Εκπαίδευση
Τι θα συμβεί αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας για διάσωση της ελληνικής μας γλώσσας μετά από μερικά χρόνια;
Η ευημερία και η πρόοδος ενός πολιτισμού συνάδει με τη διατήρηση της γλώσσας. Αδιαμφισβήτητα η παιδεία μας αυτή την εποχή υπόκειται σε μια βαθιά κρίση. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί, αιμορραγεί, μοιάζει με ένα χάρτινο πύργο έτοιμο να καταρρεύσει. Οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα δημιούργησαν ρήγματα στην παιδεία μας και ειδικότερα δυσλειτουργίες στην εκπαίδευση. Όλα αυτά είχαν αντίκτυπο στη εκμάθηση της ελληνικής και αρχαία γλώσσας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα ιδιαίτερα στην Κυπριακή κοινωνία είναι η δυσκολία να εκφραστούν στον προφορικό τους λόγο και το πρόβλημα εντείνεται στο γραπτό λόγο. Τα αποτελέσματα των προεισαγωγικών εξετάσεων κάθε χρόνο είναι ολοένα και πιο απογοητευτικά ,αφού ο μέσος όρος των βαθμολογιών των μαθητών σε αυτό το μάθημα δεν ξεπερνά τη βάση. Ακούμε τους περισσότερους νέους σήμερα να μιλούν χρησιμοποιώντας φτωχό λεξιλόγιο γιατί δεν είχαν τη κατάλληλη και σωστή επαφή με την ελληνική γλώσσα μέσω των λογοτεχνικών κειμένων. Η αδυναμία έκφρασης μέσα από την ελληνική γλώσσα τους οδήγησε να καταφύγουν στην ευκολότερη οδό έκφρασης δημιουργώντας τη δική τους γλώσσα η γλώσσα των greeklish.
Το άρθρο χορηγεί το Excellence Institute
Τι θα συμβεί αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας για διάσωση της ελληνικής μας γλώσσας μετά από μερικά χρόνια; Τρέμω στην ιδέα να χαθεί η αρχαία ελληνική γλώσσα, γιατί αυτό θα σημάνει και την ολοσχερή καταστροφή της ελληνικής γλώσσας του αρχέγονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν μπορούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί που κρατάμε στους ώμους μας το βάρος να μεταλαμπαδεύσουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό να μείνουμε άπρακτοι απλοί θεατές σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή. Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και να δούμε να καταρρέει μπροστά στα μάτια μας όλη αυτό το θαύμα του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας μας που κατάφερε να επιβιώσει ανάμεσα στους αιώνες μέσα από κατακτητές και βαρβάρους που κάθε φορά προσπαθούσαν να μας αφελληνίσουν.
Με την επάνοδο των κλάδων στο Λύκειο, μέσα από τηn κλασική κατεύθυνση από την οποία εμείς οι Φιλόλογοι της δεκαετίας του ‘80 αποφοιτήσαμε, δίνεται η ευκαιρία να δώσουμε ώθηση στους νέους να γνωρίσουν και να αντιληφθούν την αξία της ελληνικής γλώσσας, να στραφούν και να βιώσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό να θέσουν τα θεμέλια για τη διατήρηση της ελληνικής τους ταυτότητας. Οι ευρωπαίοι έχουν ήδη αντιληφθεί την αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και διδάσκονται το μάθημα των αρχαίων στα σχολεία, εκτιμούν τον ελληνικό πολιτισμό και επιθυμούν να τον γνωρίσουν. Πόσο μάλλον οι Ελληνοκύπριοι μαθητές οφείλουν να νιώθουν περήφανοι για τη γλώσσα τους και «Μονάχη η έγνοια» τους, όπως έλεγε και ο ποιητής, πρέπει να είναι να καταφέρουν να τη διαφυλάξουν και να την μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές.
Το άρθρο χορηγεί το Excellence Institute
Το Excellence Institute θέτοντας ως στόχο το «αἲεν ἀριστεύειν» δίνει την ευκαιρία με ένα δυναμικό Φιλολογικό τμήμα χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας με σύγχρονα εργαλεία μάθησης σε συνεργασία με το θεατρικό του τμήμα να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα να γνωρίσουν και να βιώσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Φιλόλογος
Πτυχίο Κλασικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου
Μεταπτυχιακό στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υπεύθυνη του φιλολογικού τμήματος του EXCELLENCE INSTITUTE