Οικονομία
Ντίνος Λευκαρίτης: Στο Βασιλικό εντός του 2019
H Πετρολίνα προχωρά ταχέως στη μετακίνηση των εγκαταστάσεών της από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, ώστε η διαδικασία, που ξεκίνησε το 2003, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019. Λίγο πριν φτάσουν στο τέλος του δρόμου, ο Ντίνος Λευκαρίτης, εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος της Petrolina (Holdings) Public, αναφέρεται στη συγκεκριμένη επένδυση, στο όραμα που τη διέπει και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας ήταν μακρά και απαιτητική. Απαιτούσε ανάληψη σοβαρότατου ρίσκου, μέθοδο και πειθαρχία στην τήρηση κανόνων και χρονοδιαγραμμάτων. Τώρα οδεύει στο τέλος της και δικαιώνει την ηγεσία της εταιρείας για τις αποφάσεις της.
Επένδυση €80 εκατ.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της εταιρείας, στο οποίο η διεύθυνση προσβλέπει με αισιοδοξία, αισθανόμενη ότι έχει προνοήσει για τα επόμενα βήματα. Το συνολικό της κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα €80 εκατομμύρια, κάτι που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, που έχουν γίνει ποτέ από κυπριακή εταιρεία.
Οι νέες εγκαταστάσεις ολοκληρώνονται εντός των χρονικών περιθωρίων που είχαν από την αρχή τεθεί, δηλαδή, μέχρι τα τέλη του 2019: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τα χρονοδιαγράμματα που υπεγράφησαν με το κράτος θα τηρηθούν, εφόσον δοθούν και οι σχετικές άδειες. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η τήρηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων δεν θεωρείται πάντοτε δεδομένη στον τόπο μας», σχολιάζει ο ίδιος.
16 χρόνων διαδικασίες
Στην πρώτη φάση υλοποίησης του όλου έργου η Πετρολίνα είχε εισέλθει το 2003, όταν εξαγόρασε την Total Aviation, η οποία μίσθωνε δύο δεξαμενές αποθήκευσης από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Τον επόμενο χρόνο προχώρησαν με τη μετακίνηση από τη Λάρνακα στο Βασιλικό όλων των αποθεμάτων αεροπορικών καυσίμων, ενώ στη Λάρνακα παρέμειναν μόνο τα καύσιμα κίνησης, δηλαδή, βενζίνες και πετρέλαιο. Το 2005 η Πετρολίνα μίσθωσε άλλες τρεις δεξαμενές στο Βασιλικό και σταδιακά μετέφερε εκεί τα λεγόμενα μαύρα προϊόντα, δηλαδή, το βαρύ και ελαφρύ μαζούτ, το ναυτιλιακό ντίζελ και άλλα. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε το 2011. Στο μεταξύ, αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης δεξαμενοπλοίων μέσα στο λιμάνι του Βασιλικού και κατασκευάστηκαν έξι νέοι αγωγοί για τη διέλευση καυσίμων από το λιμάνι προς τις εγκαταστάσεις της.
Ακολούθησε η δεύτερη φάση, που ξεκίνησε το 2012, όταν η Πετρολίνα αγόρασε γη εμβαδού 49.050 τ.μ. και τις επτά δεξαμενές υγρών καυσίμων που ανήκαν στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Παράλληλα άρχισε η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, η ανέγερση νέων δεξαμενών και αριθμού υποστηρικτικών κτιρίων.
Υψηλά επίπεδα ασφάλειας
Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, το τερματικό θα αποτελείται από 18 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 113.000 κυβικών μέτρων όλων των τύπων υγρών καυσίμων. Οι εγκαταστάσεις στη Λάρνακα είχαν κατά 77.000 κυβικά μέτρα μικρότερη χωρητικότητα. Στόχος του μεγαλεπήβολου έργου θα είναι η παροχή σύγχρονης και άμεσης εξυπηρέτησης τόσο στις φορτοεκφορτώσεις όσο και στη διανομή. Στο τελικό στάδιο θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτεται ολόκληρη η Κύπρος, αλλά και διεθνείς αγορές.
Η Πετρολίνα εργάστηκε με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, κάτι που ανέκαθεν τη χαρακτηρίζει και θα συνεχίσει να πράττει, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας:
«Έχουμε εγκαταστήσει τη μονάδα ανάκτησης ατμών carbovac/alma, η οποία ελαχιστοποιεί τις εκπομπές ατμών (VOC). Εξασφαλίζει ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης των φορτηγών και ταυτόχρονα συμμόρφωση του τερματικού με τις απαιτήσεις εκπομπής ρύπων τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Στο Βασιλικό έχουν, επίσης, εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία υπερσύγχρονα – state of art -, αυτοματοποιημένα συστήματα πυροπροστασίας, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισμού και αυτόματης διαχείρισης.
Πρώτη έγνοια το περιβάλλον
Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος έχουν τεθεί σε λειτουργία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας ομβρίων και ελαιωδών υδάτων (oily water). Λειτουργούν, επίσης, μέθοδοι ανίχνευσης διαρροών στις δεξαμενές, δημιουργήθηκε στεγανοποιημένο υπέδαφος, καθώς και μονάδα ανάκτησης ατμών για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η εταιρεία, έχοντας ως πρώτη έγνοια το περιβάλλον, φροντίζει, μεταξύ άλλων, να επενδύει διαρκώς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα πρατήριά της. Ταυτόχρονα, σε όλες τις εγκαταστάσεις της Πετρολίνα ανακυκλώνονται κάθε είδους απόβλητα, στερεά, υγρά και αέρια, με την εξασφάλιση πιστοποιητικών ISO σε συστήματα διαχείρισης ποιότητας, περιβάλλοντος, ασφάλειας και υγείας. Ακόμα, το 2011 προχώρησαν στη δημιουργία της Petrolina Solar, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια ώρα, η εταιρεία εισάγει τα καύσιμα κίνησης Platinum+, τα οποία μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων και προσφέρουν αυξημένη απόδοση και επομένως οικονομία: «Είμαστε, επίσης, η πρώτη εταιρεία που λειτούργησε στην Κύπρο πρατήριο υγραερίου κίνησης. Στόχος μας είναι να διανέμουμε προϊόντα που να διαθέτουν όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες για το περιβάλλον και τις γειτονικές περιοχές», προσθέτει ο κ. Λευκαρίτης.
Προσφορά στο κράτος με ΕΚΕ
Η συνεργασία της εταιρείας του με το κράτος, καθ’ όλη τη διάρκεια των πιο πάνω απαιτητικών διαδικασιών, ήταν σύμφωνα με τον ίδιο υποδειγματική, όπως εξάλλου και στα 60 τόσα χρόνια της λειτουργίας της: «Φιλοσοφία μας, όμως, είναι ότι πρέπει να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του κράτους και όχι να περιμένουμε από το κράτος να στηρίξει εμάς. Με αυτή την αρχή πιστεύουμε ότι βοηθάμε στη συνολική ανάπτυξη του τόπου με έναν υγιές τρόπο».
Πιστεύουν πως ως εταιρεία οφείλουν να δίνουν και όχι να παίρνουν από το κράτος, γι’ αυτό και διαχρονικά εφαρμόζουν αναγνωρισμένη πολιτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ), η οποία ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας: «Η βραβευμένη στρατηγική ΕΚΕ της Πετρολίνα πηγάζει από τις ηθικές αρχές των ιδρυτών της και αναπτύσσεται, πρέπει να σας πω, όχι μονοδιάστατα, αλλά σε πέντε άξονες: Την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και το εργασιακό περιβάλλον, πάντοτε ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες». Τα παραδείγματα των δράσεων ΕΚΕ που θα μπορούσε να δώσει είναι πολλά. Όταν του ζητάμε να επιλέξει ένα από αυτά, αναφέρεται στον Σεπτέμβριο του 2013, μια εποχή δύσκολη για την Κύπρο, κατά την οποία διοργάνωσαν στη Λάρνακα το Πρώτο Φεστιβάλ Προσφοράς Πετρολίνα, με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων. Πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει γίνει πια θεσμός.
Με αξιοσύνη και όραμα
Η Πετρολίνα πορεύεται με όραμα και υπευθυνότητα από τη μέρα της ίδρυσής της μέχρι και σήμερα, στηρίζοντας το κράτος και την κοινωνία, επισημαίνει ο Ντίνος Λευκαρίτης. Η κουλτούρα αυτή κρατά 60 τόσα χρόνια και προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα θα υιοθετηθεί κι από την τρίτη γενιά ηγετών της επιχείρησης:
«Έχουμε την πεποίθηση ότι η τρίτη γενιά της οικογένειας θα προσαρμοστεί έγκαιρα στις εξελίξεις που έρχονται και θα συνεχίσει με αξιοσύνη την παράδοση και το όραμα των πρωτοπόρων στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία αδελφών Λευκαρίτη. Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουν έναντί τους θα συνεχίσουν να τους τιμούν, ακολουθώντας την πορεία που εκείνοι χάραξαν.
*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business