Κοινωνία
Πορεία Χριστοδούλας: Αυτή η μάχη ζωής αφορά όλους μας
Στην Κύπρο, σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου κάθε χρόνο καταγράφονται γύρω στις 3500 νέα περιστατικά καρκίνου. Σε όλο τον κόσμο, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καρκίνου και από αυτούς, τα 4 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι στα πιο εποικοδομητικά χρόνια της ζωής τους.
Οι αριθμοί, διεθνείς, ευρωπαϊκοί αλλά και σε εθνικό επίπεδο τρομάζουν. Ο καρκίνος, όπως αποδεικνύεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία αλλά και μέσα από την καθημερινότητα του καθενός μας, είναι ένας «πόλεμος» και η μάχη ενάντιά του είναι κοινή.
«Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου κανείς συνάνθρωπός μας με καρκίνο να μην υποφέρει», δηλώνει στον «Φ» ο ογκολόγος και πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Αδάμος Αδάμου, προσθέτοντας παράλληλα ότι «μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε το όραμά μας αυτό πραγματικότητα θα πρέπει να αγωνιζόμαστε ώστε και να καταφέρουμε όλοι οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας όπου και όποτε το χρειάζονται με στόχο πάντοτε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».
Ο πόλεμος είναι ένας, «οι μάχες όμως πολλές και θα πρέπει να νιώθουμε δυνατοί για να τις κερδίσουμε. Τα ποσοστά μας δίνουν δύναμη αφού τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο μπορεί να καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών καρκίνου αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση και στο ποσοστό των περιστατικών που καταλήγουν στην πλήρη ίαση. Αυτό το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 50% και αυτό, δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε».
Σήμερα, πραγματοποιείται η 43η Πορεία Χριστοδούλας, «η μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών». Μια εκστρατεία που άρχισε από το 1976 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Μια προσπάθεια που αποδίδει πολύτιμους καρπούς και κάθε χρόνο με την οικονομική βοήθεια και τη στήριξη των πολιτών, χιλιάδες καρκινοπαθείς λαμβάνουν τη φροντίδα, τη θεραπεία, την αγάπη που χρειάζονται.
«Η Πορεία Χριστοδούλας στα 43 χρόνια της ιστορίας της έχει καταστεί η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και συμπαράστασης προς όλους όσοι τους έχει αγγίξει ο καρκίνος αλλά και μια από τις κύριες πηγές εσόδων του αντικαρκινικού συνδέσμου της Κύπρου», προσθέτει ο κ. Αδάμου εξηγώντας ότι «οι πόροι που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μας επιτρέπουν να λειτουργούμε αλλά και να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν στους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους».
Η ανταπόκριση και η γενναιοδωρία της κυπριακής κοινωνίας, κάθε χρόνο, συνεχίζει, «είναι συγκινητική. Είναι η κινητήριος δύναμη που μας βοηθά να συνεχίζουμε το φιλανθρωπικό μας έργο και μας επιτρέπει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».
Η πρώτη πορεία Χριστοδούλας οργανώθηκε το 1976 και είχε σκοπό την ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει την «Αροδαφνούσα», το μοναδικό ολοκληρωμένο Κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας που λειτουργούσε επί δεκαετίες στην Κύπρο.
Ο σκοπός, τότε, «επιτεύχθηκε και τον Οκτώβριο του 1976 η «Αροδαφνούσα» δέχθηκε τους πρώτους καρκινοπαθείς. Ο χώρος αυτός, όπως αναγνωρίζεται και από το Κράτος, ήταν και είναι το μόνο κέντρο στο είδος του, όπου παρέχεται ανακουφιστική φροντίδα στους ασθενείς με καρκίνο καλύπτοντας σφαιρικά όλες τις ανάγκες των καρκινοπαθών, όπως ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, φυσιοθεραπεία, αρωματοθεραπεία αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη των ίδιων και μελών των οικογενειών τους».
Ως Σύνδεσμος, λέει ο κ. Αδάμου, «νιώθουμε πολύ περήφανοι γιατί φέτος ξεκινά μια νέα σελίδα στην ιστορία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Ένας από τους στόχους του Συνδέσμου μας, να μεγαλώσει η «Αροδαφνούσα» για να είναι σε θέση να εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, σε έναν υπερσύγχρονο χώρο που θα λειτουργεί με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα και προδιαγραφές άρχισε να υλοποιείται» και τώρα «βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες για την επέκταση της «Αροδαφνούσας» οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020».
Για αυτό τον λόγο άλλωστε φέτος, η τελετή εκκίνησης της Πορείας Χριστοδούλας δεν θα γίνει από τους χώρους της «Αροδαφνούσας», όπως συνήθως, αλλά από το δημοτικό αθλητικό κέντρο Στροβόλου παρά το πάρκο Αγίου Δημητρίου.
Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος έχει όμως ακόμα πιο μεγάλα σχέδια για το αμέσως επόμενο διάστημα. «Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι στα άμεσα σχέδιά μας είναι να μετατραπεί το «Ευαγόρειο» κέντρο ημερήσιας νοσηλείας στη Λεμεσό, σε πλήρες κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας με δυνατότητα 24ωρης περίθαλψης». Ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος συνεχίζει να επενδύει και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του και ιδιαίτερα στην Υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας ασθενών «με στόχο την προσφορά υπηρεσιών σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στα σπίτια τους, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ενδονοσοκομειακή φροντίδα εκεί όπου είναι δυνατό».
Η επένδυση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Αδάμου, «είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να εξυπηρετούνται πάνω από 2500 ασθενείς παγκύπρια οι οποίοι εκτός από την κατ΄ οίκον νοσηλευτική φροντίδα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, φυσιοθεραπείας ή άλλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες τους».
Όλα αυτά «δεν θα μπορούσαν να συντηρούνται και να λειτουργούν χωρίς την αγάπη και συμπαράσταση των πολιτών».
Σήμερα, πραγματοποιείται η 43η Πορεία Χριστοδούλας, και «είμαστε σίγουροι ότι και αυτή τη φορά, άτομα, εταιρείες, οργανισμοί και οργανωμένα σύνολα θα μπουν όλοι μαζί μας στη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Το κυπριακό κοινό, πιστό στη φιλανθρωπική του δράση, θα απλώσει το χέρι του και θα στηρίξει τον σκοπό του συνδέσμου μας. Γιατί ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δυστυχώς αγγίζει όλους μας. Την οικογένειά μας, τους φίλους, τους συναδέλφους μας».
Πιστός συνεργάτης η Τράπεζα Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου εδώ και 20 χρόνια «είναι πιστός σύμμαχος στη δύσκολη αυτή μάχη ενάντια στον καρκίνο, είναι σταθερά δίπλα μας και μας στηρίζει δυναμικά και ουσιαστικά». Για αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου «εκφράζει τη βαθιά εκτίμηση και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους.
Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς το ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας που συστρατεύεται μαζί μας εθελοντικά και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας». Ο κ. Αδάμου δεν παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Γκολ στη Ζωή» για την πολύτιμη βοήθειά του στη φετινή εκστρατεία. Με τη συμμετοχή του περνά ακόμα ένα σημαντικό μήνυμα. Αυτό της άσκησης ως μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου» καθώς και «τους χιλιάδες εθελοντές και υποστηρικτές της πορείας που θα μπουν για ακόμα μια χρονιά στη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Η βοήθειά τους είναι για εμάς απαραίτητη και για αυτό τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας».
Η 43η Πορεία Χριστοδούλας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 29 Απριλίου, 2018 σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Στη Λευκωσία η εκκίνηση θα γίνει στις 11.00 από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Στροβόλου παρά το Πάρκο Αγ. Δημητρίου. Τoυς πεζoπόρoυς θα πρoσφωvήσει o Πρόεδρoς της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, o oπoίoς και θα ηγηθεί της oρείας μαζί με άλλους επίσημoυς πρoσκεκλημέvoυς. Κατά τη διάρκεια της πoρείας θα παιαvίζει η Φιλαρμovική της Αστυvoμίας.
Ο καρκίνος στην Κύπρο
Οι πληροφορίες για την Κύπρο συλλέγονται από όλους τους γιατρούς, παγκύπρια, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πρώτοι διέγνωσαν τα περιστατικά και καταγράφονται στο αρχείο καρκίνου.
Βασικές πηγές των πληροφοριών του αρχείου είναι: οι ιστοπαθολογικές εκθέσεις, οι κυτταρολογικές εξετάσεις, οι εξετάσεις μυελού των οστών και οι φάκελοι των ασθενών.
Οι συνηθέστερες μορφές καρκίνου στους άνδρες είναι:
· ο καρκίνος του προστάτη,
· του πνεύμονα,
· της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.
Στις γυναίκες οι συνηθέστερες μορφές καρκίνου είναι:
· ο καρκίνος του μαστού,
· του εντέρου,
· της μήτρας,
· των ωοθηκών και του θυρεοειδούς.
Ο καρκίνος του μαστού βάσει στοιχείων επηρεάζει μία στις εννέα γυναίκες στην Κύπρο και αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες και το 35% των νέων περιστατικών όλων των τύπων καρκίνου.
Τα 2/3 των νέων περιστατικών εντοπίζονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει και τον ανδρικό πληθυσμό σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά.
Η Κύπρος έχει ενδιάμεσα επίπεδα καρκίνου του τραχήλου: 10 καρκίνοι/100.000 γυναίκες/έτος και πιθανόν ενδιάμεση θνησιμότητα (1/2 – 1/3) (περίπου 20 καρκίνοι ανά έτος στην ελεύθερη Κύπρο). Από το 1998 άρχισε να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται στις γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών στις οποίες αποστέλλεται πρόσκληση για τη διεξαγωγή της Παπανικολάου εξέτασης. Η αποστολή των προσκλήσεων καλύπτει μέχρι σήμερα τις αγροτικές περιοχές.
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια, το μελάνωμα παρουσιάζει τρομακτική αύξηση στην Κύπρο, καθώς η συχνότητά του αυξήθηκε κατά 800 φορές, ενώ η πιθανότητα για να αναπτύξει ο μέσος Κύπριος μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του από 0,5/500 που ήταν το 1950 σήμερα είναι 1/100.
Σημαντικό για την Κύπρο είναι και το στοιχείο ότι το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου ύστερα από 20 χρόνια λειτουργίας έχει καταγραμμένους στο δικό του αρχείο συνολικά 36.400 ασθενείς.
(Πηγή: philenews.com)
Ποια ήταν η Χριστοδούλα που προς τιμή της γίνεται η πορεία ; (φωτογραφία)
Μια ευχάριστη έκπληξη δέχθηκε ο Aντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου. Μια επιστολή και μια φωτογραφία. Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Τη φωτογραφία της γυναίκας- σύμβολο για τον αγώνα των καρκινοπαθών, της γυναίκας που για 41 χρόνια διοργανώνεται η πορεία προς τιμή της. Ναι, στο φάκελο ήταν η φωτογραφία της Χριστοδούλας. Αποστολέας, η εγγονή της.
Τόσα χρόνια διοργανώνεται η Πορεία Χριστοδούλας και κανένας δεν είχε δει μια φωτογραφία ή μια εικόνα της γυναίκας-κουράγιο. Ο καθένας τη φανταζόταν διαφορετική. Η Χριστοδούλα έγινε μύθος και έμπνευση για όλους τους καρκινοπαθείς, πηγή δύναμης και ελπίδας. Τώρα, η ιστορία ολοκληρώνεται. Ο κόσμος βλέπει τη φωτογραφία της γυναίκας που χτυπήθηκε από τον καρκίνο, μέρες του πολέμου του 1974, όταν τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα τραυματίες, και την αγκαλιάζει με αγάπη!
Ποια όμως είναι αυτή η γυναίκα που έχει γράψει ιστορία για τους αγώνες των καρκινοπαθών;
H Χριστοδούλα καταγόταν από τον Άγιο Μέμνονα, της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1974 βρέθηκε πρόσφυγας, όπως και τόσοι άλλοι συνάνθρωποι μας, στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Η βασανισμένη γυναίκα δεν ξεσπιτώθηκε μόνο βάρβαρα από τον Αττίλα, αλλά είχε νοσήσει με καρκίνο. Πέθανε με πόνο στην ψυχή και το σώμα, κάτω από μια πορτοκαλιά στη Σωτήρα, όπως φαντάστηκε και περιέγραψε στο κείμενο του ο γιατρός της, Δημήτρης Σουλιώτης.
Ο θεσμός της Πορείας
Όπως μας πληροφορεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα καρκίνου και να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της «Αροδαφνούσας», το μοναδικό νοσηλευτήριο για την αποκλειστική φροντίδα καρκινοπαθών. Έκτοτε, η Πορεία έγινε θεσμός. Ένας επιτυχής θεσμός.
Κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας είναι η Τράπεζα Κύπρου εδώ και 17 χρόνια, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου. Το μεγαλύτερο έργο της Τράπεζας είναι η δημιουργία και η στήριξή του Ογκολογικού Κέντρου, στη Λευκωσία.
Στην Λάρνακα η τελετή εκκίνησης της πορείας θα δοθεί την Κυριακή 29 Απριλίου η ώρα 11:00 πμ στην εξέδρα της παραλίας.