Αλέξανδρος Ηλία
Η παραμελειμένη Λάρνακα, πρωτοσέλιδο στη New York Times
Η μαντούπολη , η τελευταία των τελευταίων, η παραμελειμένη από το κράτος πόλη του Ζήνωνα ξαφνικά γίνεται πρώτη είδηση σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον κόσμο.
Φυσικά ο πρόλογος μου είναι γραμμένος σε ειρωνικό ύφος καθώς η πόλη μας παρά τα όσα εμπόδια δέχεται για δεκαετίες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και από την ίδια την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, πάντα θα έρχονται κάποιοι ξένοι, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι ξένα ΜΜΕ να την εκθειάζουν και να μας θυμίζουν ότι αυτή η πόλη έχει το δικό της όμορφο χαρακτήρα, τον οποίο εμείς εθελοτυφλούμε και δεν βλέπουμε.
Τι να πεις όταν ως πόλη ποτέ της δεν παίρνει την προβολή που της αρμόζει από τα παγκύπρια ΜΜΕ. Φυσικά εμείς που τη ζούμε καθημερινά τη γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι αυτή η πόλη χρειάζεται μια καλή 10ετία για να γίνει ίσως και η καλύτερη πόλη στην Κύπρο. Οι δυνατότητες της είναι τεράστιες όμως δυστυχώς τα κέντρα αποφάσεων της Λευκωσίας τη στήνουν συνεχώς στον τοίχο και την τιμωρούν στερώντας της να αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες.
Και να μαστε σήμερα 21/07/2018, η Λάρνακα να φιγουράρει με τον ”τίτλο η πόλη της αγάπης” στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδας στον κόσμο με 570,000 φύλα κυκλοφορία ανά τεύχος. Ναι καλά διαβάσατε. Η Λάρνακα σήμερα παίζει σε όλο τον κόσμο η κυπριακή «πόλη του έρωτα» η οποία αποτελεί πρώτη επιλογή για χιλιάδες Ισραηλινούς και Λιβανέζους που θέλουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Σήμερα η πόλη μας αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για την Κύπρο και μάλιστα δωρεάν. Αλήθεια πόσα στοιχίζει μια διαφήμιση στο εξώφυλλο της έντυπης εφημερίδας; Oι Νεοϋορκέζοι φίλοι μας θύμισαν ξανά ότι ως Λαρνακείς αλλά και γενικά ως Κύπριοι δεν εκτιμούμε μια πόλη με 4000 χρόνια ιστορία, μια πόλη η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε στολίδι από κάθε άποψη.
Ας ελπίσουμε τέτοια δημοσιεύματα να στέλνουν τα μηνύματα εκεί που πρέπει και η πόλη μας να κερδίσει την αξιοπρέπεια που της αρμόζει και φυσικά εμείς οι κάτοικοι της να την εκτιμήσουμε όπως πρέπει, μακριά από την κλάψε και τη μιζέρια. Για να προχωρήσεις μπροστά χρειάζεται αισιοδοξία και θετική διάθεση και κάπου εδώ θα δανειστούμε κάτι που είχε πει κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης ”Ποτέ μην αρχίζει μια δουλειά, μια μάχη, μια ερωτική σχέση, αν ο φόβος της ήττας επισκιάζει την προοπτική της νίκης”.
Πιο κάτω παρουσιάζεται αυτούσια η ανάρτηση της New York Times στο facebook
Toυ Αλέξανδρου Ηλία