Ιωάννα Αλεξάνδρου
Πρώτο Βραβείο Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου στη νεαρή Λευκαρίτισσα Κατερίνα Σοφοκλέους
«Η γνώση είναι δύναμη». Η φράση του Φράνσις Μπέικον που θεμελίωσε την έννοια της επιστήμης και εβγαλε την Ευρώπη από τον πνευματικό μεσαίωνα ,στιγμάτισε την κοινωνία μας.
«Η γνώση είναι δύναμη» , τόσο για την Κατερίνα Σοφοκλέους , όσο και για την πόλη μας, εφόσο η Λάρνακα μπορεί να αναδείξει τόσο καλούς νέους και δραστήριους επιστήμονες ακόμη υπάρχει ελπίδα !
Ελπίδα είναι η μόρφωση και η γνώση στην σημερινη ανταγωνιστική κοινωνία που ζούμε , με τη γνώση , την προσπάθεια και το εντατικό διάβασμα ένα κορίτσι από την πόλη μας η Κατερίνα Σοφοκλέους κατάφερε να αποφοιτήσει με άριστα από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πρώτη Βαθμολογικά από τους απόφοιτους του 2017 , ταπεινή , μαχητική , δραστήρια, ευγενική παραθέτουμε ποιο κάτω την συνομιλία μας μαζί της
- Είστε απόφοιτος του Γυμνασίου Λευκάρων . Τι ρόλο έπαιξε το εξατάξιο Λύκειο Γυμνάσιο Λευκάρων στην μετέπειτα πορεία σας;
ΑΠ: Ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί πραγματικά είμαι περήφανη που έχω φοιτήσει στα εκπαιδευτήρια των Λευκάρων. Το να πηγαίνεις σχολείο και να προετοιμάζεσαι για τις Παγκύπριες εξετάσεις στο δημόσιο σχολείο και στα δημόσια φροντιστήρια, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα καθώς δεν έχεις την δυνατότητα επιλογής των καθηγητών σου.
Με κανένα τρόπο δεν υποτιμώ τους καθηγητές του δημοσίου αλλά όταν είσαι σε χωριό είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεσαι στην πόλη για να κάνεις τα μαθήματα, με τους καθηγητές που επιθυμείς και φυσικά δεν έχεις την δυνατότητα να κάνεις μαθήματα όσο χρόνο επιθυμείς, αφού ακόμα και τα χρήματα να έχεις, έχεις βασικό περιορισμό την απόσταση αφού χρειάζεσαι το μεταφορικό μέσο και κάποιον, ο οποίος θα σε περιμένει για να σε πάρει πίσω στο χωριό. Ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι οι καθηγητές που κάνουν τον επιτυχημένο μαθητή αλλά αν θέλεις να πετύχεις κάτι στην ζωή σου μπορείς να το κάνεις φτάνει να είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου. Ναι, ως απόφοιτη του Λυκείου Λευκάρων, μπορεί να μην είχα την δυνατότητα να πηγαίνω σε ιδιώτες, ούτε τις ευκολίες των παιδιών που έμεναν στις πόλεις αλλά είχα αξιόλογους καθηγητές που πίστεψαν σε εμένα και με βοήθησαν, με καθοδήγησαν για να επιτύχω το στόχο μου. Από εκεί και πέρα, όλα εξαρτώνται από τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Βέβαια θα ήθελα να τονίσω ότι φοίτησα σε ένα τέτοιο σχολείο με ωρίμασε περισσότερο και με έκανε να βάλω περισσότερο πείσμα.
- Εξασφαλίσατε θέση στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου . Ποια χρονολογία ; Ήταν εξ αρχής η Νομική η δική σας Ιθάκη;
Απ: Εξασφάλισα θέση το 2013 στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ωστόσο, είχα κάνει και αιτήσεις για την Ελλάδα και ειχα εξασφαλίσει θέση στην πρώτη μου επιλογή, που ήταν το τμήμα Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελικά παρέμεινα Κύπρο λόγω των έντονων προβλημάτων που υπήρχαν τότε στην Ελλάδα και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Ακριβώς το αντίθετο.
Ναι, η νομική ήταν ο στόχος, η Ιθάκη μου, όπως λέτε και εσείς. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να σπουδάσω Νομική, συγκεκριμένα έλεγα ότι ήθελα να γίνω δικηγόρος. Αργότερα έκανα δεύτερες σκέψεις ώστε να επιβεβαιώσω ότι αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου και παρόλο που υπάρχουν κάποια άλλα επαγγέλματα που θα μου άρεσαν, τελικά αποφάσισα ότι η νομική είναι το επάγγελμα που μου ταιριάζει περισσότερο.
- Ποιο ρόλο διαδραμάτισε το οικογενειακό σας περιβάλλον καθ΄ όλη την διάρκεια τις εκλογής επαγγέλματος καθώς και την περίοδο της φοίτησης σας ;
ΑΠ: Η οικογένεια είναι, κατά την γνώμη μου, η κρυφή δύναμη. Είναι αυτή που βρίσκεται πίσω και σε επηρεάζει είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα και οφείλω, το λιγότερο, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα.
Συγκεκριμένα, ως προς την επιλογή μου να σπουδάσω Νομική, πιστεύω ότι με επηρέασε ο πατέρας μου, ο οποίος είναι δικηγόρος αλλά δεν έχει ασκήσει το επάγγελμα γιατί επέλεξε την πολιτική καριέρα. Δεν με πίεσε ποτέ λεκτικά αλλά από μικρή τον παρακολουθούσα, έχει απίστευτες γνώσεις και, κυρίως, τα επιχειρήματα, το «λέγειν» και η δύναμη της πειθούς που έχει ήταν αυτά που με ώθησαν, υποσυνείδητα, να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο. Θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν με πίεσε να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό η οικογένεια να μην πιέζει τα παιδιά της για την επαγγελματική τους καριέρα. Εν πάση περιπτώσει, η στήριξη της οικογένειας οικονομικά αλλά και με την υπομονή, ανοχή και την αγάπη της με βοήθησε να φτάσω εκεί που έφτασα.
- Τι θυσίες, κάνατε για να φτάσετε στο δικό σας προορισμό ;
ΑΠ: Μπορώ να πω, χωρίς υπερβολή ότι οι θυσίες ήταν πολλές. Και όταν λέω πολλές, εννοώ πολλές. Ναι, συμφωνώ με αυτούς που λένε, όπως και εγώ λέω, ότι αν έχεις πρόγραμμα μπορείς να κάνεις όσα θέλεις αλλά φτάνει η στιγμή που πρέπει να θυσιάσεις χρόνο από τον ύπνο σου, δηλαδή για παράδειγμα ξυπνούσα από τις 5 το πρωί και διάβαζα όλη μέρα γιατι ένιωθα ότι δεν θα προλάβαινα την ύλη, επίσης δεν έβγαινα έξω με την παρέα μου για να ψυχαγωγηθώ, όπως οι υπόλοιποι νέοι της ηλικίας μου, δεν πήγαινα στο χωριό μου μέχρι να τελειώσει το εξάμηνο και κυρίως θυσίασα ανθρώπινες σχέσεις για το διάβασμα. Εδώ θέλω, δημόσια, να ζητήσω συγγνώμη σε άτομα που παραμέλησα επειδή είχα προτεραιότητα το διάβασμα. Αρνήθηκα πολλές φορές να βγω έξω ή να κάνω μια δραστηριότητα γιατί έπρεπε να ζυγίσω τις ώρες που είχα στην διάθεση μου για διάβασμα και υπερνικούσε το διάβασμα. Ωστόσο υπήρξαν και πιο μικρές θυσίες. Μπορώ να πω ότι την κλασσική φοιτητική ζωή δεν την έχω ζησει καθόλου. Δεν το λέω σαν παράπονο, ήταν επιλογή μου. Εξάλλου το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μου, που είναι ο αθλητισμός, τον οποίο είχα διατηρήσει για να έχω μια ισορροπία μεταξύ ψυχής και σώματος.
- Πως ήταν η καθημερινότητα σας ως φοιτήτρια;
Ως προς την καθημερινότητα μου, την χαρακτηρίζει το αρχαίο ρητό «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Δηλαδή, η φοιτητική μου ζωή μου ήταν δύο πράγματα: διάβασμα και αθλητισμός. Πήγαινα στα μαθήματα μου καθημερινά, διάβαζα καθημερινά και σαν ξεκούραση είχα στο πρόγραμμα μου να κάνω γυμναστική. Παράλληλα, καθ’ ολη την διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα με τον πανεπιστημιακό αθλητισμό εκπροσωπώντας την γυναικεία ομάδα αντισφαίρισης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έτσι έπαιξα σε διάφορα πρωταθλήματα μεταξύ των κυπριακών πανεπιστημίων και κατέκτησα πρώτες θέσεις. Γενικότερα, όμως, δεν έκανα τίποτα άλλο γιατί δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ αφού ο αθλητισμός και το διάβασμα μου γέμιζε την βδομάδα.
- Ποια ήταν η συμβολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στο σχηματισμό της δικής σας προσωπικότητας καθώς και στη επαγγελματική σας κατάρτιση ;
Προσωπικά θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδικά το τμήμα Νομικής κάνει εξαιρετική δουλειά καθώς μου διαμόρφωσε την λεγόμενη «νομική σκέψη» και είναι τόσο απαιτητικό και δύσκολο που συνεχώς βρισκόμουν σε ένα διαρκή αγώνα μέχρι να τελειώσει το κάθε εξάμηνο. Γενικότερα μπορώ να πω ότι το τμήμα και κάποιοι καθηγητές μου έδωσαν αρκετές ευκαιρίες για να τις εκμεταλλευτώ και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και τους ευχαριστώ θερμά. Εν πάση περιπτώσει, παρόλη την προσπάθεια που καταβάλει το τμήμα, θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη και στελέχωση και γι΄αυτό το Πανεπιστήμιο Κύπρου καλό θα ήταν να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές.
- Ποιο είναι το φόρτο εργασίας διαβάσματός ενός φοιτητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;
Κατ’ εμένα η απάντηση είναι απλή αφού εξαρτάται από το είδος του φοιτητή, που θέλει κάποιος να είναι. Δεν το λέω υποτιμητικά φυσικά. Απλά εννοώ ότι αν κάποιος θέλει να είναι άριστος πρέπει να διαβάζει πάρα πολύ και να κάνει πολλές θυσίες. Το σύστημα που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τις ενδιάμεσες και τις τελικές εξετάσεις δεν σου αφήνει περιθώριο να «ξεγελάσεις» τον καθηγητή και να μην διαβάσεις κάποιες ενότητες αφού εξετάζεται, ουσιαστικά, όλη η ύλη. Βέβαια αν είσαι λίγο «ψυχάκιας», όπως εγώ, διαβάζεις περισσότερο από ότι πρέπει όχι για να πάρεις βαθμό αλλά για να μάθεις. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να διαβάζει πράγματα εκτός ύλης γιατί ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα ως γνώσεις. Εν πάση περιπτώσει, λόγω συστήματος, το διάβασμα είναι πολλή αλλά ανάλογα με το που θέλεις να φτάσεις, αυτό το διάβασμα αυξάνεται ή μειώνεται αντιστοίχως. Αν θέλει κάποιος φοιτητής να ειναι αριστούχος θα διαβάζει πολύ και θα κάνει πολλές θυσίες, ενώ αν απλά θέλει να πάρει το πτυχίο του χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις απλά διαβάσει όσο χρειάζεται για να πάρει το 5/10 σε κάθε μάθημα. Τα πράγματα είναι τόσο απλά.
- Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου σας παρείχε όλα τα εφόδια ,τα βιβλία τα άρθρα ή τα εποπτικά μέσα που χρειαζόσασταν ως φοιτήτρια Νομικής ;
Αυτό ήταν ένα πρόβλημα. Γενικότερα η βιβλιοθήκη, ως προς τα έντυπα βιβλία ήταν εξοπλισμένη απλά ο αριθμός ήταν περιορισμένος και αναγκαστικά πολλά βιβλία δεν μπορούσαμε να τα δανειστούμε με αποτέλεσμα να τα αγοράζουμε. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό απλά σαν φοιτητές δεν έχουμε και την οικονομική άνεση να αγοράζουμε κάθε βιβλίο που μας προτείνουν οι καθηγητές μας. Ως προς τα ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά κλπ., ήταν η σωτηρία μας αφού, μέσω συμφωνιών, το πανεπιστήμιο μας παρείχε την δυνατότητα πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων πολύ βοηθητικές για τις έρευνες και το διάβασμα μας. Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη ήταν σε άλλο κτίριο από την πανεπιστημιούπολη και χρειαζόταν μεταφορικό μέσο για να πάει κάποιος εκεί. Ελπίζω με την καινούργια βιβλιοθήκη στην πανεπιστημιούπολη να γίνουν πιο εύκολα τα πράγματα.
- Ποια ήταν η σχέση σας με τις καθηγήτριες ή τους καθηγητές σας ;
Με τους καθηγητές μου είχα πολύ καλές σχέσεις στα πλαίσια σχέσης φοιτητή- καθηγητή. Με αυτό εννοώ ότι πάντοτε υπήρχε ο σεβασμός και η απόσταση που απαιτείται μεταξύ φοιτητή και καθηγητή. Η φιλοσοφία μου ήταν και είναι ότι κάθε καθηγητής είχε να μου προσφέρει «κάτι» στην διαμόρφωση της δικής μου μελλοντικής επαγγελματικής ζωής. Ωστόσο, με κάποιους από τους καθηγητές μου είχα περισσότερη επαφή λόγω του ότι είχα συνεργαστεί μαζί τους σε κάποια πράγματα όπως η συγγραφή νομικών άρθρων, συγγραφή διπλωματικής και γενικότερα διάφορες έρευνες στις οποίες βοήθησα στην διεκπεραίωση τους. Εν πάση περιπτώσει, όσο καλή σχέση και να είχα με τους καθηγητές μου, το σημαντικό για μένα ήταν να μην θυσιάσω την φιλία μου με τους συμφοιτητές μου για να έχω καλές σχέσεις με τους καθηγητές μου. Με αυτό εννοώ ότι δεν ήθελα οι συμφοιτητές μου να νομίζουν ότι διατηρώ αυτές τις καλές σχέσεις για να έχω την εύνοια τους. Για τον λόγο αυτό διατηρούσα την απόσταση που θεωρώ ότι έπρεπε ώστε να μην υπάρχουν σχόλια από τους συμφοιτητές. Τώρα επειδή έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο θα ήθελα να πω ότι οι καθηγητές μου, μου έδωσαν πολλά και κάποιους από αυτούς τους θαυμάζω πολύ αλλά δεν παύουν να ήταν όλοι εξίσου σημαντικοί στην διαμόρφωση της προσωπικότητας μου.
Μακάρι να συνεχίσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να δίνουν στους φοιτητές τους τις γνώσεις που έχουν!
- Υπήρξε κάποιο άτομο από το ακαδημαϊκό προσωπικό του τμήματος σας διδάσκουσες /διδάσκοντες που αποτέλεσε φωτεινό φάρο για σας και πηγή έμπνευσης ;
Γενικά θα ήθελα να πω ότι είμαι περήφανη για τους καθηγητές που είχα όλο αυτό το διάστημα. Έκαστος μου έδωσε πολλά και πραγματικά εύχομαι να συνεχίσουν το επιτυχημένο έργο τους. Αν όμως πρέπει να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα αυτός είναι ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, κ. Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους. Το Ποινικό Δίκαιο είναι ο κλάδος δικαίου που μου άρεσε από την πρώτη στιγμή και με αυτό θα ήθελα να ασχοληθώ και ο κ. Παπαχαραλάμπους ήταν το πρόσωπο που μου έδωσε την ώθηση να συνεχίσω να μελετώ με πάθος, ειδικά όταν έπρεπε να αποφασίσω αν θα έκανα Διπλωματική Εργασία, στην οποία με βοήθησε πολύ. Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική και μου έδωσε αρκετή σημασία ώστε να προβώ στην εκπόνηση αυτής της μελέτης. Ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί ακόμα και μετά το τέλος του Πανεπιστημίου, όπως και φαίνεται ότι θα γίνει. Επίσης ο κ. Ανδρέας Καπαρδής ήταν ένα ακόμα πρόσωπο που μου έδωσε ευκαιρίες για να αναπτύξω δεξιότητες στην έρευνα σε διάφορα προγράμματα και τον ευχαριστώ εξίσου. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ονομαστικά ένα ακόμη άτομο το οποίο υπήρξε καθηγητής μου για ένα εξάμηνο αλλά στα τέσσερα χρόνια που είμαι φοιτήτρια νομικής με εμπιστεύτηκε και τον έχω σαν πρότυπο δικηγόρου. Ο κ. Ηλίας Στεφάνου είναι δικηγόρος και καταξιωμένος στο χώρο του Ποινικού Δικαίου. Από το πρώτο έτος με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την δυνατότητα να πηγαίνω στο γραφείο του κάθε καλοκαίρι για πρακτική άσκηση. Αυτή η δυνατότητα ήταν εξαιρετικής σημασίας για μένα παρόλο που εγώ δεν είχα τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να προσφέρω στο γραφείο. Τον ευχαριστώ θερμά και ευελπιστώ σε μελλοντική συνεργασία.
- Υπήρξαν δύσκολες μέρες , αν ναι ποιες περιόδους (εξεταστική , διπλωματική , πρακτική)
Φυσικά υπήρξαν δύσκολες μέρες. Το πρώτο έτος ήταν πολύ δύσκολο ως προς την προσαρμογή μας στο Πανεπιστήμιο ενώ το δεύτερο και το τρίτο έτος ήταν εξαιρετικά δύσκολα ως προς τα μαθήματα. Οι εξεταστικές περίοδοι είχαν τον ίδιο βαθμό άγχους και δυσκολίας. Η πιο σημαντική και δύσκολη φάση ήταν η εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας για την οποία ξεκίνησα από πολύ νωρίς να ερευνώ και να μελετώ ώστε να βγει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η όλη διαδικασία της έρευνας, συγγραφής και παρουσίασης την διπλωματικής ένιωσα ότι ήταν ένα όμορφο ταξίδι από το οποίο αποκόμισα πολλά πράγματα. Ωστόσο, δεν παύει να ήταν δύσκολο αφού ξεκινώντας από το μηδέν έφτασα να κάνω μια ικανοποιητική έρευνα και να γράψω κάτι το οποίο θεωρώ «δικό μου» και να είμαι περήφανη για αυτή.
- Ποια είναι τα σχέδια της Κατερίνας Σοφοκλέους για το μέλλον ;
Λοιπόν, μετά την αποφοίτηση μου και την απόκτηση του πτυχίου της νομικής, έχουν μπει στο στόχαστρο νέοι στόχοι. Μελλοντικά θα ήθελα να ασχοληθώ με την μάχιμη δικηγορία, με εξειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο. Ωστόσο, επειδή με διακατέχει μια αδηφαγία στην απόκτηση νομικών γνώσεων θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακό αλλά και διδακτορικό στον Ποινικό Δίκαιο. Βέβαια αυτά απαιτούν χρήματα, κόπο και χρόνο και άρα θα αφήσω τον χρόνο να δείξει πότε θα γίνουν και μέχρι πιο σημείο θα φτάσω. Προτεραιότητα μου είναι να κάνω την πρακτική μου άσκηση ώστε να μπορώ να ασκήσω το επάγγελμα και ο χρόνος θα δείξει για τα υπόλοιπα.
- Τώρα Βρίσκεστε στο εξωτερικό , για ποιο λόγο μιλήστε μας λίγο για αυτήν την εμπειρία ;
Από τον Ιούνιο βρίσκομαι στην Αθήνα, στο δικηγορικό γραφείο «Σοφός και Συνεργάτες» με το πρόγραμμα Erasmus Placement. Μετά από τέσσερα χρόνια γεμάτα από διάβασμα ήθελα να αλλάξω παραστάσεις και έτσι επέλεξα την Αθήνα για να μελετήσω το δικαστικό σύστημα όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα και να αποκτήσω μια σφαιρική γνώση για το σύστημα συνδυάζοντας διακοπές και χαλάρωση. Είναι μια εξαιρετική εμπειρία και προτείνω ανεπιφύλακτα στους φοιτητές να επιλέξουν το Erasmus αφού είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
- Τι θα λέγατε στους νεοεισερχόμενους φοιτητές του τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου;
Το πρώτο πράγμα που θα έλεγα στους νεοεισερχομενους φοιτητές είναι να θέσουν προτεραιότητες στη φοιτητική τους ζωή. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου χρειάζεται διάβασμα για το οποίο πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες. Πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν αυτές τις θυσίες αν επιλέξουν ως προτεραιότητα το πτυχίο τους και δη τον καλό βαθμό του πτυχίου τους. Τέλος θα ήθελα να τους πω ότι οι καθηγητές μας είναι εκεί για να τους ανοίξουν ένα παραθυράκι και αν θέλουν να μάθουν θα ήταν καλό να μελετούν οι ίδιοι πέραν της ύλης. Η νοοτροπία “διαβάζω την ύλη της εξέτασης και ειδικά τα SOS” πρέπει να σταματήσει αν θέλουν να αποκτήσουν ευρύτερη γνώση. Αλλα και αυτό εξαρτάται από τον κάθε φοιτητή και τις προτεραιότητες του.
- Θα προτείνατε σε νέους ανθρώπους το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου που φοιτήσατε αν ναι γιατί;
Παρόλο που το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει ελλείψεις, θα το πρότεινα γιατί είναι ένα τμήμα με λίγους φοιτητές και ο καθηγητής μπορεί πολύ πιο εύκολα να σου δώσει σημασία. Επίσης, το σύστημα των εξετάσεων είναι τέτοιο που δεν σε αφήνει να παρατήσεις το διάβασμα και έτσι είσαι σε εγρήγορση συνεχώς.
Σε παρακαλώ γράψε οτιδήποτε άλλο σε αντιπροσωπεύει ως άνθρωπο μια γνώμη ή μια συμβουλή !
Στην ζωή μου έχω διαμορφώσει ένα άτυπο αξιακό κώδικα, ο οποίος περιέχει, μεταξύ άλλων, δύο βασικούς κανόνες. Ο πρώτος είναι «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», για το οποίο έχω εξηγήσει και ο δεύτερος είναι το “no pain, no gain”. Κάθε επιτυχία έχει θυσίες και η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Έτσι όταν αντιμετωπίζω μια δυσκολία για να αποκτήσω κάτι, λέω στον εαυτό μου “no pain, no gain” και έτσι παλεύω για το καλύτερο.. Ωστώσο, τόσο το σώμα όσο και το μυαλό χρειάζεται ξεκούραση. Θέλει ψυχαγωγία και χαλαρωση. Να διαβάζεις αλλά η ισορροπία στην ζωή είναι το παν.
Συγχαρητήρια για την Πρωτιά συνέχισε η ζωή είναι ένας στίβος , σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνεργασία κάθε καλό στην μετέπειτα πορεία σου !
Επιμέλεια
Ιωάννα Αλέξάνδρου