Παιδί και Οικογένεια
Αυτές είναι οι συχνότερες καλοκαιρινές παθήσεις που απειλούν το παιδί σου (ΦΩΤΟ)
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, και επειδή καλοκαίρι θα πει διακοπές, βόλτες στον ήλιο και παιχνίδια στην παραλία, δεν έχουμε παρά να το απολαύσουμε. Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως, καλοκαίρι δεν είναι μόνο αυτά.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, την περίοδο του καλοκαιριού, σημαίνει αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ζέστη, υγρασία, εφίδρωση και γενικά κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα μας. Ποιοι κινδυνεύουν όμως περισσότερο να εκδηλώσουν τις «παθήσεις του καλοκαιριού»;
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ασφαλώς συμπεριλαμβάνονται τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που χρειάζονται συνεχή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, καθώς και όσοι εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο, στην ζέστη και στην υγρασία της εποχής (το να καθίσει κάποιος π.χ. με το βρεγμένο μαγιό επί ώρα, μπορεί να τον καταστήσει ευάλωτο σε μυκητιάσεις).
Η Δερματολόγος Δρ Ελίνα Νικολένκο, μας παρουσιάζει ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού, που μπορούν να πλήξουν τα μικρά παιδιά, μας δείχνει ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της κάθε μίας και μας συμβουλεύει πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από αυτές.
‘Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στους σωστούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, καθημερινό μπάνιο, αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων, τακτικό κόψιμο νυχιών)’
Στα παιδιά, την καλοκαιρινή περίοδο έχουμε αύξηση σε κρούσματα:
Μολυσματική τέρμινθος (Molluscum contagiosum)
Είναι μία συχνή καλοήθης ασυμπτωματική, υποτροπιάζουσα ιογενής λοίμωξη τηςπαιδικής ηλικίας.
Συμπτώματα: Καλά διακριτές ομφαλωτές βλατίδες, μεγέθους 1-6 mm, μεμονωμένες ή συχνότερα σε ομάδες. Οι συχνότερες θέσεις εντόπισης είναι το πρόσωπο, η μασχάλη και ο κορμός.
Πρόληψη: Αφού οφείλεται σε ιό, η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή, έτσι αποφεύγουμε από κοινή χρήση αντικειμένων και κοινόχριστους χώρους με υγρασία, όπως πισίνες, ντούς, σπά, χωρίς την κατάλληλη προστασία.
Μολυσματικό κηρίο («Σταφυλόκοκκος»)
Το μολυσματικό κηρίο είναι μια επιπολής μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος, κυρίως της παιδικής ηλικίας, η οποία εμφανίζεται κατά κανόνα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συμπτώματα: Αρχίζει σαν μια φυσαλίδα η οποία όμως γρήγορα σπάει, ξεραίνεται και δημιουργείται μια κιτρινωπή – καφέ εφελκίδα. Η περιοχή που προσβάλλεται πιο συχνά είναι το πρόσωπο και κυρίως η περιοχή γύρω από το στόμα και τη μύτη. Ακολουθούν τα άκρα, ο κορμός και το κεφάλι.
Πρόληψη: Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και το κάλυμμα οποιασδήποτε πληγής στο δέρμα. Επιπλέον, φροντίστε να προστατεύετε τα παιδιά από τσιμπήματα εντόμων. Το κάθε παιδί να έχει την δική του πετσέτα, ρούχα και μαγιό, και να τους θυμίζετε να κάνουν ντους πριν και μετά το κολύμπι στην θάλασσα ή την πισίνα. Να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές και δερματικές βλάβες που έχουν μολυνθεί με σταφυλόκοκκο.
Είναι πολύ σημαντικό, όταν προσέξετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα του παιδιού σας, αφού οι ασθένειες είναι κολλητικές, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον Δερματολόγο σας.
Για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο και αποφυγή των δερματοπαθειών που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, συνιστάται:
• Να αποφεύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα, γι’ αυτό χρειάζεται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.
• Χρήση καπέλου με πλατύ γείσο και προστατευτικού ρουχισμού.
• Χρησιμοποιείτε αντιηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF >30).
• Τοποθετείτε το αντιηλιακό στα παιδιά 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Ξαναβάλτε τους αντιηλιακό αν μπουν στη θάλασσα ή ιδρώσουν πολύ.
Η σωστή χρήση αντηλιακών, ο κατάλληλος ρουχισμός, η πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον δερματολόγο όταν παρατηρούμε βλάβες του δέρματος ιδιαίτερες και επίμονες θα δώσουν τις χρησιμότερες λύσεις
Πηγή: alphanewslive