Δρ. Ηλιάνα Στρούθου

Δρ. Ηλιάνα Στρούθου: Botox κατά της εφίδρωσης

Το καλοκαίρι μπήκε και φέτος για τα καλά και ενώ ο υδράργυρος ανεβαίνει, ολοένα και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της εφίδρωσης.

 

Ο ρόλος και τα αίτια τις εφίδρωσης;

H εφίδρωση είναι ο κύριος τρόπος που έχει ο οργανισμός για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Το θερμοστατικό κέντρο του σώματος μας, γνωστό στην ιατρική ως υποθάλαμος, ενεργοποιείται μετά την έκθεση του σώματος σε υψηλές θερμοκρασίες, κατά την διάρκεια έντονης άσκησης ή σε καταστάσεις στρες. Αντιδρά επίσης μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και ενεργοποιεί την απελευθέρωση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, που βρίσκονται στον υποδόριο ιστό. Μόλις λοιπόν ο ιδρώτας αρχίσει να εξατμίζεται, δημιουργείται ένα αίσθημα δροσιάς στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος. Μια επιπλέον ιδιότητα του ιδρώτα είναι η καταπολέμηση της ανάπτυξης κάποιων μικροβίων στην επιφάνεια του δέρματός μας καθώς και η ηλεκτρολυτική ισορροπία.

Ο ιδρώτας αποτελείται κατά 99% από νερό και το υπόλοιπο 1% είναι -μεταξύ άλλων- ηλεκτρολύτες (όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο), γαλακτικό οξύ και ουρία.

 

Πόσο ιδρώνει ένας μέσος άνθρωπος;

Υπό κανονικές συνθήκες χάνουμε περίπου μισό με ένα λίτρο ιδρώτα την ημέρα. Βέβαια, η ποσότητα και η συχνότητα της εφίδρωσης εξαρτώνται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως το κλίμα και ενδογενείς  παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και η υφή του δέρματος. Σε γενικές γραμμές, άνθρωποι με ξηρό δέρμα έχουν λιγότερο ενεργούς ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ οι άνθρωποι με λιπαρό έχουν μεγαλύτερους πόρους και ιδρώνουν ευκολότερα.

 

Παθολογικός χαρακτήρας υπεριδρωσίας

 

Πρωτοπαθής υπεριδρωσία:
Επηρεάζει συνήθως μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος και οφείλεται σε μία δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος
Δευτεροπαθής υπεριδρωσία:
Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης, όπως σακχαρώδης διαβήτης, ασθένειες του θυρεοειδούς, εμμηνόπαυση, καρδιαγγειακά προβλήματα, νεοπλάσματα, λοιμώξεις, φάρμακα κλπ.
Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία επηρεάζει το 2 έως 3% του πληθυσμού, αλλά λιγότερο από το 40% από αυτούς ζητούν ιατρική συμβουλή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρωτογενούς υπεριδρωσίας,  δε βρίσκεται κάποια οργανική αιτία.

 

Πως δρα το botox κατά της υπεριδρωσίας;

Ουσιαστικά η βουτουλινική τοξίνη αναστέλλει την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων και μειώνει την έκκριση ιδρώτα. Η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (Dysport, Botox)  δεν διακόπτει τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα, απλώς εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση.

 

 

Πότε θα δείτε αποτελέσματα;

Η δράση του φαρμάκου αρχίζει περίπου 2 με 5 ημέρες μετά την εφαρμογή του ενδοδερμικά στις περιοχές με υπεριδρωσία και τα αποτέλεσμα διαρκούν περίπου 7-9 μήνες, αν και έχει παρατηρηθεί πιο παρατεταμένη δράση μετά από πολλές εφαρμογές.

 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μέθοδο απλή, εύκολη και αποτελεσματική, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών που πάσχουν από υπεριδρωσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή τους δραστηριότητα.

 

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας;

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, μειώνοντας το πρόβλημα της υπεριδρωσίας, περιορίζεται και η κακοσμία που τη συνοδεύει. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος σε μασχάλες και πέλματα και συνήθως δεν ξεπερνά την μια συνεδρία.

 

Εναλλακτικές θεραπείες 

Μπορεί η θεραπεία με την βοτουλινική τοξίνη να αποτελεί διεθνώς την πιο διαδεδομένη θεραπεία κατά της εφίδρωσης, χάρη στην τεχνολογία όμως υπάρχουν σήμερα αρκετές εναλλακτικές θεραπείες πέραν της χειρουργικής αφαίρεσης των ιδρωτοποιών αδένων.

 

Morpheus8: 

 

Αρχικά εφαρμόζεται τοπική αναισθητική κρέμα. Στη συνέχεια, το ειδικό laser του Morpheus8 διεισδύει σε ρυθμιζόμενο βάθος έως και 4 mm και αποδίδει ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων στο δέρμα προκειμένου να εξαναγκάσει τα κύτταρα σε άμεση παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και ταυτόχρονης καταστολής  των ιδρωτοποιών αδένων χωρίς τη δυσάρεστη θερμική βλάβη που προκαλούν πολλές φορές τα Lasers

 

Miradry:

 

Η μέθοδος miraDry καταστέλλει τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες, αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία μικροκυμάτων (miraWave).

Η τεχνολογία miraWave διοχετεύει επιλεκτικά την ενέργεια των μικροκυμάτων στην υπό θεραπεία περιοχή, στοχεύοντας στους ιδρωτοποιούς αδένες χωρίς να επηρεάζει τους ιστούς του δέρματος που γειτνιάζουν.

 

Μπορούμε λοιπόν να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, χωρίς το αίσθημα ντροπής ή δυσφορίας λόγω υπερβολικής εφίδρωσης.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »