CoronaVirus
Όρια στις συναθροίσεις, αύξηση τεστ, επέκταση self-test
Πηγή: philenews.com
Έρχονται περιορισμοί σε όλες τις συναθροίσεις και αυτή τη φορά πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επηρεαστούν τόσο οι χώροι λατρείας (εκκλησίες) όσο και οι χώροι εστίασης αλλά και ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (πέραν των διαμενόντων) ανά οικία ενόψει και του εορτασμού των Θεοφανίων. Από την περαιτέρω μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά συνάθροιση δεν θα εξαιρούνται ούτε οι χώροι για τους οποίους επεβλήθησαν περιορισμοί από την προηγούμενη εβδομάδα όπως τα νυκτερινά κέντρα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, οι βαφτίσεις και άλλες δεξιώσεις.
Στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας και το εναλλακτικό σενάριο της επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών χωρίς όμως κλείσιμο της οικονομίας, αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» το μέτρο αυτό ενδεχομένως να μην τεθεί σε εφαρμογή από αυτή την εβδομάδα και να παραμείνει ως επιλογή για την Κυβέρνηση και τους επιστήμονες για κατοπινό στάδιο, εάν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο και κριθεί απαραίτητη η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.
Στο υπουργείο Υγείας εργάζονταν χθες πυρετωδώς για τον καταρτισμό του τελικού καταλόγου εισηγήσεων που θα τεθούν σήμερα ενώπιον των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τα οποία, επίσης μπορεί να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες εισηγήσεις οι οποίες, εάν κριθεί απαραίτητο θα ενσωματωθούν στη λίστα που ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα παρουσιάσει αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
Η παράταση των διακοπών για την εκπαίδευση δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στις προθέσεις του υπουργού Υγείας και των στενών συνεργατών του ούτε των περισσότερων μελών της ΣΕΕ τα οποία θεωρούν ότι από τη στιγμή που πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της οικονομίας, η λειτουργία των σχολείων δεν πρέπει να βρίσκεται υπό συζήτηση. Χθες βεβαίως κάποιοι από τους επιστήμονες τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ του μέτρου αυτού, το οποίο φαίνεται να στηρίζουν τόσο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις όσο και οι παιδίατροι. Από πλευράς της Κυβέρνησης πάντως φαίνεται να συνυπολογίζονται κι άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα, η υποχρεωτική απουσία γονιών από την εργασία τους για σκοπούς φύλαξης των παιδιών τους, η οποία μεταξύ άλλων συνεπάγεται και καταβολή επιδομάτων.
Έτσι, για τα σχολεία, η πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει αύξηση των τεστ στα οποία υποβάλλονται ανά εβδομάδα οι μαθητές και ίσως αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί κάτι οριστικό αφού τα πάντα θα κριθούν αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση του προγράμματος των self-test για τους εμβολιασμένους ενώ όπως πληροφορούμαστε, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επέκτασης των self – test και στην εκπαίδευση για μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και άλλο προσωπικό.
Επιπρόσθετα, σκέψεις φαίνεται να γίνονται και για περιορισμό του καταλόγου των υπηρεσιών που ορίζονται ως «ουσιώδεις» μέσω των διαταγμάτων και εξαιρούνται από την τηλεργασία (που τώρα καθορίζεται στο 50%), καθώς διαπιστώνεται ότι ο υφιστάμενος κατάλογος μειώνει την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας στις δηλώσεις του χθες απέφυγε να τοποθετηθεί επί των όσων μελετούνται από το υπουργείο Υγείας. «Θα περιμένω να ακούσω πρώτα και τους ειδικούς πριν τοποθετηθώ εγώ για τα μέτρα που ενδεχομένως να αποφασιστούν την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε συγκεκριμένα.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο για lockdown, ο υπουργός παρουσιάστηκε μάλλον αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, παρέπεμψε ωστόσο και πάλι στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. «Στις προθέσεις των ειδικών από ό,τι γνωρίζω δεν περιλαμβάνεται αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας: «και πάλι όμως θα πω ότι θέλω να τους ακούσω ξανά αύριο (σήμερα) και μετά να τοποθετηθώ. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν θα μας βοηθήσει τη συγκεκριμένη στιγμή».
Για την επέκταση του προγράμματος των self-test ο υπουργός Υγείας, είπε ότι «η εφαρμογή του προγράμματος αυτού έγινε κατόπιν εισήγησης ενός εκ των επιστημόνων (Χρ. Πέτρου) και όπως βλέπουμε έχει μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να ακούσουμε ξανά τους επιστήμονες και σίγουρα εάν μας πουν ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να συνεχιστεί ή να επεκταθεί, το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει και πάλι την εισήγηση τους.
Για τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας υπέδειξε ότι «εμείς λαμβάνουμε μέτρα με στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Έχουμε πάρει τα πιο ήπια μέτρα σε σχέση με τους χώρους αυτούς, από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από τη στιγμή που τα δεδομένα μας δείχνουν αλυσίδες που προκύπτουν από αυτούς τους χώρους και εμείς έχουμε στόχο να μειώσουμε τη διασπορά, δεν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε τις εισηγήσεις των ειδικών».
Υποχρεωτική ηλεκτρονική ενημέρωση
Λόγω του αυξημένου αριθμού εξετάσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού θετικών περιστατικών, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι «όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα για καλύτερη εξυπηρέτηση τους και διευκόλυνση της διαδικασίας ιχνηλάτησης».
Υπενθυμίζεται πως, «οι πολίτες λαμβάνουν την επόμενη ημέρα από τη διάγνωση τους γραπτό μήνυμα στο κινητό που δήλωσαν κατά τη δειγματοληψία τους.
Το μήνυμα περιέχει σύνδεσμο με κωδικούς πρόσβασης για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, να δηλώσουν τις επαφές τους και τον προσωπικό τους ιατρό, ώστε να μπορεί να τους παρακολουθεί και να τους αποδεσμεύσει, και να έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά αποδέσμευσης με το πέρας της περιόδου αυτοπεριορισμού τους».
Στοιβαγμένοι ξανά για ένα εμβόλιο
Συνωστισμός παρατηρήθηκε και χθες στα κέντρα εμβολιασμού και κυρίως στα κέντρα τα οποία λειτούργησαν από το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι για άτομα τα οποία είχαν διευθετήσει ραντεβού μέσω της Πύλης εμβολιασμού και από τις 2:30 και μετά για όσα άτομα μετέβησαν για εμβολιασμό με τη διαδικασία της ελεύθερης προσέλευσης.
Συνωστισμός και ουρές και στα σημεία δωρεάν δειγματοληψίας του υπουργείου Υγείας, όπου χιλιάδες πολίτες και κυρίως εργαζόμενοι οι οποίοι πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ στην εργασία τους προσέτρεξαν για να εξεταστούν.
Στις δηλώσεις του στον «Φ» ο υπουργός Υγείας, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη στελέχωση των κέντρων, είτε εμβολιασμού είτε για δειγματοληψίες, λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλω να αναφέρω ξανά ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια διασπορά του ιού στην κοινωνίας μας. Θέλω να ξαναπώ ότι και οι νοσηλευτές και οι γιατροί μας είναι άνθρωποι, μπορεί να είναι κρούσματα, μπορεί να είναι επαφές, έχουν οικογένεια, μπορεί να είναι άρρωστος κάποιος δικός τους άνθρωπος. Κάποιες στιγμές υπάρχουν περιστατικά τα οποία δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε και για αυτό υπάρχει συνωστισμός και αυτός ο συνωστισμός επικρατεί παντού και με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα προκύπτουν απρόοπτα τα οποία πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα βρούμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε».