Πηγή: reporter.com.cy
Ένα ισχυρό όπλο που βρίσκεται στα χέρια των πολιτών για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού που ταλανίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, χαρακτηρίζεται το self test, το οποίο βρίσκεται ξανά στη διάθεση του κοινού από σήμερα, Σάββατο, στα φαρμακεία. Την ίδια ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται στο κόκκινο, η νέα μεγάλη παρτίδα των self test, έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για αναχαίτιση της πανδημίας, με το υπουργείο Υγείας να ευελπιστεί ότι το κοινό θα τα εφοδιαστεί και έχοντας ο καθένας μας ατομική ευθύνη, θα αυτοελεγχθεί και θα αποφευχθούν τα κρούσματα… απειθαρχίας.
Η επιπρόσθετη παρτίδα των self test, των οποίων η πρώτη παρτίδα έχει εξαντληθεί σε χρόνο ρεκόρ, έχει φθάσει στην Κύπρο την Τετάρτη το βράδυ και την Παρασκευή διανεμήθηκε στα φαρμακεία, ώστε να βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών από τα σήμερα, Σάββατο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου, έχουν φθάσει 310.000 συσκευασίες, ενώ κάλεσε την ίδια ώρα τους πολίτες που δεν προμηθεύτηκαν μέχρι στιγμής self tests, να πάνε στα φαρμακεία για να τα προμηθευτούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. «Εκείνοι που έχουν ήδη προμηθευτεί από την πρώτη παρτίδα, θα ενημερωθούν για το πότε θα δικαιούνται να προμηθευτούν τα self tests τους», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.
Πονοκέφαλο την ίδια ώρα, προκαλεί το γεγονός ότι μερίδα συμπολιτών μας είναι θετικοί στα κρούσματα… απειθαρχίας, καθώς ενώ έχουν διαγνωστεί θετικοί με τη διενέργεια self test, εντούτοις, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι και να μην ενημερώνουν για το αποτέλεσμα. Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, «αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να το μάθει κανείς, εκτός και αν πέσει το κρούσμα, σε δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται. Είναι κάτι που είναι ανέφικτο δυστυχώς. Το εργαλείο πλέον τίθεται και στην ατομική ευθύνη του καθενός μας, αφού εάν διαγνωστείς θετικός και το κρύψεις, τότε θέτεις σε κίνδυνο τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και τους γύρω σου».
«Tο τεστ δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει, αλλά να βοηθήσει…»
Το όπλο κατά της πανδημίας δεν είναι μόνο το self test, αλλά όλα είναι ισχυρά, σημείωσε από την πλευρά του το μέλος της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER, αναφέρθηκε επίσης και στη μικρή μερίδα κόσμου που αποκρύβει το γεγονός ότι είναι θετικοί στον ιό.
«Δεν υπάρχει ένα όπλο κατά της πανδημίας, αλλά πολλά, γι’ αυτό και επιστρατεύουμε ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή. Τα τεστ βοηθάνε στο να εντοπίζουμε έγκαιρα θετικούς και να απομονώνονται. Θεωρώ ότι δυο χρόνια μετά, όλοι έχουμε μάθει πώς δουλεύει το τεστ, τι σημαίνει το θετικό αποτέλεσμα και τι πρέπει να κάνουμε μετά από αυτό. Από εκεί και πέρα τα self test μπήκαν στην καθημερινότητά μας ακριβώς για να βοηθήσουν σε αυτό, ειδικά και εκεί έχει προσανατολιστεί η σύστασή μας, ειδικά πριν και μετά από κοινωνικές συναθροίσεις, ώστε να εντοπίζονται οι τυχόν θετικοί. Τώρα, εάν κάποιος έχει θετικό αποτέλεσμα και δεν το δηλώσει και δεν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, φυσικά και έχει ευθύνη απέναντι στο κράτος αλλά και στο περιβάλλον του. Ακόμα και αν αυτό συμβαίνει όμως, με τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά και με αυτά που μαθαίνουμε ότι πολλοί κάνουν και δεύτερο τεστ για να επιβεβαιώσουν το θετικό αποτέλεσμα του self test, τότε εάν κάποιοι το κρύβουν, είναι σε πολύ μικρό βαθμό και ελπίζουμε όσο γίνεται να μειωθεί περισσότερο. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι το τεστ δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει, αλλά να βοηθήσει. Είτε είναι self test, είτε είναι rapid test, είτε είναι μοριακό».
Ιδιαίτερος λόγος γίνεται ταυτόχρονα, για το κατά πόσο αξιόπιστα και έγκυρα είναι τα self test, με τον κ. Τσιούτη να σηκώνει το γάντι και να ξεκαθαρίζει πως όλα τα τεστ είναι αξιόπιστα εάν τα χρησιμοποιούμε σωστά και τα ερμηνεύουμε σωστά. «Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα παραλλαγή, υπάρχουν δημοσιεύματα που μπορούν να επιβεβαιώνουν με ακρίβεια την αξιοπιστία τους. Στη βάση που τα χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα, είναι μια χαρά τα τεστ, αρκεί να γνωρίζουμε και να ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα και να τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας. Η κοινή συνιστώσα για όλα τα τεστ, είναι ότι όταν είμαι θετικός, φυσικά και θα απομονωθώ και θα ενημερώσω τις επαφές μου. Όταν είμαι αρνητικός σε ένα τεστ, θα ερμηνεύσω το αρνητικό αποτέλεσμα, κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια. Δηλαδή, εάν έχω συμπτώματα και έχω αρνητικό αποτέλεσμα, δεν αποκλείω το σενάριο ότι έχω covid, και μπορώ να το επαναλάβω, γιατί μπορεί το τεστ να μην το ανίχνευσε. Εάν είμαι στενή επαφή επίσης και έχω τεστ αρνητικό, δεν σημαίνει ότι δεν θα βγω θετικός τις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό κιόλας υπάρχει η οδηγία για απομόνωση και για τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας για κάποιο διάστημα μετά από στενή επαφή. Άρα αυτά, είναι ένα πλαίσιο στο οποίο βάζουμε την ερμηνεία του τεστ. Έτσι, κανένα τεστ δεν είναι απόλυτο, ούτε πάντα μου λέει τη σωστή απάντηση, εάν δεν ξέρω σε ποιο άτομο αναφέρομαι».
Το πιο σημαντικό ζήτημα που τόνισε ο κ. Τσιούτης, είναι αυτό το της ατομικής ευθύνης, για το οποίο ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να το ακολουθεί και να τηρεί πιστά για την αναχαίτηση της πανδημίας. «Είναι και θέμα ατομικής ευθύνης και δυο χρόνια μετά την πανδημία αυτό είναι το αίσθημα και η νοοτροπία που προσπαθούμε να περάσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας. Ότι υπάρχει ατομική ευθύνη και ατομική επιλογή, σε ότι επιλέξουμε να κάνουμε καθημερινά. Είτε είναι τεστ, είτε είναι ερμηνεία του τεστ, είτε είναι ατομικά μέτρα προστασίας, είτε είναι κοινωνικές δραστηριότητες. Έχει φανεί δυο χρόνια μετά ότι το πιο σημαντικό ζήτημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ατομική ευθύνη».