ΠΡΟΣΩΠΑ
Άννα Κοσμά: Μια δυναμική και δραστήρια προσωπικότητα
Tης Γεωργίας Ιωαννίδου
Δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω». Λόγια σοφά, τα οποία η Άννα Κοσμά Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας,τα έκανε πράξη στη ζωή της. Διαθέτοντας επικοινωνιακές και οργανωτικές ικανότητες κατόρθωσε να κατατάξει το Σύνδεσμο αυτό, ο οποίος απαριθμεί πάνω από 500 μέλη σε 22 κοινότητες, σε ένα από τα ψηλότερα σκαλοπάτια, στηρίζοντας τις γυναίκες στην προσπάθεια τους για επαγγελματική δραστηριότητα και όχι μόνο. Η προσφορά της είναι σημαντική και πολύπλευρη.
Διακρίνεται για την αποφασιστικότητα και τη δημιουργικότητα της.
Για χρόνια παρακολουθώ με θαυμασμό την αξιοζήλευτη πορεία της. Μαζί της είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε διάφορα σημαντικά στοιχεία γύρω από τη δράση της.
Μεγάλωσε στη Σκαρίνου, με υπέροχες αναμνήσεις από το οικογενειακό της περιβάλλον γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη της.
Υπάρχει κάποιο ρητό που σας εκφράζει και γιατί;
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν πολύ τα ρητά και οι παροιμίες. Ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιώ αυτήν που ταιριάζει. Αυτό που με εκφράζει πολύ είναι η θετικότητα και πάντα λέω « δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω»
Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας; Ποιοι είναι οι στόχοι του;
Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2004 με στόχο τη διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της Παραδοσιακής μας Κουλτούρας παράλληλα με την εμψύχωση και στήριξη της γυναίκας για επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ποιες είναι οι δραστηριότητες σας;
Το έργο και οι δράσεις του Συλλόγου μας είναι πολύπλευρες. Στηρίζουμε τις γυναίκες στην προσπάθεια τους για επαγγελματική δραστηριότητα, οργανώνουμε:
- εκδηλώσεις,
- εκπαιδεύσεις
- σεμινάρια
- εκπαιδευτικές εκδρομές στην Κύπρο και στο εξωτερικό όλα με στόχο τη διατήρηση της Παραδοσιακής μας κουλτούρας και της ενδυνάμωσης των Γυναικών.
Πόσο δύσκολο ήταν να πεισθούν οι γυναίκες της υπαίθρου να συσπειρωθούν;
Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν. Ευτυχώς μετά από τόσα χρόνια μας εμπιστεύονται και μας ακολουθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Υπάρχουν συνεργασίες με αντίστοιχους συλλόγους του εξωτερικού;
Ναι φυσικά. Ένας από τους άξονες δράσης μας είναι οι συνεργασίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό συνεργαζόμαστε με το Σύλλογο Γυναικών ΕΡΓΑΝΗ από την Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης και τον Προαθωνικό Οργανισμό Ανατολικής Χαλκιδικής. Στην Κύπρο έχουμε βοηθήσει αρκετές περιοχές να δημιουργήσουν ανάλογους συλλόγους και να δραστηριοποιηθούν.
Που οδηγείται η παράδοση μας και τι πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς για τη διατήρηση της;
Τα τελευταία χρόνια η παράδοση μας έχει έρθει στο προσκήνιο χάρη σε όλους εμάς που προσπαθούμε να την αναδείξουμε. Έχουμε ευθύνη να τη διατηρήσουμε γιατί πάνω σ αυτή βασίζεται ο πολιτισμός μας. Χωρίς τις ρίζες μας θα είμαστε φτερό στον άνεμο.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Ορεινή Λάρνακας όσο αφορά το θέμα της αστυφιλίας; Υπάρχει κινητικότητα για την αποφυγή της;
Όλες αυτές οι προσπάθειες βοηθάνε στην αποφυγή της αστυφιλίας. Όταν υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα τότε ο κόσμος δεν έχει ανάγκη να φύγει για να εργαστεί. Έχουμε όμως και το προνόμιο ότι η Ύπαιθρος της Λάρνακας έχει ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο έτσι αυτό βοηθάει στις μετακινήσεις.
Η Ορεινή Λάρνακας έχει βραβευθεί πρόσφατα ως Άριστος Ευρωπαϊκός Προορισμός για την Κύπρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος European Destinations of Excellence – EDEN 2017 «Cultural Tourism». Μιλήστε μας για τη τιμή αυτή;
Είμαστε πολύ περήφανες γι αυτή τη διάκριση μιας και συμβάλαμε κι εμείς στην επιτυχία. Η ύπαιθρος μας έχει θησαυρούς που δυστυχώς είναι κρυμμένοι και άγνωστοι. Με την ευκαιρία αυτής της διάκρισης θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε αυτούς τους θησαυρούς και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι άλλο να περιμένουμε από το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας;
Κάτι που δεν αναφέραμε είναι η προσπάθεια μας για πιστοποίηση παραδοσιακών μας προϊόντων. Έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Γεωργίας 2 φακέλους για πιστοποίηση των μακαρονιών του σκλινιτζιού και των τερτζιελλουθκιών, 2 παραδοσιακών ζυμαρικών που κατασκευάζονται στην περιοχή μας.
14 – 18 Μαΐου θα συμμετέχουμε για 3η συνεχή χρονιά στο μεγαλύτερο Γαστρονομικό Φεστιβάλ το Mount Athos Area Kouzina που γίνεται στην Ανατολική Χαλκιδική όπου θα μαγειρέψουμε το πιστοποιημένο μας προϊόν το κολοκάσι και θα προβάλουμε τη γαστρονομία του τόπου μας._
H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 63ο του free press περιοδικού La Voice το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω:
sdf