Εκπαίδευση
Αλλαγές στα ολοήμερα σχολεία
Βελτιωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, προσπαθεί να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας για την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Όπως σημείωσε στον «Φ», ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρίστος Χατζηαθανασίου, στόχος των απογεματινών ήταν και είναι να λειτουργούν περισσότερο ως σχολείο και όχι ως χώροι φύλαξης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι ενδιαφερόμενοι γονείς για την απογευματινή φοίτηση των παιδιών τους στα Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, στα Ειδικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, για τη σχολική χρονιά 2018-2019, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την εγγραφή των παιδιών τους, αυστηρώς μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου 2018.
«Θέλουμε να είναι περισσότερο σχολεία», ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρίστος Χατζηαθανασίου και εξήγησε πως: «Βάσει κάποιων στοιχείων έρευνας και συζητήσεων με τους διευθύνοντες των ολοήμερων, προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις σε όσα καταγράφηκαν ως δυσκολίες, ώστε να λειτουργήσουν περισσότερο ως σχολεία και όχι -όπως κάποιοι αναφέρουν- ως χώροι φύλαξης των παιδιών». Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηαθανασίου, «η σύνδεση των ολοήμερων σχολείων με τα πρωινά μαθήματα είναι απαραίτητη και αυτό, τονίζεται σε κάθε μας συνάντηση και με κάθε μας εγκύκλιο. Το απογευματινό σχολείο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά συνέχεια του πρωινού. Είναι ένα από τα βήματα που θα προσπαθήσουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά
Ως προς τη δυνατότητες το απογευματινό σχολείο να καλύψει την ανάγκη παρακολούθησης φροντιστηρίων, ο κ. Χατζηαθανασίου σημείωσε: «Στο χρόνο που έχουν διαθέσιμο στα απογευματινά, οι μαθητές πρέπει να κάνουν και την κατ’ οίκον εργασία τους και να μην τη μεταφέρουν στο σπίτι. Επιπλέον, κάποια από τα ειδικά ενδιαφέροντα των μαθητών, όπως οι υπολογιστές ή τα αγγλικά, ή που θα καλύπτονταν σε ιδιαίτερα μαθήματα, ικανοποιούνται στο ολοήμερο σχολείο. Καταβάλουμε μια μεγάλη προσπάθεια για όσα σημεία έχουν επισημανθεί ως επιδεχόμενα βελτίωσης».
Να σημειωθεί ότι φέτος, ο θεσμός του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου εφαρμόζεται σε 58 νηπιαγωγεία, σε 7 ειδικά σχολεία και σε 131 δημοτικά σχολεία. Παράλληλα, συνεχίζεται ο θεσμός του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου σε 14 δημοτικά σχολεία. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηαθανασίου, ανάλογα με τις νέες εγγραφές θα προκύψει και ο αριθμός των ολοήμερων σχολείο που θα λειτουργήσουν τη σχολική χρονιά 2018- 2019.
ΠΟΕΔ: Στο συρτάρι τα προβλήματα
«Χρειάζεται να επαναξιολογηθεί και να βελτιωθεί ο θεσμός, κυρίως ως προς τον τρόπο λειτουργίας και ως προς το περιεχόμενο. Πρέπει να προσφέρει ουσιαστικές δραστηριότητες και να έχει προσθετική αξία στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών, χωρίς να αποτελεί μόνο ένα χώρο, στον οποίο θα παραμένουν οι μαθητές», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα θεσμό που είναι χρήσιμος για την κοινωνία και τα παιδιά. «Είναι αναγκαία η διασύνδεση -τουλάχιστον του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου- με τα πρωινά μαθήματα. Είναι απαραίτητος ο επιπρόσθετος έλεγχος του θεσμού από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μην αφήνεται παραγκωνισμένος». Ανέφερε ακόμη, ότι πρέπει να επανεξεταστεί και η περίοδος λειτουργίας του ολοήμερου, αφού ξεκινά μετά την έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβρη και κλείνει νωρίτερα από τον Ιούνιο. «Η άποψή της ΠΟΕΔ, είναι να επεκταθεί υποχρεωτικά παγκύπρια ο θεσμός».
Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ολοήμερων, ο κ. Φυλακτού υπογράμμισε πως μοιάζουν με αλεξιπτωτιστές. «Οι ίδιοι νιώθουν σαν ξένο σώμα, αφού έρχονται να εργαστούν λίγες ώρες τη μέρα και αυτό όχι καθημερνά. Είναι αυτοεργοδοτούμενοι και δεν ξεπερνούν τις 6-8 ώρες την εβδομάδα. Πριν από δύο χρόνια είχαμε ζητήσει με επιτακτικό τρόπο να γίνει συζήτηση για όλα τα καίρια και σημαντικά ζητήματα, όπου συμμετείχαν όλοι επιθεωρητές και διευθυντές του υπουργείου. Όμως δυστυχώς το αποτέλεσμα και οι ιδέες της εν λόγω συζήτησης κλειδώθηκαν στα συρτάρια», είπε και σημείωσε πως το θέμα παραμένει πάντα ψηλά στην ατζέντα της ΠΟΕΔ.
Συζητούν με το Υπουργείο οι γονείς
Τα θέματα και τα προβλήματα που διακρίνουν στη λειτουργία των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων, συζητά η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης με το Υπουργείο Παιδείας. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο πρόεδρος των γονέων, Μορφάκης Σολομωνίδης: «Τα θέματα του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου, είναι στην ατζέντα της Συνομοσπονδίας και θα κατατεθούν στο Υπουργείο, ώστε να προκύψει διάλογος και να προγραμματιστεί καλύτερα ο θεσμός από τη νέα χρονιά». Σχετικά με την παραπαιδεία, εξέφρασε την άποψη ότι ο θεσμός δεν θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη των φροντιστηρίων, όμως λειτουργεί υποβοηθητικά στους μαθητές με μηδαμινό κόστος, αφού πληρώνεται μόνο η σίτιση.
«Είναι σημαντικός θεσμός και ως οργωμένοι γονείς θα απαιτήσουμε να ενισχυθεί και να επεκταθεί», είπε και εξήγησε ότι η επέκταση αυτή αφορά, αφενός την αύξηση των μονάδων που θα εφαρμόζεται ο θεσμός και αφετέρου, την περίοδο που θα ξεκινά και θα τερματίζει η λειτουργία του, ώστε να είναι παράλληλη με τη σχολική χρονιά.
Πηγή: philenews.com