Το πρόβλημα μη κατοχής αδειών πυρασφάλειας, καθώς και πιστοποιητικών καταλληλόλητας από πολλά δημόσια σχολεία αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, όπου συζητήθηκε το φλέγον για την δημόσια εκπαίδευση θέμα της ασφάλειας και της υγείας στους σχολικούς χώρους.
Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπή Παιδείας, κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του θέματος εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων για την ασφάλεια και υγεία, ανάμεσα στους οποίους και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα περισσότερα σχολεία του δημοσίου-σε αντίθεση με τα ιδιωτικά σχολεία-, δεν έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
Μάλιστα, ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη, κατά πόσο υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν με την έγκριση της Πυροσβεστική, η απάντηση του εκπροσώπου της Υπηρεσίας ήταν αρνητική.
«Δεν έχουμε αριθμό σχολείων. Δεν υπάρχει κατάλογος. Αυτά τα γνωρίζουν οι Σχολικές Εφορίες», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το γεγονός αυτό σχολίασε, τόσο εντός όσο και εκτός της Επιτροπής, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας του υπουργείου Παιδείας, Ηλίας Μαρκάτζιης, σημειώνοντας πως δεν είναι νέο θέμα τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας.
«Είναι ένα θέμα που δυστυχώς παρατηρούμε με κάποιες σχολικές εφορίες και αυτό αφορά τις σχολικές εφορίες. Μαθαίνουμε από την Πυροσβεστική, ότι κάποιες σχολικές εφορίες δεν ζήτησαν να γίνει ο έλεγχος. Είναι μέσα στις σημειώσεις μου και θα το δω άμεσα. Θα ετοιμάσουμε αμέσως τις εγκυκλίους μας προς τις σχολικές εφορίες να πράξουν αυτό που πρέπει. Αν υπάρχουν κάποιες εφορίες που δεν κάνουν τη δουλειά τους, εμείς θα τους το υπενθυμίσουμε», τόνισε ο κ. Μαρκάτζιης.
Οι γονείς
Την ανησυχία των γονέων για την ασφάλεια των κτιριακών σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά και την μη κατοχή πιστοποιητικών πυρασφάλειας, μετέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου.
«Θα πρέπει να δούμε πόσα σχολεία δεν έχουν πιστοποιητικά. Ανέφερα και πριν πως διερωτώμαι, αν περιφράξουμε τα σχολεία σήμερα θα μπορούν να υπάρχουν εύκολες προσβάσεις της πυροσβεστικής και ασθενοφόρου. Μπορούν η πυροσβεστική και το ασθενοφόρο να προσέλθουν εύκολα στον χώρο; Είναι θέματα που πρέπει να τα δούμε άμεσα και το Υπουργείο πρέπει να έχει απαντήσεις», είπε ο κ. Νικηφόρου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου, είπε πως οι γονείς ανησυχούν όταν γνωρίζουν ότι πολλά σχολεία δεν είναι αντισεισμικά. «Ενώ το γεγονός πως δεν είναι πιστοποιημένα, αντιλαμβάνεστε πως σαν γονιός έχω τις ανησυχίες μου και οφείλω να τις αναφέρω. Στην Επιτροπή Παιδείας έγινε αναφορά και σε σχολείο, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν είναι ή όχι κατάλληλο. Οφείλουμε σαν γονείς να δίνουμε τη διάσταση που πρέπει», υπογράμμισε.
Οι εκπαιδευτικοί
Σημειώνεται πως επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας με θέμα την ακαταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, τις βεβαιώσεις πυρασφάλειας και τις βεβαιώσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, απέστειλαν οι δάσκαλοι.
«Είναι ζητήματα στα οποία εμπλέκονται οι διευθύνσεις των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και όσοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ , Φίλιος Φυλακτού.
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πολλά σχολεία που δεν έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, ο κ. Φυλακτού, είπε πως με βάση με όσα γνωρίζει είναι ελάχιστα όσα έχουν βεβαίωση για ηλεκτρολογική εγκατάσταση και βεβαίωση για το σύστημα πυρασφάλειας. «Αν υπάρχουν είναι σχολεία που κτίστηκαν πρόσφατα. Στα υπόλοιπα σχολεία δεν έχουμε δει τέτοια πιστοποιητικά», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ανέφερε πως, όπως διαφάνηκε από την πυροσβεστική, όλα τα σχολεία δεν έχουν το πιστοποιητικό πυρασφάλειας. «Από τη στιγμή που δηλώνεται κάτι τέτοιο, πρέπει να διερευνηθεί. Είναι πολύ σοβαρό, ώστε να μην τρέχουμε πάλι πίσω από τα γεγονότα», συμπλήρωσε ο κ. Σωκράτους.
Οι μαθητές
Την ίδια ώρα, ευχαριστημένοι με τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Παιδοβουλής. Ωστόσο, τόνισαν πως χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και πως κάθε μονάδα πρέπει να ελεγχθεί ξεχωριστά για τις ανάγκες της, ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του ποσού που θα δαπανηθεί για την υλοποίηση των μέτρων που αποφασίστηκαν.
«Έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίες αγγίζουν μερικά από τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας των δημόσιων σχολείων και συγκεκριμένα όσον αφορά την προστασία των παιδιών στις σχολικές μονάδες. Φαίνεται λοιπόν πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα ζητήματα όμως ασφάλειας και υγείας είναι ουκ ολίγα, και ως εκ τούτου χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παιδοβουλής, Παρασκευάς Χατζήκος.
«Έχουν κατατεθεί πολλές εισηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης, μέλος της Παιδοβουλής. «Όμως», συνέχισε, «δεν έχουμε συγκλίνει στα βασικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα εάν ο μαθητής πρέπει να θεωρείται σαν επισκέπτης όπως προνοεί η νομοθεσία ή αν χρειάζεται αλλαγή στην ίδια τη νομοθεσία.
Αναμένουμε να επισπευσθεί ο διάλογος στις επόμενες βδομάδες. Από πλευράς δικής μας, θα πραγματοποιήσουμε επαφές με διάφορους φορείς με στόχο την ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων του ζητήματος και θα επανέλθουμε στην Επιτροπή με γραπτές προτάσεις και υπόμνημα».
Ερωτηθείς εάν συμφωνούν με τις περιφράξεις των σχολείων ή των μέτρων που λήφθηκαν γενικότερα, ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως όντως υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας και προφύλαξης των μαθητών στις σχολικές μονάδες, και ίσως οι περιφράξεις να ήταν η λύση. Κάθε σχολική μονάδα όμως έχει τις δικές τις ιδιομορφίες και θα πρέπει να εξαντλήσουμε την κάθε μια ξεχωριστά και να καταλήξουμε στην αποτελεσματικότερή κατανομή των δέκα εκατομμυρίων για την ασφάλεια χωρίς άσκοπες κινήσεις».
Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι για το Υπουργείο, για την Κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών και πρόσθεσε ότι ως Υπουργείο Παιδείας έδωσαν επιπλέον το καλοκαίρι 1 εκατομμύριο ευρώ στις σχολικές εφορείες παγκύπρια για να επιληφθούν θεμάτων, τα οποία προέκυπταν ως έκτακτες ανάγκες στα πλαίσια του καλοκαιριού, για να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να βρουν ότι καλύτερο.
«Επιπλέον, είχαμε εγκρίνει μισό εκατομμύριο για να αναβαθμιστούν και να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στις μονάδες ειδικής εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία. Επαναλαμβάνω, επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Λόγω του θλιβερού συμβάντος στο Αλεθρικό, δώσαμε άλλο μισό εκατομμύριο για αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Δώσαμε μισό εκατομμύριο για να αλλαχτούν τα δάπεδα των παιχνιδότοπων και όποιοι άλλοι παιχνιδότοποι στα νηπιαγωγεία χρειάζονταν», πρόσθεσε ο κ.Χαμπιαούρης.
Όσον αφορά το θέμα των Πρώτων Βοηθειών, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι, όλοι υπεύθυνοι τμήματος σε όλες τις σχολικές μονάδες είναι πυρήνες, οι οποίοι θα επιμορφωθούν και θα έχουν άμεση επαφή με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας και σημείωσε ότι υπάρχουν δάσκαλοι που ήταν πριν νοσοκόμοι και θα δουν πως θα τους αξιοποιήσουν.