Επιχειρήσεις
Έρευνα του UWE Bristol σχετικά με τις επιδράσεις του Facebook
Η επίδραση του Facebook στην διάθεση και στην εικόνα του σώματος
Το Βρετανικό Πανεπιστήμιο UWE Bristol βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ακαδημαϊκό ίδρυμα Alexander College και προσφέρει πτυχία και μεταπτυχιακά στις κτηριακές του εγκαταστάσεις σε Λάρνακα και Πάφο.
Έρευνα του Πανεπιστημίου ‘’University of the West of England” τεκμηρίωσε ότι:
1. Η ψυχική διάθεση των νεαρών γυναικών γίνεται πιο αρνητική μετά από μια σύντομη περιδιάβαση στο Facebook από ότι σε ένα ιστότοπο που δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση.
2. Με τη χρήση του Facebook οι νεαρές γυναίκες που τείνουν να κάνουν συγκρίσεις της εξωτερικής εμφάνισης τους, αναπτύσσουν εντονότερη επιθυμία να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, των μαλλιών και του δέρματος τους, βλέποντας αποκλίσεις (discrepancies).
Καθημερινά 300 εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν στο Facebook, ενώ κάθε ένα λεπτό ανεβαίνουν 300 χιλιάδες statuses. Το αποτέλεσμα είναι η ασταμάτητη σύγκριση της εικόνας που εκπέμπουν συγκριτικά και μεταξύ τους οι φωτογραφίες και τα statuses και η εναλλαγή συναισθημάτων μεταξύ των χρηστών, επιδρώντας και στην υπόλοιπη ζωή τους. Το Facebook εξελίχθηκε σε ένα τεχνητό μέσο σύγκρισης της εικόνας και της ευτυχίας του ενός με τον άλλο, ενώ ο καθένας μπορεί χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία να «παίξει» κατασκευάζοντας την εικόνα που επιθυμεί, δημιουργώντας πρότυπα.
Επείγει η πολιτεία να δημιουργήσει ομάδα ειδικών για την έρευνα των επιδράσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους Κύπριους νέους και να επεξεργαστεί πολιτική ελέγχου ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις. Η τεχνολογική επανάσταση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, η ανεξέλεγκτη χρήση της, ειδικά για εμπορικούς σκοπούς, τραυματίζει ανθρώπους. Δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια η αμελέτητη και επιπόλαια, κινούμενη αποκλειστικά από κερδοσκοπικά κίνητρα, δημιουργία και χρήση μέσων όπως το Facebook να εξελιχθεί σε μάστιγα όπως της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών. Ας προβληματιστούμε, πριν είναι αργά.
Δες τα ερευνητικά αποτελέσματα: http://dx.doi.org/10.1016/j.bodyim.2014.12.002