Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Υπουργείο Παιδείας: Μηδενική η ανοχή για ρατσιστικό λόγο που στοχοποιεί παιδιά

Πηγή: philenews.com

Αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές που κρίνονται ως ρατσιστικές και στοχοποιούν παιδιά και νέους, στην πλειονότητά τους με μεταναστευτική βιογραφία.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας ανέφερε στο philenews ότι η Υπουργός Παιδείας είναι σε επαφή με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον καλύτερο δυνατό χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων.

Η ίδια πηγή επεσήμανε με έμφαση δύο σημαντικά στοιχεία: Πρώτον, ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή ρατσιστικής συμπεριφοράς ή ρατσιστικού λόγου που απευθύνονται ή στοχοποιούν παιδιά και δεύτερον, ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πολιτικές και δράσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας του ρατσισμού και ομαλή ένταξη παιδιών και νέων με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, με πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Παιδείας έχει εντείνει τις προσπάθειές του για την εφαρμογή πολιτικών για την ομαλή ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία, τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν το δικαίωμα δωρεάν εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, σε όλα τα επίπεδα, από την Προδημοτική μέχρι την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα δεν κάνει διάκριση αναφορικά με τη φυλή, την κοινότητα, τη γλώσσα, το χρώμα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνική καταγωγή των μαθητών και μαθητριών.

Η πολιτική για την ομαλή ένταξη

Η ολοκληρωμένη πολιτική του Υπουργείου, αποτυπώνεται σε πέντε άξονες: (α) χαρτογράφηση του μεταναστευτικού πληθυσμού, (β) υποδοχή των νεοαφιχθέντων παιδιών, (γ) διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, (δ) επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και (ε) διαπολιτισμική διάσταση στο σχολικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι, στη βάση ειδικής αξιολόγησης που έγινε το 2019 με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατέθηκαν 21 συστάσεις οι οποίες υλοποιούνται μέσω Σχεδίων Δράσης για την εκπαιδευτική ένταξη των μεταναστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, λαμβάνονται σχετικές πρόνοιες για υποδοχή και ένταξη των παιδιών στα σχολεία, υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα και διαθέσιμο διδακτικό υλικό και παρέχονται προγράμματα συνεχούς επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα παιδιά αυτά. Παράλληλα λειτουργεί η Ενιαία Βάση Δεδομένων από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στην οποία καταγράφεται το δημογραφικό και μαθησιακό προφίλ του κάθε παιδιού με μεταναστευτική βιογραφία που εγγράφεται σε οποιοδήποτε σχολείο της Κύπρου.

Σε σχέση με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, πέραν από την εφαρμογή ενιαίου αναλυτικού προγράμματος, υπάρχει στη διάθεση των σχολείων διδακτικό υλικό για όλα τα επίπεδα ελληνομάθειας που διευκολύνουν το έργο των εκπαιδευτικών και βελτιώνουν τα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων χρόνων του Προγράμματος Ελληνομάθειας που διεξάγεται από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης.

Στην προσπάθεια για ομαλή ένταξη συνδράμουν συγχρηματοδοτούμενα έργα που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο. Ενδεικτικά αναφέρονται το Πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+ το οποίο προνοεί την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας από δεύτερο εκπαιδευτικό, την παραγωγή υλικού, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών μέσω του Προγράμματος «Μαθαίνω ελληνικά στο Νηπιαγωγείο» και την ενίσχυση σχολικών μονάδων, μέσω πιλοτικού προγράμματος, με δεύτερο εκπαιδευτικό στην τάξη.
Επιπρόσθετα, σε σχέση με το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, διατηρεί, από το 2019, δίκτυα υποστήριξης εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 λειτούργησαν τρία δίκτυα για όλες τις βαθμίδες, στις οποίες συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες λαμβάνουν υποστήριξη και επιμόρφωση σε θέματα διδακτικής και μεθοδολογίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και έχουν πρόσβαση σε πρόσθετο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δειγματικά μαθήματα και αλληλοπαρακολουθήσεις διδασκαλίας. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά για όλες τις βαθμίδες.

Η αντιρατσιστική πολιτική και άλλες υποστηρικτικές πολιτικές

Πέραν της πολιτικής ενάντια στον ρατσισμό, το Υπουργείο υλοποίει δράσεις για αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και για αναγνώριση και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σύσταση συστημάτων παρακολούθησης και αναγνώρισης ρατσιστικών, εκφοβιστικών, βίαιων και παραβατικών περιστατικών, όπως και την υιοθέτηση μέτρων προστασίας των θυμάτων και παιδαγωγικής διαχείρισης των περιστατικών.

Οι πολιτικές και οι δράσεις αυτές προωθούνται μέσω της αγαστής συνεργασίας των υπηρεσιών και των δομών του Υπουργείου που ασχολούνται με το φαινόμενο, όπως η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, η Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, η Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας και η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης.

Σχετικά νέα

X
Translate »