Στόχος η έναρξη εργασιών μέχρι Μάρτιο του 2017
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για τους όρους προκήρυξης των προσφορών για την ανάπτυξη του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Λάρνακας Πέτρο Χριστοδούλου, αναμένεται να είναι έτοιμοι το αργότερο ώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και αντιπροσωπείας του Υπουργείου Συγκοινωνιών σε σύσκεψη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Στη σύσκεψη, παρακάθησαν εκτός από τον υπουργό Συγκοινωνιών Μάριο Δημητριάδη και αρμόδιους υπηρεσιακούς λειτουργούς, και οι σύμβουλοι του Υπουργείου που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν τους όρους προκήρυξης των προσφορών.
Σύμφωνα με τον δημαρχεύοντα Λάρνακας Πέτρο Χριστοδούλου, οι σύμβουλοι του Υπουργείου Συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησαν να τους δοθούν διάφορα τεχνικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της εκπόνησης των όρων προκήρυξης των συγκεκριμένων προσφορών.
Στη σύσκεψη, πρόσθεσε, επαναβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη που θα προωθηθεί στο λιμάνι και στη μαρίνα της Λάρνακας θα έχει τουριστικό προσανατολισμό, με παράλληλη λειτουργία του λιμανιού στη βάση συμβατικών φορτίων.
Δηλαδή, διευκρίνισε ο κ. Χριστοδούλου, και με εμπορεύματα, που σε καμιά περίπτωση και με κανένα τρόπο δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στην τουριστική ανάπτυξη του χώρου. Σ’ αυτήν ακριβώς τη βάση, συμφωνήθηκε μεταξύ Υπουργείου Συγκοινωνιών και Δήμου Λάρνακας ότι μέσω μιας ειδικής επιτροπής που θα συστήσει ο Δήμος Λάρνακας και η οποία θα ενημερώνεται από το Υπουργείο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θα ενημερώνεται με τη σειρά του, για την πορεία αυτών των διεργασιών που θα αναπτυχθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μέχρι τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο.
Το χρονοδιάγραμμα
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον δημαρχεύοντα Λάρνακας, αναμένεται κάποια στιγμή να ζητηθούν και κάποιες απόψεις από ενδιαφερόμενους επίδοξους επενδυτές στο έργο, σχετικά με τη βιωσιμότητα κάποιων αναπτύξεων που θα γίνει σκέψη να αναπτυχθούν, μέσα από τους όρους προκήρυξης των προσφορών. Πέραν τούτου, Δήμος Λάρνακας και Υπουργείο Συγκοινωνιών-Κυβέρνηση στοχεύουν να συνεργαστούν εποικοδομητικά, με στόχο εντός του Φθινοπώρου του 2016, να γίνει η προκήρυξη των προσφορών. Μετά, κατέληξε, θα υπάρξει μια περίοδος προετοιμασίας, με στόχο μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ο επενδυτής στον οποίο θα κατακυρωθεί η προσφορά, να μπορεί να αναλάβει εργασίες.
Δήμος – Κυβέρνηση συντονίζονται
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο προσανατολισμός για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας θα είναι τουριστικός και αυτή τη στόχευση θα έχουν οι όροι προκήρυξης των σχετικών προσφορών, τόνισε ο αντιδήμαρχος της Λάρνακας. Ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε ότι η εμπορική χρήση του λιμανιού δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση «οποιαδήποτέ βιομηχανική χρήση σε αυτό». Αλλά και πέραν αυτού, δεν θα επιτραπεί καμιά χρήση του λιμανιού που να μπορεί να επηρεάσει τον τουριστικό χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση του λιμανιού της πόλης πάνω σε εμπορική βάση θα είναι μόνο με συμβατικά φορτία. Η μελέτη που θα αναπτύξουν οι Σύμβουλοι του Υπουργείου Συγκοινωνιών προς την πορεία ετοιμασίας των όρων προκήρυξης των προσφορών, ακριβώς θα αποσκοπεί να καταδείξει ποια θα είναι αυτά τα συμβατικά φορτία και να διασφαλιστεί η λειτουργία του λιμανιού με τρόπο που δεν θα είναι σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, αν σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη της τουριστικής μαρίνας, ή του λιμανιού στη νέα του βάση, ή και αν θα επιδιωχθεί ταυτόχρονη παράλληλη ανάπτυξη και των δύο δράσεων. Εμείς ως δήμος, ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, τονίσαμε ότι πρωτίστως μας ενδιαφέρει ο τουριστικός χαρακτήρας που θα πρέπει να έχει στην τελική της μορφή η ανάπτυξη που θα προωθηθεί. Η περιοχή αυτή της Λάρνακας, επισήμανε επίσης, θεωρείται ότι πρέπει να είναι μια ζώσα, δηλαδή, δυναμική πτυχή της κοινωνίας της Λάρνακας.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχουν παραγωγικές επενδύσεις. Δηλαδή, πέραν του λιμανιού, ξενοδοχεία, καταλύματα, συνδυασμός κέντρων αναψυχής κ.λπ. Η ανάπτυξη που θα προωθηθεί στον χώρο του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εδράζεται μόνο πάνω στις αγοροπωλησίες ακινήτων που θα αναπτυχθούν στην περιοχή, αλλά να περιέχει τέτοια υποδομή που να ελκύει και κόσμο εκτός μαρίνας, δημιουργώντας συνεχή κινητικότητα και οικονομική ανάπτυξη μέσα από τις Υπηρεσίες αλλά και την ποιότητα που προσφέρεται στον κάθε επισκέπτη, διευκρίνισε ο κ. Χριστοδούλου.
Δηλαδή να είναι μια μαρίνα που να «δουλεύει» όχι μόνο για τις Υπηρεσίες της προς τα σκάφη που θα ελλιμενίζουν εκεί, αλλά να προσελκύει και κόσμο εκτός μαρίνας, με τις Υπηρεσίες και την ποιότητα του χώρου της.
Γράφει: Πάμπος Βάσιλας