Η ενόργανη γυμναστική αποτελεί βάση, για πολλά αθλήματα καθώς γυμνάζει και δυναμώνει όλο το σώμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα θεμέλια της ενόργανη έθεσε ο Γερμανός Φρίντριχ Λούντβιχ Γιαν που εφηύρε το μονόζυγο, όμως στην πραγματικότητα οι ρίζες της βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα.
Ευρήματα ανασκαφών δείχνουν ότι οι νέοι της αρχαιότητας ασχολήθηκαν με το κυβίστημα βελτιώνοντας την ευλυγισία τους.
Ακόμη και τα ταυροκαθάψια μπορούν να θεωρηθούν μορφή ενόργανης, αφού περιέχουν ισορροπία, ευλυγισία και εντυπωσιακά ακροβατικά.
Οι τρεις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν όταν ο αθλητής έπιανε έναν ταύρο από τα κέρατα, διέγραφε κυκλικές κινήσεις ή άλματα και προσγειωνόταν στο έδαφος, θυμίζουν τις σημερινές τεχνικές στο άλμα και στον ίππο με λαβές.
Αρχικά είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε Ολυμπιακούς αγώνες ενόργανης γυμναστικής μόνο άντρες ( 1896) και στη συνέχεια μπόρεσαν να συμμετέχουν και οι γυναίκες από το 1928.
Η ενόργανη γυμναστική ασκεί όλο το σώμα, το κάνει ευλύγιστο, εκφραστικό και ταυτόχρονα κάνει τον αθλητή πειθαρχημένο, συγκεντρωμένο και υπομονετικό.
Επειδή οι αθλητές λειτουργούν ομαδικά και εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο, καλλιεργείται η συνεργασία, ο συντονισμός και η ευγενής άμιλλα
Έρευνες δείχνουν ότι όσοι ασχολούνται με την ενόργανη, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, συνηθίζουν σε υγιή τρόπο ζωής και είναι επιμελείς όσον αφορά στις σχολικές απαιτήσεις.
Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους οι προπονητές συνιστούν τα παιδιά να αρχίζουν το άθλημα σε μικρή ηλικία.
Η κατάλληλη ηλικία για τα κορίτσια είναι 4 χρόνων ενώ για τα αγόρια τα 7.
Σε αγώνες, οι γυναίκες αθλήτριες επιδίδονται σε άλματα, ασύμμετρους ζυγούς, δοκό και ασκήσεις εδάφους, ενώ οι άντρες σε άλματα, δίζυγο, μονόζυγο, πλάγιους ίππους και κρίκους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και τραμπολίνο.
Τα παπούτσια είναι ειδικά φτιαγμένα από δέρμα, εκτός από περιπτώσεις που οι αγώνες πραγματοποιούνται χωρίς παπούτσια.
Για γερό και ασφαλές κράτημα από τα όργανα, όπως οι κρίκου, εφαρμόζεται ειδική πούδρα που ονομάζεται μαγνησία.
Πηγή: healthnews.com