Δυο χρόνια μετά από την ολοκλήρωση του έργου στις λεωφόρους Πιαλέ Πασά και Τάσου Μητσόπουλου, είναι αλήθεια ότι η Λάρνακα απέκτησε πανέμορφο τοπιοτεχνημένο παραλιακό μέτωπο δυο σχεδόν χιλιομέτρων. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης στην παραλιακή λεωφόρο, το οποίο βαθαίνει όσο αυξάνεται η κίνηση στην περιοχή. Οι υποσχέσεις, σύμφωνα με τους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες και τους κατοίκους, δεν έχουν υλοποιηθεί. Οι χώροι στάθμευσης που δημιουργήθηκαν εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς και να μην ικανοποιούν τις υφιστάμενες ανάγκες. Το πολυσυζητημένο αυτό έργο στην πόλη του Ζήνωνα ταλανίζεται από την έλλειψη χώρων στάθμευσης, όσο ο Δήμος Λάρνακας και το Υπουργείο  Εσωτερικών (καθόσον πρόκειται για τ/κ περιοχή) δεν παίρνουν μέτρα απάμβλυνσης του προβλήματος.Η μόνη περιοχή των λεωφόρων Πιαλέ Πασά και Τάσου Μητσόπουλου που εξαιρείται από το πρόβλημα της ανεπάρκειας των χώρων στάθμευσης είναι οι «Παγωταρίες» (κοντά στο Μακένζι), όπου ομολογουμένως η δημιουργία του μεγάλου δημοτικού χώρου στάθμευσης έχει δώσει ικανοποιητικές ανάσες. Πέραν όμως αυτής της περιοχής και ειδικά στο ύψος της Πιαλέ Πασά από το Κάστρο της Λάρνακας ώς το Μόντε Κάρλο και την ταβέρνα Μηλίτζιη, η κατάσταση είναι απελπιστική.Οι καφεστιάτορες, ταβερνιάρηδες και λοιποί επιχειρηματίες σε αυτό το κομμάτι της λεωφόρου συμφωνούν ότι ο χώρος στάθμευσης παρά το πρώην τ/κ σινεμά, εκτός του ότι είναι μικρής χωριτικότητας (περίπου 40- 50 οχήματα), καταλαμβάνεται  από οχήματα κυρίως κατοίκων της περιοχής. Επιπρόσθετα, η απόστασή του από την πιο πάνω περιοχή (που είναι 500 ως 700 μέτρα για κάποια υποστατικά), είναι αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιον οικογενειάρχη να σταθμεύσει εκεί και να κατευθυνθεί με την οικογένειά του προς κάποιο καφεστιατόριο. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο τον χειμώνα με το κρύο και τις βροχές, αλλά και τη θερινή σεζόν, λόγω της ζέστης.  Όσον αφορά στον χώρο στάθμευσης πλησίον του χώρου στάθμευσης του «Μηλίτζιη», οι επιχειρηματίες αυτής της περιοχής διαμαρτύρονται ότι κατασκευάστηκε μεν, αλλά αντί να δοθεί στο κοινό, όπως ελέγετο αρχικά, δόθηκε σε κατοίκους της γειτονιάς. Κατασκευάστηκαν μάλιστα και  μεταλλικά γκαράζ και είσοδος που κλείνει με αλυσίδα, με αποτέλεσμα η χωρητικότητα να είναι ακόμα πιο μειωμένη σε σύγκριση με προηγουμένως που ήταν αλάνα.

«Φανταστείτε μια γυναίκα με ψηλά τακούνια να πρέπει να περπατήσει περίπου ένα χιλιόμετρο από την περιοχή του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης Αγίου Λαζάρου για να φτάσει στα υποστατικά μας», επισημαίνει μιλώντας στον «Φ» ο κ. Φάνος, ιδιοκτήτης  ψαροταβέρνας στην περιοχή της Πιαλέ Πασά, κοντά στο Κάστρο. «Απλώς προτιμά με το σύζυγό της ή το συνοδό της να πάνε κάπου αλλού, για να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα», καταλήγει. Και προσθέτει το συμπέρασμα ότι «οι επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο της Πιαλέ Πασά τον χειμώνα έχουν έως και 20% απώλεια της πελατείας τους λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης και το καλοκαίρι ακόμα χειρότερα, έως και 40%».
Με το συμπέρασμα αυτό συμφωνεί και ο κ. Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης καφεστιατορίου, επισημαίνοντας και αυτός ότι το πρώτο παράπονο που συνήθως διατυπώνουν οι πελάτες μόλις καθήσουν στο υποστατικό του  είναι ότι ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να βρουν χώρο στάθμευσης κοντά στην περιοχή.

Με όλα αυτά, αναφέρουν επίσης οι επιχειρηματίες επί της Πιαλέ Πασά, όσοι μεταβαίνουν στην περιοχή και δεν είναι τυχεροί να πετύχουν έναν από τους λιγοστούς χώρους στάθμευσης, έχουν δυο επιλογές. Ή θα σταθμεύσουν παράνομα  μπροστά από το  υποστατικό που θα καταλήξουν ή θα σταθμεύσουν σε κάποιο δρομάκι της στενοκοπημένης αυτής περιοχής της Λάρνακας.

Στην πρώτη των περιπτώσεων, αν είναι τυχεροί και δεν «τσιμπήσουν» απευθείας το εξώδικο πρόστιμο, τότε είναι πολύ πιθανόν κάποιος τροχονόμος του δήμου, κάνοντας και αυτός τη δουλειά του, να τους καλέσει να μετακινήσουν αμέσως το όχημά τους. «Έλαχε», αναφέρει παραστατικά ο κ. Αντρέας, ιδιοκτήτης τουριστικού καφενείου κοντά στο Κάστρο, «πελάτης να περιπλανάται μέχρι και 40 λεπτά για να βρει άλλο χώρο στάθμευσης, ενώ οι φίλοι στην παρέα του τέλειωσαν τα ποτά τους και απλώς τον ανέμεναν για να… φύγουν».

«Όταν σηκώσεις κάποιο  πελάτη από το φαγητό του για να μετακινήσει το αυτοκίνητό του, χωρίς να μπορεί εύκολα  να βρει χώρο στάθμευσης, το πιο πιθανόν είναι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ ξανά στο υποστατικό σου», ανέφερε στον «Φ» και ο κ. Φάνος.

Προστριβές πελατών με κατοίκους

Οι πολλές πινακίδες που προειδοποιούν ότι απαγορεύεται η στάθμευση στις γειτονιές της περιοχής Πιαλέ Πασά (δηλαδή του τουρκομαχαλά) καταδεικνύουν την άλλη διάσταση του προβλήματος στάθμευσης στην περιοχή. Οξύ είναι το πρόβλημα ειδικά τα Σαββατοκυρίακα  και τις αργίες που ο κόσμος κατεβαίνει στην περιοχή, και αι από τη Λάρνακα αλλά και από άλλες πόλεις.

Αυτοκίνητα επισκεπτών που  κλείνουν εισόδους σπιτιών και  γκαράζ είναι συχνά ακόμη και αιτίες προστριβών μεταξύ των κατοίκων και των ξένων, με τους πρώτους να εγκλωβίζονται και τους δεύτερους να μην έχουν καμιά εναλλακτική λύση στάθμευσης στην περιοχή. «Χωρίς ουσιαστική επίλυση του προβλήματος των χώρων στάθμευσης με την ανάλογη συνδρομή του Δήμου Λάρνακας και του Υπουργείου Εσωτερικών, η παραλιακή οδός Πιαλέ Πασά ουδέποτε θα φτάσει στα επίπεδα κίνησης που πραγματικά μπορεί να φτάσει», τονίζουν παράλληλα οι επιχειρηματίες στην περιοχή από το κάστρο ώς την περιοχή κοντά  στο ψαρολίμανο, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όσον αφορά στις υποσχέσεις για κάποια ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα  υποστατικά  δίπλα από  αυτό το σημείο, αυτές όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν αλλά τα σημεία αυτά παραμένουν ακόμη ερηπωμένα και εστίες μόλυνσης και εκκόλαψης τρωκτικών.

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας