Breaking News

Οικονομία

Έρχεται φωτοβολταϊκό πάρκο στις Αλυκές Λάρνακας!

Την κατασκευή και λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών μονάδων στις Αλυκές Λάρνακας για την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησε η εταιρεία Denman Energy Ltd μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Φ” στην έκδοση της Παρασκευής. 

Η Περιβαλλοντική Αρχή, αφού εξέτασε ξεχωριστά τις δύο αιτήσεις απέρριψε τη μία που χωροθετείτο εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, και ενέκρινε το δεύτερο έργο που βρίσκεται εκτός του Δικτύου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μενεού-Δρομολαξιάς. Για τα θετικά νέα ενημερώθηκε ο αιτητής τις τελευταίες ημέρες.

Το έργο για το οποίο εκδόθηκε θετική γνωμάτευση από το Τμήμα Περιβάλλοντος αφορά τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μενεού, το οποίο θα έχει συνολική ισχύ 2,6 MW.

Θα κατασκευαστεί εντός των διοικητικών ορίων της επαρχίας Λάρνακας, στην περιοχή Δουράλι και τοποθεσία «Αεροδρόμιο». Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στα νότια της περίφραξης του αεροδρομίου Λάρνακας.

Η Άμεση Περιοχή Μελέτης χαρακτηρίζεται ως γεωργική γη (Ζώνη Γα4), στην οποία καλλιεργούνται σιτηρά. Σε απόσταση περίπου 150 μ. ανατολικά, βρίσκεται η περιοχή του δικτύου Natura 2000 «Αλυκές Λάρνακας», εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μενεού-Δρομολαξιάς.

Η περιοχή «Αλυκές Λάρνακας» αποτελεί ένα σύμπλεγμα βιοτόπων, το οποίο αποτελείται από τη Μεγάλη Λίμνη (Αλυκή) και τις λίμνες του αεροδρομίου, την Ορφανή και της Σορού, καθώς και από τους υγροβιότοπους που τις περιβάλλουν. Έχει περιληφθεί στο δίκτυο Natura 2000, τόσο για τη σημαντικότητά της στα είδη και τους οικότοπους που απαντώνται στην περιοχή, όσο και για τη σημαντικότητά της στα είδη πτηνοπανίδας.
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, με περίπου 8.860 φωτοβολταϊκά πλαίσια, 300 W έκαστο. Πιο συγκεκριμένα, κάθε φωτοβολταϊκός πίνακας θα αποτελείται από 72 πολυακρυσταλικές κυψέλες πυριτίου και θα έχει διαστάσεις 1956×992×40 mm. Η συνολική εγκατεστημένης ισχύς πάρκου θα είναι 2.6 MW, και θα ανεγερθεί σε χώρο έκτασης περίπου μισής των 76.255 m2.
Οι κυριότερες επιπτώσεις που αναμένεται να δημιουργηθούν σύμφωνα με τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον είναι κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών (βραχυχρόνιες). Αφορούν κυρίως στην αύξηση επιπέδων θορύβου, των επιπέδων σκόνης και τη δημιουργία υγρών και στερεών αποβλήτων.
Όσον αφορά στο δεύτερο έργο που απορρίφθηκε, αυτό προνοούσε την ανάπτυξη φωτοβολταϊκου πάρκου δυναμικότητας 7.4 MW.
Το προτεινόμενο έργο, με αρνητική γνωμάτευση, αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκής μονάδας, για την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας. Η φωτοβολταϊκή μονάδα θα αποτελείται από 30.769 φωτοβολταϊκούς πίνακες με συνολική ικανότητα παραγωγής ενέργειας σχεδόν 8 MW.
Το έργο χωροθετείται εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Αλυκές Λάρνακας», στα νότια της περίφραξης του αεροδρομίου Λάρνακας και βόρεια της λίμνης Ορφανή του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας. Τα τεμάχια στα οποία προτείνεται η κατασκευή του έργου έχουν συνολικό εμβαδό 120.395 m2 και βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της επαρχίας Λάρνακας.
Για το έργο έγινε και Δέουσα Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Στην έκθεση αναφέρεται ότι παρόλα τα μέτρα μετριασμού που προτείνονται στη μελέτη, ενδεχόμενη κατασκευή του έργου θα επιφέρει καταστροφή σημαντικής αλοφυτικής βλάστησης και οικοτόπων που αποτελούν οικότοπους χαρακτηρισμού της περιοχής. Η έκταση που καταλαμβάνουν οι οικότοποι στα τεμάχια που προτείνεται η ανάπτυξη ανέρχεται περίπου στο 75% της συνολικής έκτασης των τεμαχίων, όπου αναμένεται να επηρεαστούν. Περίπου το 15% της συνολικής έκτασης των τεμαχίων αποτελείται από καλλιέργειες, ενώ το υπόλοιπο αποτελεί περιοχή στην οποία δεν υπάρχει κάποιου είδους βλάστηση.
Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους οικότοπους
Οι Αλυκές Λάρνακας, με τις υφιστάμενες πιέσεις που ήδη δέχονται δεν μπορούν να δεχτούν επιπλέον πιέσεις, σύμφωνα με την Αρχή Περιβάλλοντος, κατά την εξέταση της αίτησης του φωτοβολταϊκού πάρκου που απέρριψε.Επισημαίνει, ότι επιπρόσθετες αναπτύξεις αυτού του μεγέθους στην άμεση περιοχή που εμπίπτει στη συγκεκριμένη Ζώνη Ειδικής Διατήρησης, έχουν όχι μόνο τις δικές τους επιπτώσεις, αλλά αυξάνουν και συνεργιστικά και συσσωρευτικά τις αρνητικές επιπτώσεις όλων των αναπτύξεων στην περιοχή, που ήδη δεν είναι αναστρέψιμες.

Η Περιβαλλοντική Αρχή, για τον καθορισμό της τελικής της θέσης, έλαβε υπόψη την Έκθεση της Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, η οποία θεωρεί πως το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς και τις θέσεις και τις απόψεις των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, όπου ομόφωνα εισηγούνται απόρριψη της σχετικής αίτησης, εκτός από ένα μέλος το οποίο έκρινε πως δεν μπορούσε να τοποθετηθεί.
Η Περιβαλλοντική Αρχή θεωρεί ότι το έργο, με τις παραμέτρους ως έχει υποβληθεί, θα υποβαθμίσει σημαντικά τις Αλυκές Λάρνακας και θα δημιουργήσει αρνητικές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις κατά τη φάση κυρίως της λειτουργίας του έργου, τόσο σε επηρεασμό της έκτασης για τους οικοτόπους, όσο και για τα είδη καθορισμού της περιοχής και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Κίνδυνοι για πτηνοπανίδα και ρύπανση
Στην προτεινόμενη περιοχή υπάρχουν καταγραφές πουλιών, που επίσης αποτελούν είδη χαρακτηρισμού της περιοχής, όπως το Πλουμίδι (Charadrius alexandrinus) και η Τρουλλουρίδα (Burhinus oedicnemus) και τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι φωλιάζουν εκεί.
Εκτός από τα είδη αυτά, σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα επηρεαστεί αρνητικά όλη η πτηνοπανίδα της περιοχής, καθώς θα μειωθεί ο ήδη περιορισμένος χώρος τροφοληψίας τους, φωλεοποίησης και αναπαραγωγής τους.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν κίνδυνοι ρύπανσης της περιοχής των Αλυκών κατά τη συντήρηση των πλαισίων, με την απόπλυση ρύπων και άλλων τοξικών ουσιών.

Σχετικά νέα

X
Translate »