Αναπτυξιακά Έργα
Οι 10 κρίσιμες ημέρες για το λιμάνι-Μαρίνα Λάρνακας
Πηγή: brief.com.cy
Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρισκόμαστε και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εβδομάδων
Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού – Μαρίνας Λάρνακας, φαίνεται να μπήκε στον πάγο από τις 17 Φεβρουαρίου, όταν είχε ανακοινωθεί ότι θα εξεταζόταν τότε από τη νομοτεχνική επιτροπή ώστε στις επόμενες ημέρες θα αποστείλετο η επιστολή στον επενδυτή για να ακολουθήσει η σύναψη σύμβασης και υπογραφών και να ανακοινωθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.
Τέσσερις μήνες αργότερα και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή (12/6) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ζήτησε ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για τη διαφοροποίηση του αρχικού σχεδιασμού εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού Λάρνακας και τις πιθανές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην Eπιτροπή Mεταφορών, φαίνεται ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής των συμβολαίων.
Συγκεκριμένα η συμφωνία «είχε κολλήσει» για τέσσερις μήνες στο ίδιο σημείο, αλλά το θετικό είναι, όπως είπαν στην Brief και ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Βύρας και η κ. Σάββα του ΑΚΕΛ, ότι τώρα προχωράμε κανονικά και σε 10 ημέρες (από τις 12/6) θα σταλεί η επιστολή ως επιτυχώς από το Υπουργείο Μεταφορών στον επενδυτή για να πέσουν και οι υπογραφές αργότερα.
Η Brief ήρθε σε επικοινωνία με τους Δήμαρχο της Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, Σάββα Ευανθία (Βουλευτής ΑΚΕΛ), Ζαχαρία Ζαχαρίου (Βουλευτής του ΔΗΣΥ) για να δούμε σε ποιο στάδιο υλοποίησης του έργου αυτού βρισκόμαστε.
Ανδρέας Βύρας – Δήμαρχος Λάρνακας: «Προχωρά η διαδικασία»
«Την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επιστολή από το Υπουργείο Μεταφορών, οτι είναι επιτυχών η συμφωνία στον επενδυτή (επιτυχόντα προσφοροδότη) και θα αρχίσει η διαδικασία για να συνομολογηθεί η σύμβαση, ώστε ο επενδυτής να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία για να υπογραφεί το συμβόλαιο», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Λάρνακας.
«Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα 4 μηνών, στο να ετοιμαστεί η συμφωνία ενώ είχε ήδη υπογραφεί από τις 17 Φεβρουαρίου», μας είπε ο κ. Βύρας,« κάτι που» όπως είπε και παλαιότερα, «δημιούργησε δυσφορία στον επενδυτή».
«Βάσει και της ανακοίνωσης θα έπρεπε να ήταν έτοιμα 10-15 ημέρες από τότε», μας εξήγησε ο κ. Βύρας.
Παρόλα αυτά, «το θετικό είναι» όπως μας τόνισε, ότι «προχωρά τώρα η διαδικασία και την επόμενη βδομάδα θα σταλεί και η επιστολή στον επενδυτή».
Φωτογραφία από τις μακέτες της όλης ανάπτυξης:
Σάββα Ευανθία – ΑΚΕΛ – «Είχαμε ανησυχήσει μην πάθουμε τα ίδια με το λιμάνι Λεμεσού»
«Το ευχάριστο είναι ότι την Παρασκευή (12/6) ενημερωθήκαμε ότι τελείωσε ο νομοτεχνικός έλεγχος και ότι εντός 10 ημέρων με αρχή την Παρασκευή 12 Ιουνίου, θα ετοιμάζονταν τα απαραίτητα έγγραφα ούτως ώστε να σταλεί επιστολή στον επενδυστή ότι είναι επιτυχών,» διευκρίνησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ.
«Το θέμα είχε τεθεί την Παρασκευή (12/6) στη Βουλή γιατί είχαμε ανησυχίες για την καθυστέρηση η οποία παρατηρήθηκε», μας εξήγησε η κ. Σάββα, θυμίζοντας μας ότι από τον Φεβρουάριο ο Υπουργός Μεταφορών είχε ενημερώσει ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν λήξει επιτυχώς.
«Μας είχε πει ο Υπουργός, ότι το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία να κατατεθόταν στη νομοτεχνική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο», συνέχισε, προσθέτοντας πως και η πανδημία μεσολάβησε στην καθυστέρηση.
Ειδικότερα μας εξήγησε ότι «πήγαμε στη Βουλή για να ενημερωθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα του ελέγχου».
«Εμείς ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε κοινοβουλευτικό έλεγχο της συμφωνίας, για να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς η εμπειρία με το λιμάνι της Λεμεσού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», όπως επεσήμανε η κ. Σάββα.
«Μοναδικός μας σκοπός η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, των εργαζομένων, των υφιστάμενων χρηστών αλλά και πρόνοιες που να αποτρέπουν τις καταχρηστικές αυξήσεις χρεώσεων επηρεάζοντας αρνητικά τις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού», πρόσθεσε.
Δυστυχώς το αίτημα μας δεν βρήκε ανταπόκριση, αλλά δεν θα επιμείνουμε καθώς εμείς θέλαμε απλά να εκφράσουμε την ανησυχία μας με αυτό τον τρόπο.
Η κ. Σάββα μας είπε ότι ο Δήμαρχος της Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, είχε κάποιες επαφές με τους επενδυτές, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους,για την καθυστέρηση, «αρα» σημείωσε, «υπήρξε εύλογα ανησυχία από εμάς, καθώς είναι πολλύς καιρός που προωθούμε το συγκεκριμένο σχέδιο».
«Εξάλλου», ανέφερε «υπάρχουν κάποιες ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει ο επενδυτής στο επόμενο στάδιο. Για παράδειγμα να πάρει την έγκριση από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και κάποια άλλα ζητήματα, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό στάδιο της υπογραφής».
Φωτογραφία από τις μακέτες της όλης ανάπτυξης:
Ζαχαρίας Ζαχαρίου – ΔΗΣΥ «Θα βοηθήσει τον κόσμο να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και τη Λάρνακα να μπει στον χάρτη της ανάπτυξης»
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, κ.Ζαχαρίας Ζαχαρία επεσήμανε ότι πρόεκιται για ένα έργο που θα συμβάλει στην οικονομία της Λάρνακας. Μιλώντας μάλσιτα με αριθμούς είπε ότι πρόκειται για γύρω στα 100 εκατομμύρια τον χρόνο.
Όπως μας ανέφερε, μετά από αρκετό καιρό, ολοκληρώθηκε η νομοτεχνική επεξεργασία της συμφωνίας, με την οποία η κυβέρνηση κατέληξε στον Ισραηλίτη επενδυτή, για την ανάπτυξη λιμανιού – Μαρίνας της Λάρνακας.
«Μετά την εξέλιξη αυτή που τύχαμε ενημέρωσης την Παρασκευή (12/6), από το Υπουργείο Μεταφορών, αναμένεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή του Υπουργείου Μεταφορών όσων αφορά την συγκεκριμένη ανάπτυξη και να ειδοποιηθεί ο επενδυτής με επιστολή ότι είναι ο επιτυχών ποροσφοριοδότης», μας είπε ο κ. Ζαχαρίου.
Ακολούθως , πρόσθεσε, πρέπει να γινουν κάποιες ενέργειες από το κράτος και από τον προσφοριοδότη και θα υπογραφούν, συνέχισε, τα συμβόλαια ενώ θα κατατεθούν οι επιπλέον εγγυητικές, από τον επενδυτή.
Την ίδια ώρα ο κ. Ζαχαρίου μας ενημέρωσε πως και έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, λόγω των μεγάλων διαδικασιών μέχρι το ξεκίνημα του έργου, να κατατεθεί ένας οδικός χάρτης «για να ξέρουμε και να παρακολουθούμε τις διαδικαστικές ενέργειες».
«Η ουσία όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι έχει έχει ολοκληρωθεί αυτή η φάση, το έργο έχει πάρει ο Ισραηλίτης επενδυτής και θεωρούμε ότι ένα έργο της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της πόλης, θα δοθεί το λιμάνι και η μαρίνα στον επενδυτή για 40 χρόνια και για 120 χρόνια ο χερσαίος χώρος που θα έχει οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις», είπε στην Brief o βουλευτής.
Καταληκτικά, σημείωσε πως, οι δε θέσεις εργασίας θα είναι πάρα πολλές και θα βοηθήσει τον κόσμο να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και τη Λάρνακα να μπει στον χάρτη της ανάπτυξης.
Φωτογραφία από τις μακέτες της όλης ανάπτυξης:
Συμπερασματικά, τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στο Υπουργείο Μεταφορών αφού κρατάει την σκυτάλη της συμφωνίας και μετράμε αντίστροφα για τις 10 ημέρες ώστε να ετοιμαστεί η επιστολή και να παραδοθεί στον επενδυτή, όπως μας διαβεβαίωσαν οι προαναφερθέντες και τότε θα ξέρουμε και για το χρονοδιάγραμμα και το πότε το μεγαλεπήβολο έργο για τη Λάρνακα και ολόκληρη την Κύπρο θα πάρει σάρκα και οστά και θα ολοκληρωθεί.