυστυχώς τακτικά οι αριθμοί μικρών γατιών που εδώ και χρόνια μεταφέρουν εκεί διάφοροι, εγκαταλείποντάς τα. Στα πλαίσια πάντα μιας γνωστής κακής νοοτροπίας που διακατέχει τους Κύπριους όσον αφορά τα κατοικίδια ζώα, αλλά και μιας φημολογίας ότι στην περιοχή του τεκκέ της Λάρνακας οι γάτοι καλοπερνούν διότι τους κουβαλούν φαγητό και τους προσέχει ο δήμος.
Είναι όμως αντιληπτό, επισήμανε ο δήμαρχος Λάρνακας, ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού γάτων στην περιοχή του τεμένους Ουμ Χαράμ (κοντά σε αυτό αλλά και στον παρακείμενο εκδρομικό χώρο). Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα καθαριότητας και κίνδυνοι για τους υπόλοιπους πληθυσμούς του οικοσυστήματος της περιοχής και στο επόμενο διάστημα ο αριθμός τους θα μειωθεί περαιτέρω. Διά της σταδιακής όμως μεταφοράς τους στο καταφύγιο στο Αλεθρικό και όχι με τη θανάτωσή τους, όπως διαδίδεται.