Γενικά

Τούλα Χαραλάμπους: μια ζωή προσφοράς προς την πατρίδα και τον άνθρωπο

Η Σεβαστούλα-Τούλα Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Μόρφου το 1918. O πατέρας της, Γιώργος Κάρμιος, ήταν έμπορας από το Κάρμι της Κερύνειας και η μητέρα της, Ελένη, δασκάλα από τη Μόρφου. Τα αδέλφιά της, ήταν ο Χρίστος Κάρμιος, γνωστός λογοτέχνης της Λάρνακας και ο Εύδωρος Κάρμιος.

Η Τούλα από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη της για τα γράμματα. Επιμελής καθώς ήταν, τέλειωσε νωρίτερα το Γυμνάσιο, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν σπούδασε φιλολογία που ήταν το όνειρό της.

Η οικογένεια Κάρμιου μετακόμισε στη Λάρνακα το 1933. Ήταν τότε 15 χρονών. Τα αδέλφια και ο πατέρας της εργάζονται για να βγάλουν τα προς το ζειν, ενώ η μητέρα της δίδασκε Ελληνικά στη Σχολή Καλογραιών. Σε συγκεντρώσεις κυριών της Λάρνακας, η Τούλα απάγγελλε δικά της ποιήματα τα οποία δημοσίευε σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής.

Σε ηλικία 18 χρόνων βρήκε δουλειά ως γραμματέας στην εταιρεία ραπτομηχανών Σίγγερ. Εκεί έμαθε καλά την τέχνη με τα κεντήματα, μια τέχνη που θα τη βοηθούσε αργότερα να σπουδάσει τα δυο της παιδιά. Με τη ραπτομηχανή της στο σπίτι -τη διάσημη «μηχανούδα της μητέρας» όπως έμεινε γνωστή- μαστόρεψε τα υπέροχα κεντήματά της σε σημαίες, λάβαρα, άμφια ιερέων, φορέματα και προικιά γυναικών. Τη «μηχανούδα» που μετρά δεκαετίες, ακόμα τη χρησιμοποιεί.

Στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο η Τούλα συνέβαλε στην ίδρυση του σωματείου «Πατριωτική Ένωση» και με δική της καθοδήγηση οι γυναίκες του σωματείου, έπλεκαν μάλλινα για τους Έλληνες φαντάρους της Πίνδου. Στο σωματείο είχε δημιουργεί και μια μικρή χορωδία. Η Τούλα, αν και δεν είχε καλή φωνή πήγαινε εκεί για να συναντήσει τον Νίκο της, με τον οποίο  παντρεύτηκε το 1943 και απέκτησαν δύο κόρες, την Ελενίτσα και τη Λαΐδα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Λάρνακας» που ιδρύθηκε το 1949 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όταν ήταν Μητροπολίτης Κιτίου. Υπηρέτησε στην αρχή ως γραμματέας της Αδελφότητας στην ενορία του Αγίου Λαζάρου. Εδώ και 48 χρόνια είναι πρόεδρος της «Φιλοπτώχου» με μια τεράστια προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό της.

Ήταν απο τις πρώτες γυναίκες που μυήθηκαν στην ΕΟΚΑ, πρώτα ως σύνδεσμος και αργότερα ως τομεάρχης με τα ψευδώνυμα «Ηλέκτρα» και ‘Ιφιγένεια». Στη οργάνωση μύησε και τις κόρες της ως μεταφορείς φυλλαδίων και όπλων. Το σπίτι της ήταν κέντρο φύλαξης φυλλαδίων και οπλισμού και καταφύγιο καταζητουμένων ανταρτών.

Στις 3 Απριλίου του 1957 συνελήφθη ύστερα από προδοσία και οδηγήθηκε στα κρατητήρια Είχε τον αριθμό 18. Εκεί συνέχισε τον αγώνα της με απεργίες πείνας. Από τις άθλιες συνθήκες της φυλακής  και τις στερήσεις, έπαθε φυματίωση και γι’ αυτό αποφυλακίστηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1957.

Το 1974 η Τούλα Χαραλάμπους συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες της ΕΟΚΑ Β΄ γιατί όπως της είπαν ήταν… Μακαριακή.

Μετά τη ντροπή των Άγγλων υπέστη και τη ντροπή των προδοτών της ΕΟΚΑ Β΄.

Καταγράφουμε μερικές από τις πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες της:

1. Πρόεδρος του γυναικείου τμήματος του Παζοπορικού.

2. Ιδρυτικό μέλος του «Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας» και Πρόεδρος για πολλά χρόνια.

3. Μέλος και για κάποιο διάστημα αντιπρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας από το 1960 μέχρι το 1986.

4. Δημοτική Σύμβουλος την περίοδο 1986-1991 και αντιδήμαρχος για κάποιο διάστημα [1990].

5. Μέλος και για κάποιο διάστημα πρόεδρος του Επαρχιακού Συνδέσμου Πολιτικών κρατουμένων.

6. Ιδρυτικό Μέλος και ισόβια Πρόεδρος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Λάρνακας».

Η πολιτεία αναγνώρισε και τίμησε την προσφορά της όπως και πολλές οργανώσεις της Λάρνακας και της Κύπρου. Σήμερα είναι 96 χρονών. Όταν πήγα να την επισκεφτώ στο φιλόξενο σπίτι της, έραβε με την ιστορική ραπτομηχανή της.

Είθε ο θεός να την έχει πάντα καλά.

Πηγή: larnacainhistory.wordpress.com

Σχετικά νέα

X
Translate »