Υγεία
Οι παγίδες του καλοκαιριού κατά της υγείας
Βρισκόμαστε πλέον σε καλοκαιρινή διάθεση, αρκετοί έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους, ενώ οι παράλιες περιοχές άρχισαν να σφύζουν από ζωή. Το καλοκαίρι, όμως, δεν είναι μόνο ξεγνοιασιά, κρύβει κινδύνους και παγίδες που δεν πρέπει να αγνοούμε και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε. Και ο πρώτος κίνδυνος, βέβαια, είναι η αλόγιστη και χωρίς προστασία έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι ειδικοί έχουν ήδη εκπέμψει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τον κόσμο να παίρνει τις ανάλογες προφυλάξεις για τους ίδιους και πολύ περισσότερο για τα παιδιά τους, ώστε να μην ανοίξουν καμιά πόρτα, ούτε ακόμα και χαραμάδα, στον καρκίνο του δέρματος και πολύ περισσότερο στο μελάνωμα.
Την πιο επιθετική και επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι κίνδυνοι ή καλύτερα δυσάρεστες καταστάσεις, τις οποίες εύκολα κανείς μπορεί να αποφύγει, εάν τις γνωρίζει και αν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Όπως το τσίμπημα από υμενόπτερα, στην περίπτωση που είναι αλλεργικός. Το τσίμπημα από μέλισσα ή μυρμηδόνα, όπως μας ανέφερε ο αλλεργιολόγος δρ Ανδρέας Λιβέρης, προκαλεί φυσιολογικά στο σημείο του τσιμπήματος μία μικρή αντίδραση (κοκκίνισμα, πόνο και πρήξιμο) που δεν είναι επικίνδυνη, ούτε ανησυχητική. Αν, όμως, εμφανίζονται συμπτώματα μέσα στην επόμενη μισή ώρα από το τσίμπημα και η αντίδραση είναι εκτεταμένη και μακριά από το σημείο του τσιμπήματος ή μπορεί να εμφανισθεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή να εμφανίσει το άτομο αλλεργικό σοκ (καθολική κνίδωση, δύσπνοια, βραχνάδα, πτώση της πίεσης, απώλεια των αισθήσεων κ.λπ.), τότε πρόκειται για αλλεργική αντίδραση και χρειάζεται να αναζητήσουμε επειγόντως ιατρική βοήθεια.
Όπως επισημαίνει, τα άτομα με γνωστή ευαισθησία στο δηλητήριο των υμενοπτέρων πρέπει να διδαχθούν πώς θα αντιμετωπίσουν ένα πιθανό αλλεργικό σοκ και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης. Το καλοκαίρι υπάρχουν, επίσης, και αναπνευστικές αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και άσθμα), οι οποίες οφείλονται σε γύρεις που συνεχίζουν να ανθίζουν ή που ανθίζουν το καλοκαίρι, αλλά και σε μύκητες που αναπτύσσονται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κυρίως, στις παραθαλάσσιες περιοχές. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες αλλεργίες που χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι, οι οποίες μπορεί να είναι σχετικά άγνωστες, αλλά είναι υπαρκτές και ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο κατά τους θερινούς μήνες. Παραμονεύουν οι αλλεργίες Οι πιο συνηθισμένες αλλεργίες, σύμφωνα με τον δρα Λιβέρη, είναι οι ακόλουθες:
* Φυσικές Κνιδώσεις: Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι η απόλαυση ενός παγωτού ή μιας κρύας μπίρας μπορεί να προκαλέσει απίστευτη φαγούρα και πρήξιμο στα χείλη ή ότι το εξάνθημα που εμφανίστηκε ξαφνικά οφείλεται στο μπάνιο ή στην ηλιοθεραπεία. Πρόκειται για τις «φυσικές» κνιδώσεις, από εξανθήματα δηλαδή με φαγούρα, κοκκινίλες και πρήξιμο («τσούνες» ή «φουτούνες») που προκαλούνται από φυσικά αίτια (ήλιος, κρύο νερό, ζέστη κ.ά.).
* Αλλεργία από το κρύο, κνίδωση εκ ψύχους: Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα εξάνθημα που λέγεται κνίδωση εκ ψύχους. H αλλεργία στο κρύο προκύπτει κατά κανόνα μετά το μπάνιο σε κρύα θάλασσα. Πρόκειται, βέβαια, για μία αλλεργία που υπάρχει και τον χειμώνα, αλλά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας είναι καλυμμένο με ρούχα (και άρα προστατεύεται από το κρύο), εκδηλώνεται σπάνια και εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές, αναφέρει ο δρ Λιβέρης, και ανάλογα με την ευαισθησία κάθε ατόμου μπορεί να εμφανισθούν μόνο οι «κοκκινίλες» της κνίδωσης με πολύ έντονη φαγούρα, αλλά μπορεί στα πολύ ευαίσθητα αλλεργικά άτομα να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσφορία από το αναπνευστικό κ.λπ., με άμεσο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικού shock ή/και πνιγμού.
Κάποιες φορές το αλλεργικό εξάνθημα μπορεί να είναι τοπικό και να αφορά μόνο το σημείο του σώματος που ήλθε σε επαφή με το κρύο, π.χ. εμφάνιση κνίδωσης στα χέρια όταν βγάζει το άτομο κάτι παγωμένο από την κατάψυξη του ψυγείου του ή να εμφανισθεί φαγούρα στο στόμα και πρήξιμο του χείλους όταν φάει παγωτό ή πιει παγωμένο αναψυκτικό.
* Αλλεργία στον ήλιο: Ηλιακή κνίδωση: Είναι η εμφάνιση αλλεργικού εξανθήματος με έντονο κνησμό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Το αλλεργικό εξάνθημα εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο (λιγότερο της μίας ώρας) μετά την έκθεση στον ήλιο και διαρκεί για λίγες ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως έγκαυμα από τον ήλιο. Συνήθως υποχωρεί πλήρως σε λίγες ώρες. * Αλλεργία στον ιδρώτα: Χολινεργική κνίδωση: Πρόκειται για μια κνίδωση που εκδηλώνεται όταν ιδρώνουμε εξαιτίας της έκθεσης στη ζέστη, όπως συμβαίνει για παράδειγμα μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, αλλά, αντίστοιχα, και τον χειμώνα εξαιτίας της παραμονής μας σε έναν έντονα θερμαινόμενο εσωτερικό χώρο.
* Αλλεργικές Δερματίτιδες εξ επαφής – Φωτοδερματίτιδες: Καλλυντικά, αρώματα και ηλιοθεραπεία μαζί δεν κάνουν χωριό γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγονται. Οι φωτοδερματίτιδες οφείλονται σε πολλά αίτια, αλλά συχνότερα ευθύνονται κάποια φάρμακα ή καλλυντικά που προκαλούν φωτοευαισθησία, ενώ συστηματικές παθήσεις (π.χ. ερυθηματώδης λύκος) μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία.
Γράφει: Κίκα Κασινίδου
Πηγή: www.philenews.com