Κοινωνικά
Η Κύπρος είναι η 3η χώρα στην ΕΕ μετά τη Σουηδία και τη Μάλτα που έχει πρόβλημα με αριθμό αιτητών ασύλου, λέει ο ΥΠΕΣ
Η Κύπρος είναι η 3η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σουηδία και τη Μάλτα που έχει πρόβλημα με τον αριθμό των αιτητών ασύλου αφού κατ’ αναλογία πληθυσμού έχει 18 χιλιάδες άτομα ανά εκατομμύριο, ανέφερε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com
ου θέλουν να σπουδάσουν», ωστόσο, εξήγησε «μια από τις αδυναμίες του συστήματος είναι πως αυτή η καλή φιλοσοφία, φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως μία διέξοδος για οικονομική μετανάστευση. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που έχουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Όσον αφορά την παράνομη και παράτυπη μετανάστευση, όπως είπε, είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο προστατεύονται άτομα τα οποία για διάφορους λόγους κινδυνεύουν στη χώρα τους.
Αυτό τα πλαίσιο, σημείωσε «ισχύει σήμερα που είχαμε μια απίστευτα μεγάλη προσφυγική κρίση στην ΕΕ που αποψίλωσε μια ολόκληρη χώρα, δηλαδή τη Συρία από την οποία έχουν φύγει περίπου 6 – 7 εκατομμύρια άτομα. Όμως η Κύπρος μια μικρή χώρα η οποία γειτνιάζει με τη Συρία, δεν μπορεί να αντέξει όλες αυτές τις μαζικές πιέσεις».
Ανέφερε ακόμα ότι παρά το γεγονός πως όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν και συζητήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις η Ένωση ήταν ανίκανη να έχει ένα πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης, με αποτέλεσμα να ζητούμε «επίμονα και επιστάμενα από την Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, δηλαδή τη διαχείριση αλλά και την αντιμετώπιση της, δηλαδή την επίλυση του Συριακού».
Η Κύπρος, συνέχισε ο Υπουργός «όσον αφορά τους αιτητές ασύλου και σε αυτούς που ήδη παρέχει προστασία, η αναλογία είναι περίπου 18 χιλιάδες άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και είναι η τρίτη χώρα στην ΕΕ μετά τη Σουηδία, η οποία έχει τεράστιο πρόβλημα και τη Μάλτα».
Ο Υπουργός σημείωσε πως σήμερα πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη μια πολύ καθοριστική και κρίσιμη Σύνοδος των τεσσάρων χωρών, Ρωσίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Γερμανίας, όπου θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην Συρία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα μέχρι σήμερα.
Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα «η σημερινή Σύνοδος να αποτελέσει μια σημαντική και καθοριστική αρχή όσον αφορά την επίλυση του Συριακού προβλήματος» και σημείωσε πως «το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα όταν ξεφεύγει από την πολιτική την οποία μία χώρα έχει θεσπίσει. Αυτό που δεν μπορεί να αντέξει μία χώρα είναι αυτά που δεν μπορεί να προβλέψει και δεν μπορεί να αντέξει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία της».
Ανέφερε επίσης πως «δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά όλα να συζητούνται σε τέτοιο πλαίσιο, με όλες τις υπηρεσίες του Κράτους και με την κοινωνία να είναι ενήμερη και εμπλεκόμενη, ούτως ώστε η όποια πολιτική να χαράσσεται με το σωστό τρόπο και χωρίς ακρότητες. Πρέπει η Κύπρος να είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και τις όποιες πολιτικές υπάρχουν για το μεταναστευτικό».
Σύμφωνα με τον Υπουργό «στην Κύπρο έγινε κατάχρηση του συστήματος αίτησης ασύλου, δημιουργήθηκαν βιομηχανίες γι’αυτό το θέμα και πρέπει να αλλάξουμε τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Με το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλλεται προσπάθεια για να επισπευσθεί η λειτουργία, τέλους του τρέχοντος έτους ή αρχές του επόμενου, το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, το οποίο θα μελετά και θα εξετάζει τις εφέσεις όσων ατόμων απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου τους».
Σημείωσε ακόμα ότι «η Υπηρεσία Ασύλου έχει αλλάξει τις διαδικασίες ώστε οι προδήλως αβάσιμες αιτήσεις να απορρίπτονται πολύ πιο γρήγορα όπως γίνεται και σε άλλες χώρες» προσθέτοντας πως στο θέμα αυτό άρχισε να γίνεται κατάχρηση από συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένους κύκλους, κάτι, που όπως είπε «δεν μπορούμε να ανεχτούμε ως χώρα και πρέπει να σταματήσει».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ