Επιχειρήσεις

O 35χρονος συμπολίτης μας Γιώργος που φτιάχνει τα πιο… γιγάντια χάμπουργκερ της Κύπρου

Το όνομα του, το πήρε από την πόλη Αμβούργο της Γερμανίας, από την οποία πολλοί μετανάστευσαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τέλη του 19ου αιώνα. Το ποιος το έφτιαξε, ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές. Κάποιοι λένε ότι ο δημιουργός του είναι ο Τσάρλι Νάγκριν, ο οποίος το 1885 πωλούσε κεφτέδες, μέσα σε δύο κομμάτια ψωμί σε ένα πανήγυρι στο Ουϊσκόνσιν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι οι Φρανκ και Τσαρλς Μέντσες, οι οποίοι την ίδια χρονιά πωλούσαν στη Νέα Υόρκη ένα κομμάτι βοδινό σε ψωμί.
Μερικοί, υποστηρίζουν ότι το λάνσαρε το 1900 ο Λούις Λάσεν, ο οποίος πωλούσε στο Νιου Χάβεν κομμάτια βοδινού κιμά, μέσα σε φέτες του τοστ. Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι ότι έγινε πολύ γρήγορα, ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά ανά το παγκόσμιο.
Όπως καταλάβατε, αυτή είναι η ιστορία του burger.

Στην Κύπρο, υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που φτιάχνουν burger, ωστόσο το Syno Flame Grill στη Λάρνακα, προσφέρει κάτι ξεχωριστό…
Ένα burger τριών κιλών!

Πολύ καλά διαβάσατε. Θα φτάσουμε σ’ αυτό, αλλά ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή…

Νότιος Αφρική 1993…
Η οικογένεια Συνοδινού ανοίγει το πρώτο της εστιατόριο για burger το 1993, στη Νότιο Αφρική. Εκεί, ανάμεσα στους υπαλλήλους του εστιατορίου ήταν και ο Γιώργος, παιδί της οικογένειας, ο οποίος βοηθούσε τους δικούς του.
«Πριν από επτά χρόνια σκέφτηκα να φέρω τα Syno Flame Grill στην Κύπρο, γιατί εδώ δεν υπήρχε η ποικιλία και η γεύση που προσφέρει. Αλλάξαμε το μενού για να συνάδει με την κουλτούρα των Κύπριων και κτίσαμε τα όνειρα μας στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λάρνακα.
Ο Γιώργος Συνοδινός, μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε το πάθος του για τα μεγάλα burger.

«Ξεκινήσαμε αρχικά με το burger 400 γραμμαρίων, μετά πήγαμε στα 600 γραμμάρια, στα 800 και μετά στο ένα κιλό. Μετά φτιάξαμε το burger του ενός κιλού, και λέγαμε ότι πλέον θα είναι δύσκολο να το φάει κάποιος. Έρχονταν όμως άτομα και το έτρωγαν για πλάκα».
Ο διαγωνισμός για το παγκόσμιο ρεκόρ
Αφού ο Γιώργος και η ομάδα του είδαν ότι για κάποιους το burger του ενός κιλού, ήταν χαμηλό εμπόδιο, αποφάσισαν να ψηλώσουν τον πήχη.
«Είπαμε ότι θα κάνουμε burger δύο κιλών και τώρα είμαστε σε αυτό των τριών κιλών που ονομάζεται Β-14. Αυτό το burger κοστίζει 65 ευρώ και μπορείς να το φας μόνος σου ή με άλλους. Όμως, το έχουμε και σε ένα διαγωνισμό».

Όπως εξήγησε, ο διαγωνισμός έχει ως εξής:
«Αν καταφέρεις να το φας σε μισή ώρα σου το προσφέρουμε δωρεάν, αν όχι για το διαγωνισμό το χρεώνουμε πενήντα ευρώ. Μέχρι στιγμής έφθασε ένας άνθρωπος κοντά στο να τα καταφέρει να φάει το burger, αλλά τελικά του έμειναν τετρακόσια γραμμάρια».
Ο λόγος που δεν τα κατάφερε ήταν επειδή μιλούσε και δεν ήταν συγκεντρωμένος, λέει ο Γιώργος.
«Αν καταφέρει κάποιος και σπάσει αυτό το ρεκόρ, πρώτον, θα είναι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ αφού δεν έγινε ποτέ ξανά σε τόσο χρόνο, δεύτερον, θα πάρει διακόσια ευρώ και τρίτον, αν τα καταφέρει δεν θα πληρώσει».
Ψηφίζει εγχώρια προϊόντα
Η ποσότητα δεν είναι ο μοναδικός στόχος του Γιώργου, μεγάλη σημασία έχει, όπως λέει και η ποιότητα. Για το λόγο αυτό τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, είναι όλα φρέσκα και κυπριακά.
«Δεν έχουμε θαλάμους, ούτε φούρνο μικροκυμάτων. Ακολουθούμε τη μέθοδο παραγωγή, ψυγείο, σχάρα, αφού δεν γίνεται να παγώνεις τα προϊόντα. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να έρθει κάποιος να φάει στις 21:30-22:00 και να τελειώσουν τα burgers».

Για να εξηγήσει τη θεωρία του μαγαζιού του, έδωσε το παράδειγμα των black angus burger. «Όλοι θέλουν να φάνε black angus burger. Στην Κύπρο δεν υπάρχει αυτό το κρέας, αφού κοστίζει χιλιάδες ευρώ. Έτσι, οι περισσότεροι επιλέγουν να φέρνουν από το εξωτερικό. Για να το φέρεις από το εξωτερικό όμως, σημαίνει ότι το κρέας πέρασε το στάδιο της κατάψυξης. Άρα όταν παγώσει το βοδινό, σφίγγουν οι ίνες του και πλέον η γεύση δεν είναι η ίδια».
Θέλοντας να επισημάνει την ψηλή ποιότητα του φαγητού που προσφέρει το μαγαζί του, ο Γιώργος εξήγησε πως o προπονητής της ΑΕΚ Λάρνακας στο μπάσκετ, έδωσε άδεια στους αθλητές του να τρώνε στο μαγαζί του καθημερινά.

Σχετικά νέα

X
Translate »