Αναπτυξιακά Έργα
Yπ. Παιδείας : «Δεν αναστέλλεται η απόφαση για δημιουργία πανεπιστημιακών υποδομών στη Λάρνακα»
Πώς επηρεάζει την Παιδεία η παρουσία, στο λιμάνι της Λάρνακας, των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων;
Μέχρι χθες, οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να φανταστούν τη διασύνδεση. Και όμως. Όπως φάνηκε μέσα από τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η παραμονή (ή μη) των τριών εταιρειών, θα καθορίσει τα σχέδια του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ίδρυση (ή μη) τμήματος Χημικών Μηχανικών στην εν λόγω επαρχία. Μάλιστα, για το Πανεπιστήμιο Κύπρου τόσο σημαντική θεωρείται η παραμονή τους, που ο πρύτανής του ξεκαθάρισε πως εάν οι εταιρείες φύγουν, τότε και το ακαδημαϊκό ίδρυμα θα αποσύρει το ενδιαφέρον του. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά και η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή δεν μπόρεσε να ρίξει φως σε όλα τα σχετικά ζητήματα.
Ακόμα και ο τίτλος του θέματος αποδείχτηκε προβληματικός, αφού στην ατζέντα εγγράφθηκε προς συζήτηση «η ανάγκη δημιουργίας πανεπιστημιακής Σχολής Υδρογονανθράκων και Ωκεανογραφίας στη Λάρνακα και η πορεία υλοποίησης της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 29/10/2014». Όπως ξεκαθαρίστηκε στην πορεία, τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από τον υπουργό Παιδείας, ουδέποτε λήφθηκε απόφαση για δημιουργία Σχολής Υδρογονανθράκων. Η απόφαση του Υπουργικού προέβλεπε την αξιοποίηση της κρατικής γης στην περιοχή της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους στις Αλυκές Λάρνακας (πρώην Λεπροκομείο) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δημιουργία: α) Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας, β) Ωκεανογραφικού Κέντρου, γ) Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων και δ) Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Με την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Τάσου, κάλεσε το Πανεπιστήμιο να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού.
Υπέδειξε, μεταξύ άλλων, πως ούτε καν προχώρησε στην υποβολή σχετικής αίτησης στο Τμήμα Δασών ¬στο οποίο ανήκει η περιοχή¬ για εκμίσθωση της υπό αναφορά γης. Ο πρύτανης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, απάντησε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2015 και ότι στη συνέχεια προέκυψαν άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Πρόσθεσε ότι πριν από πε¬ ρίπου έναν μήνα, το ίδρυμα έλαβε τις απαντήσεις που ζητούσε και ότι στη συνέχεια, απέστειλε αίτηση στο Τμήμα Δασών. Ας ση¬ μειωθεί ότι μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις, διαπιστώθηκε ότι η αίτηση στάλθηκε χθες στο αρμόδιο Τμήμα, δηλαδή πριν από την έναρξη της συνεδρίας. Ο κ. Χριστοφίδης συμπλήρωσε ότι η προϋπόθεση που έθεσε το Πανεπιστήμιο, για δημιουργία τμήματος Χημικών Μηχανικών στη Λάρνακα, ήταν να μείνουν εκεί οι εταιρείες υδρογονανθράκων. «Αν φύγουν, εμάς δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε εκεί το τμήμα, δεν θα έχει νόημα», είπε και παρέπεμψε στις αποφάσεις της Συγκλήτου. Αποκάλυψε δε, ότι το κόστος για το έργο ανέρχεται στα €ιι,2 εκατομμύρια, υποδεικνύοντας ότι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι. Κατ’ επέκταση, η υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει με ίδια έσοδα του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Σύμφωνα με τον πρύτανη, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στην υπογραφή δωρεάς που θα καλύψει περίπου το μισό κόστος».
Ο Καδής σε ρόλο πυροσβέστη
ΣΕ παρέμβαση του, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Κάδης ανέφερε πως εάν το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν ενδιαφέρεται πλέον για ίδρυση τμήματος Χημικών Μηχανικών στη Λάρνακα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Σημείωσε δε, ότι ενδιαφέρον για δημιουργία αντίστοιχου τμήματος εξέφρασε και το ΤΕΠΑΚ. Ξεκαθάρισε, επί¬ σης, πως εάν δεν ιδρυθεί τμήμα Χημικών Μηχανικών, τότε θα αντικατασταθεί με κάτι άλλο. «Δεν αναστέλλεται η απόφαση για δημιουργία πανεπιστημιακών υποδομών στη Λάρνακα», είπε.
Επιστολή πρύτανη στον δήμαρχο και αντικρουόμενες αποφάσεις
Σφοδρή επίθεση από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, δέχτηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη στάση που τήρησε στο όλο θέμα. Ο κ.Γεωργίου κατηγόρησε τον πρύτανη για προσπάθεια άσκησης πίεσης στο δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας. Όπως είπε, ο πρύτανης απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο, ημερομηνίας 1ης Μαρτίου (πριν από τη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου), ενημερώνοντας τον, για την ανάγκη θετικής έκβασης στο θέμα της παραμονής των εταιρειών υδρογονανθράκων, ώστε και το Πανεπιστήμιο να προωθήσει τα αναπτυξιακά έργα.
Ο κ.Γεωργίου υποστήριξε ότι η ενέργεια του πρύτανη «συνιστά παρέμβαση σε μια διελκυστίνδα στις τοπικές αρχές για ένα θέμα που αφορά στους δημότες Λάρνακας. Διερωτήθηκε, εξάλλου, γιατί το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε εξαρχής στον όλο σχεδιασμό αφού η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις εταιρείες υδρογονανθράκων προέβλεπε παραμονή τους στη Λάρνακα, μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Σημείωσε δε, ότι η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού (Ιούλιος 2014), λήφθηκε πριν από την απόφαση για δημιουργία τμήματος Χημικών Μηχανικών στη Λάρνακα (Οκτώβριος 2014). Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρύτανης δήλωσε στον «Φ» ότι το Πανεπιστήμιο δεν γνώριζε για την απόφαση του Υπουργικού που προέβλεπε παραμονή των εταιρειών στο λιμάνι Λάρνακας, μόνο για 26 μήνες.
Πηγή: Εφημερίδα “Φιλελεύθερος”