Breaking News

Επιχειρήσεις

Στο μέσο η Κύπρος για ελκυστικό επιχειρείν

Στην ένατη θέση μεταξύ 19 χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται η Κύπρος ως προς τον αριθμό ημερών που απαιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης και στη δέκατη θέση σχετικά με τον αριθμό διαδικασιών που απαιτούνται.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2016 καταγράφονται επιχειρηματικές πρακτικές που συνεχίζουν να διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Για να συσταθεί μια επιχείρηση στην Εσθονία χρειάζονται λιγότερες από τέσσερις ημέρες, ενώ αντίθετα στη Μάλτα απαιτείται σχεδόν ένας μήνας.

Στη Νέα Ζηλανδία τη χώρα με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα χρειάζεται λιγότερο από μία ημέρα. Στην Κύπρο ο αριθμός των ημερών είναι πιο πάνω από τις 5 μέρες και προηγούνται σ’ αυτό τον τομέα η Λιθουανία, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο. Στη δεύτερη θέση είναι η Εσθονία και στην πρώτη θέση η Γαλλία. Μετά τη Μάλτα στις χρονοβόρες διαδικασίες ακολουθεί η Αυστρία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ελλάδα. Παράλληλα, για να ιδρυθεί μια επιχείρηση στη ζώνη του ευρώ χρειάζεται να ολοκληρωθούν κατά μέσο όρο πέντε διαδικασίες, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται από τρεις στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία έως και εννέα στη Γερμανία και τη Μάλτα ενώ στη χώρα με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως απαιτείται μόνο μία διαδικασία.

Στην Κύπρο σύμφωνα με την ΕΚΤ απαιτούνται περίπου πέντε διαδικασίες. Προηγούνται της Κύπρου το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Σλοβενία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Εσθονία και στην πρώτη η Γαλλία. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι διαδικασίες αφερεγγυότητας διαρκούν κατά μέσο όρο ελαφρώς λιγότερο από δύο χρόνια στη ζώνη του ευρώ, διάρκεια που είναι τριπλάσια από τον μέσο όρο των τριών χωρών που κατατάσσονται πρώτες στον κόσμο. Επιπλέον, η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων απαιτεί περισσότερες από 600 ημέρες κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ, αλλά μόνο 200 ημέρες περίπου στις τρεις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως.

Επισημαίνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και του κράτους δικαίου, την αποτελεσματικότερη επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των εμποδίων στην είσοδο και έξοδο των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με δράσεις για την αντιμετώπιση υπερβολικά περίπλοκων διοικητικών διαδικασιών και αναποτελεσματικών πλαισίων αφερεγγυότητας, θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ζώνης του ευρώ.

Σχετικά νέα

X
Translate »